A hőség egyik hátránya, hogy megnövekedhetnek a jégeső kialakulásának pontjai. Júniusban többször érkezett a térségünkbe olyan felhőzet, amely jeget is magába hordozott, ez a mezőgazdasági termelőknek komoly kárt okozott, bár ekkor is üzemeltek a jégelhárító rendszerek.

-Hirdetés-

A júniusi jégverések felhívták a figyelmet arra, hogy a környékünkön működő jégelhárító rendszer nyújtotta védelmen vannak rések. 2021. július közepén Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere egy tanácskozást hívott össze, hogy a szakemberekkel, valamint Kecel, Kiskőrös és Soltvadkert képviseleteivel egyeztessenek az Agrárkamarával egyetértésben a jégelhárító állomások számának bővítési lehetőségéről.

Kapcsolódó cikk
Kecel is képviseltette magát a jégelhárító rendszerrel kapcsolatos tanácskozáson
Kecel is képviseltette magát a jégelhárító rendszerrel kapcsolatos tanácskozáson
Közel egy hónappal ezelőtt  hatalmas jégkár sújtotta Kecel városát, amelynek a termőterületek 40 százaléka áldozatul esett. A természeti katasztrófát követően...

Ennek érdekében a szakemberekkel történt egyeztetések után Galántai Norbert és Galambos Ádám úgy döntöttek, megpróbálnak forrást szerezni további kettő jégelhárító készülék működtetésére Soltvadkerten.

A talajgenerátoros módszer esetében egyszerű földi berendezésekben égetik el az ezüst-jodidot, melyet a felszálló légáramlatok szívnak fel és juttatnak abba a magasságba, ahol kifejti hatását. Ez is – mint minden ezüst-jodidra alapozott módszer – preventív hatású, tehát már kialakult jégszemcséket nem tudni megsemmisíteni, de korlátozza a képződésüket.

Temerini Ferenc polgármester és Frittmann János hegyközségi elnök is azonnal az ügy mellé állt, támogatták a fejlesztést. A jég nemcsak a mezőgazdasági termelők munkájának gyümölcsét veszélyezteti, hanem a házak, lakások és egyéb tulajdonok épségét is. A szőlők, gyümölcsök mellett fontos a városi ingatlanok és ingóságok védelme is. Éppen ezért döntöttek úgy, hogy Soltvadkert Városa is finanszíroz egy talajgenerátort, és a Soltvadkerti Hegyközség is vásárol egy jégeső elleni védekezésre szolgáló talajgenerátort. Így a két további készüléket közösen működteti a Soltvadkert Város és a Soltvadkerti Hegyközség.

Galántai Norbert a saját szőlőterületükön mutatja, hogy milyen mértékben védte meg a jégeső ellen a jégelhárító berendezés a termést

Galántai Norbert elmondta, hogy a Csábori Kétsorba és a Kútágas dűlőbe helyezték el a készüléket. Így összesen Soltvadkert környékén most már 6 jégelhárító működik, ebből 2 Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által működtetett,  4 helyi finanszírozású. Fontos még megemlíteni, hogy ahol jégelhárítók működnek ott átlagban 10 százalékkal több a csapadék. Tehát az tévhit, hogy a jégelhárító „elűzi” az esőfelhőket. Vannak sivatagi országok, ahol ezzel a technológiával „csinálnak esőt”.

Borítókép forrása: Domonyi László, Kiskőrös város polgármesterének közösségi oldala

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (5 db kép)
MEGOSZTÁS