2021. szeptember 24-26. között kerül megrendezésre a IX. Kiskőrösi Dutra Nemzetközi Találkozó, melyre minden érdeklődőt, rajongót szeretettel várnak. Az esemény fővédnöke Néder Imre, az egykori VCS traktorgyár konstruktőre lesz. 

Kisné Csővári Andrea, a Kiskőrösi Dutra Baráti Kör oszlopos tagja mesélt hírportálunknak arról, hogy milyen programokkal készülnek erre a hétvégére.  

VIRA.HU Archív fotó

Kilenc évvel ezelőtt milyen indíttatásból/céllal hívtátok életre a Kiskőrösi Dutra Nemzetközi Találkozót?

-Hirdetés-

A 12 fős baráti társaságból 2012 novemberében alakult meg a Dutra Baráti Kör. 2013-ban rendeztük meg az első Kiskőrösi Dutra Találkozót, 74 traktor részvételével. A koncepció az volt, hogy saját gépeinket mutatjuk be, valamint a helyi, valamint környékbeli Dutrásoknak és érdeklődőknek szervezünk találkozót. Az ötlet kedvező fogadtatásra talált mind a hozzáértők, mind a látogatók körében, ezért a rendezvény 2013 óta évente kerül megrendezésre.

2017-ben az ötödik találkozón már angol, lengyel, dán, svéd, osztrák, német, francia, szerb és szlovák Dutra tulajdonosok gépei is szerepeltek a kiállított gépek között. Szinte valamennyi országból érkeznek traktorok, ahová a ’60-70-es években a hazai gyárból Dutrát szállítottak. A kiállított gépek száma az öt év alatt folyamatosan szaporodott, átlépte a százat, a látogatók száma pedig közel háromezer fő körül alakul.

A Baráti Kör 2016-ban lett bejegyzett egyesület, azóta a Kiskőrösi Dutra Baráti Kör Egyesület nevet viseli. Elnöke Kis Zsolt, alelnökei Ba László és Gyalog Tamás, tagjai: Belák József, Barkóczi László, Csermák Pál, Csermák Ramóna, Gyalog Pál, Kis Zsoltné, Krecs Gábor, Major Péter.

Forrás: Kiskőrös város

Ebben az évben megközelítőleg hány résztvevőre, valamint traktorra számítotok?

Nagyon nehéz megjósolni így a harmadik hullám után. Bízunk benne, hogy legalább a tavalyihoz hasonló számú traktort tudunk bemutatni annak a nagyközönségnek, akik érdeklődnek ezen magyar csodák iránt.

Mely településekről, országokból vártok vendégeket?

A környékbeli településekről mindenképp, de Szőnyből, Gyöngyösről, Csólyospálosról, Ceglédről, Szarvasról, Ráckevéről, Kecskemétről, Hegykőről, Szegedről, Hódmezővásárhelyről, Szikszóról, Bácsszentgyörgyről, Balatonboglárról, Borsfáról is várunk vendégeket.

VIRA.HU Archív fotó

A hagyományos programelemeken kívül készültök valamilyen újdonsággal? 

Tavaly debütáltunk egy karusszellel, ami egy zenére koreografált táncot jelent gépjárművel. Ezt mi természetesen Dutrákkal adtuk elő Sosztakovics keringőjére. Az idén újra elővesszük a táncunkat, mert nagy sikere volt.

Idén is lehet majd tombolát venni, amelynek fődíja egy Dutra UE 28-as traktor lesz, melyet az egyesület tagjai saját kezűleg újítottak fel.

VIRA.HU Archív fotó

Általában melyik a legnépszerűbb esemény?

Nagy népszerűségnek örvend a Dutra felvonulás a szombati napon, amikor az összes résztvevő Dutrával körbejárja Kiskőrös utcáit. A vasárnapi Dutra húzóverseny, az ember a gép ellen húzópróba, illetve a Dutra karusszel is.

Mennyi időt és energiát vett igénybe az idei szervezés? A koronavírus járvány miatt van-e bármilyen feltétel, kikötés a részvételt illetően?

A találkozó szervezése már nagyban zajlik, persze van bennünk bizonytalanság a jövőt illetően, de bízunk benne, hogy nem kell elhalasztanunk ezt az időpontot. Természetesen a járványügyi szabályok figyelembevételével szervezünk és ennek függvényében fogjuk a programokat összeállítani.

További részletek: https://www.facebook.com/kiskoroskidutrabaratikor 
Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/153462253533558/?ref=newsfeed 
A Dutra Baráti Kör megtalálható az instagramon és már a TikTok-on is! Érdemes ott is követni őket! 

MEGOSZTÁS