Húsz évvel ezelőtt, 2001. június 29-én került végleg lakat az akkor Gucsek László mérnök-ezredes parancsnoksága alatt működő kiskőrösi laktanya kapujára. Hazánk legrégebbi tüzérlaktanyája, majd a vegyvédelmi ezred is megszűnt városunkban a haderőreform következményeként. A felszámolás alatt még mintegy 126 hivatásos, illetve „továbbszolgálatos” katona és 40 polgári alkalmazott dolgozott. A katonák közül volt, aki nyugdíjba vonult, volt, aki a jogutód székesfehérvári, illetve a kecskeméti, vagy a szabadszállási laktanyában kapott állást, a polgári alkalmazottak többségének nem tudták megoldani az elhelyezkedését, így sokan állás nélkül maradtak, vagy maguk kerestek újabb megélhetési lehetőséget.

A találkozón több mint ötvenen vettek részt a Szarvas Fogadó nagytermében
-Hirdetés-

A katonai gépjárművek nagy részét leselejtezték, a többit átadták a még működő katonai szervezeteknek. A közel harmincezer kötetes könyvtár az országos központi katonai raktárba került. Az egykori laktanyaudvaron álló Petőfi szobor a gimnázium épülete előtt kapott talapzatot. Ott áll ma is.

Gucsek László, egykori parancsnok

Gucsek László, egykori parancsnok a nyár elején kezdte el szervezni a nagyszabású találkozót, melyen ma több mint ötvenen vettek részt a Szarvas Fogadó nagytermében. Mint elmondta, a járvány majdnem felülírta az elképzelésüket, de szerencsére a találkozót meg tudták tartani, ahogy 5, illetve 10 évvel ezelőtt is. Formabontó módon személyes élményeivel összefűzött visszaemlékező beszédet mondott, aminek kezdete 1976-ra datálódott, amikor az 1967-ben létrejött alakulathoz került Kiskőrösre. Az egykori katonák közül sokan továbbszolgálatosként, vagy a leszerelés után városunkban maradtak. Itt alapítottak családot, itt élnek még ma is. Megemlékezett azokról a vezetőkről, egykori katonakollégákról, akik sokat tettek az ezred mindennapi fejlődéséért. A parancsok felelevenítette a régi éveket, lajstromba vette az egykori laktanyaparancsnokokat, felsorolta érdemeiket. A jelenlévők egyperces néma főhajtással adóztak azok emléke előtt, akik az alakulat bezárása óta eltelt évek alatt elhunytak.

Domonyi László, Fadgyas István, Gucsek László (balról jobbra)

Domonyi László polgármester is részt vett a találkozón, aki rendkívül sajnálta, hogy városunkban megszűnt a katonaélet. Kiemelte, mennyire elszomorító látvány az üresen álló épületek sokasága. Mint mondta, a laktanya sok kiskőrösi embernek is biztosított megélhetést, akár úgy, hogy polgári alkalmazottként ott dolgozott, vagy akár a több mint ezer fős állomány élelemellátásában, a részükről igényként felmerülő szolgáltatások biztosításában vett részt.   

Kiskőrös Város Önkormányzata közel tíz éve bérli a területet. Ez azt jelenti, hogy az úgynevezett „élőerős” területvédelmet biztosítják. A laktanya átvétele a hadügyminisztériumtól több éve tartó folyamat, s bár jól haladnak a hivatali tennivalókban, az egyeztetések még hosszan eltarthatnak. Mindenesetre településünk vezetése szeretné, ha megkapnánk, többféle hasznosítási lehetőség is körvonalazódott ez idő alatt – emelte ki a város első embere.

A rendkívül jó hangulatú találkozó a hivatalos megnyitó után egy városnéző sétával folytatódott, melynek során koszorút helyeztek el a gimnázium előtti Petőfi szobornál, illetve a Helyőrségi Emlékparkban.

A Helyőrségi Emlékparknál is koszorúztak

Visszatérve a Szarvas Fogadóba, ebéd után még hosszasan sorolták közösen átélt egykori élményeiket a hajdanvolt bajtársnők, bajtársak.

A színpad mellett a ma Budapesten élő Tóth Tibor emlékkiállítást rendezett be az egykori relikviákból, tárgyakból, a kiskőrösi laktanyáról, vagy a katonaéletről szóló könyvekből. Mint mondta, ez gyűjteményének csak egy része. Mindenesetre ma már múltbéli korszakot jelenítettek meg, elevenítettek fel kiállítási tárgyai.      

Tóth Tibor emlékkiállítást rendezett be az egykori relikviákból, tárgyakból, a kiskőrösi laktanyáról, vagy a katonaéletről szóló könyvekből a helyszínen                                     
 
Írta: Boda Zsuzsa
Képek: Boda Zsuzsa, Kutyifa Icu 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (47 db kép)
MEGOSZTÁS