Avatar photo
Írta: Tóth Reni

Július 22-én csütörtökön tették nyilvánossá a 2021-es felsőoktatási felvételi ponthatárokat a felvi.hu-n. A felvételiző diákok izgatottan várták az este nyolc órai sms-eket, és erre nem csak otthon volt lehetőségük. Kiskőrösön a Fröccs-ben egy pontváró buli keretein belül is izgulhattak, ami a “Pont itt várunk!” nevet kapta. 

Az ötletet Gubacsi Zsófia és Barna Dorina, a Fröccs dolgozói kezdeményezték, hiszen ők is izgatottan várták a fejleményeket. A vezetőség azonnal beleegyezett az ötletbe, és meghirdették az eseményt, amelyre sokan eljöttek, hogy együtt várják meg az eredményeket.

Gubacsi Zsófia és Barna Dorina ötlete volt az esemény
-Hirdetés-

A szórakozóhely dolgozói rágcsálnivalókkal és meglepetés röviditalokkal készültek a pontváróknak. Nyolc óra után megérkeztek az eredmények, amit szerencsére zömmel örömködés és ünneplés követett.

„Én a Semmelweis Egyetem védőnő szakára nyertem felvételt, aminek nagyon örülök. Ma kezdtem el izgulni, hiszen tudtam, hogy ma este dől el minden, de nagyon boldog és megkönnyebbült vagyok mostmár. Nagyon várom, hogy elkezdhessem a tanulmányaimat Budapesten” – nyilatkozta Gubacsi Zsófia, az esemény egyik szervezője.
A Fröccs ajándék röviditallal lepte meg az izgatott felvételizőket

„Engem a Semmelweis Egyetem orvosi karára vettek fel. Kiskorom óta ez volt az álmom, hiszen édesanyám is orvosként dolgozik. Én is ezt szeretném csinálni, mert szeretnék segíteni az embereken. Azt még nem tudom, hogy pontosan milyen szakirányba megyek majd, az elkövetkezendő hat év alatt lesz időm eldönteni. Eddig Szegeden tanultam, ezért most szeretnék belekóstolni a fővárosi életbe is” – mesélte Nemes Dóra

A jelenlévők közül rengeteg irányban folytatják tanulmányaikat a felvett diákok. Sokan mérnöki irányba, az idegen nyelvek felé hajlanak, valamint idén népszerű szaknak bizonyult a gazdálkodás és menedzsment is.

A felsőoktatásba jelentkezők mintegy háromnegyedét felvették valamilyen képzésre – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Schanda Tamás elmondta: 101 881-en jelentkeztek a felsőoktatásba, mintegy 11,1 százalékkal többen, mint tavaly. Közülük 75 748-an nyertek felvételt, 81 százalékuk államilag finanszírozott, 19 százalékuk pedig önköltséges képzésre.
Hozzátette: alapképzésre több mint 47 ezer hallgató került be, osztatlan képzésre több mint 7800, mesterképzésre több mint 13 500, felsőoktatási szakképzésre pedig több mint 6700.

A  legtöbb jelentkezőt idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetemre vették fel, amelyet a Debreceni Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem követ – tudatta.
Schanda Tamás elmondta: a legmagasabb pontszámot, 472-t a Budapesti Corvinus Egyetem angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás képzésére és az Eötvös Loránd Tudományegyetem osztatlan jogászképzésére kellett elérni.

Beszámolt arról is, hogy az agrárium területén 33 százalékkal, a jog és társadalomtudományok területén 19, illetve 18 százalékkal, a műszaki szakokon pedig 14 százalékkal többen kezdik meg tanulmányaikat, mint tavaly szeptemberben. Ezek mellett az orvos- és egészségtudományi területre is több fiatalt vettek fel.
A mesterképzések közül a gazdaságtudományok területére vették fel a legtöbb jelentkezőt, 3027-et, a műszaki területen pedig 1577 fiatal tanulhat tovább – közölte.

Mindenkinek sok sikert kívánunk a felsőoktatási tanulmányaihoz!

Sajtótájékoztató forrása: MTI

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (18 db kép)
MEGOSZTÁS