Petőfi Sándor sok tekintetben az egyik legtitokzatosabb sorsú költőnk, hiszen születésének és halálának körülményeiről egyaránt kevés a bizonyíték. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc végnapjainak egyik tragikus eseménye, hogy 1849. július 31-én Segesvár mellett felmorzsolódott az erdélyi hadsereg. Ebben a csatában tűnt el Bem József segédtisztje, Petőfi Sándor honvédőrnagy, a forradalom és szabadságharc akkor 26 éves költője is. 

A három napos rendezvénysorozat második napjának estéjén, július 31-én szombaton, 19 órai kezdettel a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum udvarára invitálják a város lakóit a szervezők, ahol Petőfi Sándor halálára emlékeznek. Projekt címe: Petőfi2020, támogatói okirat száma: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01482.
A megemlékezés egy 40 perces irodalmi összeállítás „Kedves pajtásom, Sándor!” címmel, mely Petőfi és Arany János legendás barátságát meséli el.

A költőnek 1847 februárjában szövődött örök barátsága Arany Jánossal, akivel 1849-ig folytatott levelezést, és akihez két alkalommal is ellátogatott. 
Petőfi és Arany. A magyar irodalom talán legismertebb költő(i) barátsága. A tűz és a víz találkozása. Iker lelkek, két teljesen különböző temperamentummal. Barátságuk tanulság a XXI. század emberének: kölcsönös tiszteletről, megbecsülésről, alázatról, humorról, önfeláldozásról. Versek és levél részletek, történetek János vitéz és Toldi Miklós találkozásától a garabonciás költő segesvári eltűnéséig. Kettő esztendő, amely megrengette az irodalom világát.
-Hirdetés-

A megemlékezést követően a jelenlévők egy-egy szál virágot helyeznek el a Szülőház udvarán található első köztéri Petőfi szobornál.

20:30-kor az összegyűlt érdeklődők részvételével látványos fáklyás felvonulás veszi kezdetét a Petőfi Sándor Művelődési Központ előtti térről az 1848-as Centenáriumi Emlékmű elé, ahol a résztvevők két, ideiglenes pavilonban megtekinthetik a Landerer-Heckenast nyomda imitálására, kizárólag erre az alkalomra összeállított helyszínt. A közreműködő Druk-ker Nyomdaipari Szolgáltató Kft. ünnepi öltözetbe bújt munkatársa a résztvevők jelenlétében, hagyományos kézi nyomdaeszközzel kinyomtatnak egy, az alkalomhoz illő Petőfi verset, melyet szétosztanak a jelenlévők között. A kíváncsiabbak, érdeklődőbbek maguk is kipróbálhatják a helyszínen a hagyományos, kézi nyomtatást a cég munkatársának segítségével.

A megemlékezés helyszínén felállított színpadon a KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolája diákja szaval szintén az alkalomhoz illő Petőfi verset.

A megemlékezés zárásaként a jelenlévők az emlékműnél is egy-egy szál virágot helyeznek el a szabadságharcban elesett hősök emléke előtt tisztelegve. Az emlékmű obeliszkje erre az alkalomra piros-fehér-zöld színekkel lesz megvilágítva, mely önmagában komoly látványosságot jelent majd.
A program körülbelül 21:30-kor ér véget.

Jöjjön el Ön is, emlékezzünk együtt városunk leghíresebb szülöttjére,
és legyen részese a történelmi eseményeknek.

 

 

 

 

 

 

 

Kiemelt kép: VIRA archív 

MEGOSZTÁS