1849. július 31-én szenvedett vereséget az erdélyi hadsereg, ahol Petőfi Sándor honvédőrnagy, a forradalom és szabadságharc akkor 26 éves költője is eltűnt. Ennek már 172 éve. Költőnk emlékére a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum és Kiskőrös Város Önkormányzata szervezésében megemlékezésre gyűltek össze a város lakó 2021. július 31-én, este 19 órakor a szülőház udvarán.

-Hirdetés-

A megjelenteket Dr. Filus Erika múzeumigazgató asszony köszöntötte. Martin Péter szavalatát követően emlékbeszédet mondott Szedmák Tamás alpolgármester, majd a Petőfi-szobor elé virágokat, a szülőházra pedig koszorúkat helyeztek el.

Irodalmi összeállítással is készültek, “Toldi írójához elküldöm lelkemet…” Képek Petőfi Sándor és Arany János legendás barátságából címmel, mely Petőfi Sándor és Arany János barátságát mesélte el. Tóth Péter Lóránt versvándor egy jól felépített, színvonalas előadást tartott a megemlékezésre kilátogatóknak, mely Petőfi és Arany levelezéseiből is idézve betekintést nyújtott a két költő barátságába. A humorokkal fűszerezett, de mély mondanivalókat tartalmazó előadását a közönség hosszas tapssal köszönte meg.

Tóth Péter Lóránd versvándor Kunszentmiklósról gyalog érkezett városunkba 

20:30-kor fáklyás felvonulás vette kezdetét a Petőfi Sándor Művelődési Központ előtti térről, az 1848-as Centenáriumi Emlékmű elé, mely a magyar zászló három színével volt kivilágítva ebből az alkalomból. Itt további programok várták a megemlékezőket.

Elsőként Katona Imre, a KEVI Petőfi Sándor Általános Iskola diákjának szavalatát hallgathatták meg, aki az “Egy gondolat bánt engemet” című verssel készült. Az emlékmű előtt is helyeztek el virágokat, majd az ideiglenesen felállított pavilonokban volt lehetőség megtekinteni Landerer-Heckenast mintájára felállított nyomdát. A már múzeumi darabnak számító nyomdagéppel, minden résztvevő számára kinyomtatták ott helyben a 12 pontot és az Egy gondolat bánt engemet című versét Petőfinek, ezzel zárva a megemlékezést.

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (53 db kép)
MEGOSZTÁS