A Kárpát-medencei magyar hagyományőrzők legnagyobb lovas és gyalogos felvonulásával, régészeti és antropológiai kiállításokkal, tudományos előadásokkal és koncertekkel is várják az érdeklődőket augusztus 13 – 15. között Bugacon az Ősök napján – közölték a szervezők az MTI-vel. 

A hatodik alkalommal megrendezett hagyományőrző rendezvény a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket, mely nem egy fesztivál, hanem ünnep. Az Ősök Napja és a Kurultaj mára olyan összekötő kapoccsá vált, ami az egész Kárpát-medencei magyarságot egyesíteni tudja – írják.

-Hirdetés-

A programsorozaton ezúttal is megtartják – több száz lovas és gyalogos hadi hagyományőrző részvételével – a seregszemlét és láthatók lesznek a világ legjobb lovasíjászainak bemutatói. Felelevenítik a hagyományos nomád erőpróbákat is, de lesznek lovas versenyek és vetélkedők, valamint íjászmegmérettetés is.
Idén ismét gyalogos párbajversenyt rendeznek a korabeli páncéllal és fegyverzettel felszerelkezett harcosok számára. A gyalogos harcos csapatok bemutatókat is fognak tartani.

Korabeli páncéllal és fegyverzettel felszerelkezett harcosok

A világ legnagyobb természetes anyagokból készült jurtájában kapnak helyet a magyar a hun és avar örökséget bemutató régészeti és antropológiai kiállítások. A színpadon pedig népzenei és magyar táltos-zenei programok váltják majd egymást.
Emellett agár, solymász és ősi mesterség bemutatók, gyermekprogramok, illetve tudományos ismeretterjesztő előadások színesítik majd a kínálatot.
A Kárpát-medence mesteremberei, kézműves hagyományőrzői igazi kirakodóvásárt rendeznek, ahol nemcsak vásárolni lehet, de az egyes mesterségek fortélyait is láthatják az érdeklődők.

Harcosok lakhelye a jurtatáborban

A helyszín Bugac GPS koordináták: 46°40’0.96″N; 19°38’50.33″E
Időpont: 2021.08.13. péntektől -08.15. vasárnap estig
A RENDEZVÉNYRE A BELÉPÉS DÍJTALAN, csak a parkolásért kell fizetni, vagy ha valaki a sátortáborban (kemping) kíván megszállni. 
A rendezvény további legfontosabb tudnivalóit IDE kattintva olvashatja el.

A kétévente megrendezett ünnep részletes programja a www.kurultaj.hu, az www.osoknapja.hu, valamint www.facebook.com/kurultaj oldalakon lesz olvasható.

Forrás: MTI, kurultaj.hu
Képek: Kiss Betti Fotográfia 2019-es Ősök Napja

MEGOSZTÁS