Táncházzal egybekötött ötnapos tánctábort rendeztek Soltszentimrén. A II. Iringó Gyermek-és Felnőtt Néptánctábort Számfira-Nagy Zita és férje: Számfira Máté szervezte, akik a Hatetudnád Tánctanoda  vezetői is. Az eseménynek a soltszentimrei Közösségi Ház adott otthont. Az e héten zajló táborban nemcsak gyerekek vettek részt, hanem családok is, ahol a tánc, a népi játékok, és a népi kézművesség során bontakoztathatták ki tehetségüket.

-Hirdetés-

A soltszentimrei származású Számfira-Nagy Zitával beszélgettem.  

Számfira-Nagy Zita és Számfira Máté

Milyen céllal szerveztetek tánctábort Soltszentimrén?

Már évek óta tervezzük, hogy szervezünk egy néptánctábort Soltszentimrére, amit nagy örömünkre idén sikerült is megvalósítanunk. Egy Iringó táborunk már volt Szegeden, így ez már a második, és reméljük, hogy nem az utolsó. Férjemmel Számfira Mátéval egy éve alapítottuk a Hatetudnád Tánctanodát, azonban már évek óta foglalkozunk táncoktatással. Leginkább Szegeden és környékén. A szegedi tánctanodánk csoportjai: a Kis-Iringó, Nagy-Iringó, Pirinkó és a Hatetudnád-Ifi, valamint a felnőtt csoport. Így táborunk a tanoda gyermekcsoportjai után kapta a nevét.

Minden korcsoport részt vett a táborban

Milyen táncokat tanítottatok a tábor ideje alatt?

A felnőtteknek magyarlapádi táncokat tanítottunk. A két gyermekcsoportban pedig bodrogközi, illetve rábaközi táncokat tanulhattak a résztvevők. A Kis-Iringó csoportot: Hajnal János, Lábas Kata, és Kürtösi Lilla vezette, míg a Nagy-Iringó csoportot: Bőtös Barnabás és Lehoczki Dóri. Az ifi-felnőtt csoportot pedig mi oktattuk Mátéval. A Talléros Együttes volt a tábori zenekarunk, akik mindvégig itt voltak velünk. Napközben a gyerekek és a felnőttek próbáin vettek részt, így élőzenés táncoktatás folyt, ezen túl a gyermekeknek hangszerbemutatót is tartottak. Míg napközben az oktatást segítette a zenekar, addig este a táncházakban muzsikáltak nekünk.

A gyerekek próbáin is részt vett a Talléros Együttes

A táncoktatáson kívül milyen programokkal készültetek?

A legfontosabb a népi kultúra bemutatása volt: a néptánc, a népzene, és a kézműveskedés által. Viszont a foglalkozások után olyan programokat választottunk, ami Soltszentimréhez kapcsolódik, kirándultunk a Kolon-tóhoz, a Csonka toronyhoz, megnéztük a Wakin Tavi Díszahaltenyészetet, a Szekeres Tejműhelyet, illetve a település kemencéjében sütöttünk kenyérlángost is.

Kétségtelen, hogy a fiúk körében az ostorkészítés volt az egyik legjobb program

Mely településekről érkeztek hozzátok?

Egyrészt voltak soltszentimrei gyerekek, aminek nagyon örültünk, de érkeztek a környező településekről is: Fülöpszállásról, Izsákról, Kecskemétről, de messzebbről: Csongrád-Csanád megyéből, Budapestről és Németországból is.

Kik voltak a segítőitek a tábor ideje alatt?

Környezetünk nagy örömmel fogadta a tábor ötletét, így sok segítséget kaptunk, egyrészt a település önkormányzatától, másrészt a családunktól, szüleimtől, szüleim munkatársaitól, barátaitól, akik nagyon sokat segítettek nekünk. A tábor résztvevői is nagyon segítőkészek voltak, egy nagy családként működtünk együtt a hét során. A kecskeméti Csipkefa Zenekar is támogatta táborunkat, ők egy fantasztikus moldvai táncházat muzsikáltak nekünk.

A családias hangulatú táborban mindenki jól érezte magát

Milyen visszajelzéseket kaptatok?

Csak pozitív visszajelzések érkeztek hozzánk. Nagyon szerették a táborozók, hogy minden nap nagyon mozgalmas. Úgy láttam, hogy mindenki nagyon szívesen vett részt a programokon. Külön öröm számunkra, hogy nagyon tetszett a résztvevőknek településünk, de ez nem is csoda, hiszen évről évre egyre szebb Soltszentimre a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően. Bízunk benne, akik idén eljöttek, jövőre ismét visszatérnek hozzánk, és szeretettel várjuk majd az új érdeklődőket is!

Élőzenés táncházzal zárták az utolsó közös estét is

A tánccal, illetve a népi hagyományok felelevenítésével milyen üzenetet szeretnétek átadni?

Nem pusztán a népi kultúra bemutatása, átadása fontos számunkra. A célunk az, hogy egy nyitott, befogadó közösséget építsünk, ahová szívesen tartoznak az emberek. Úgy gondoljuk, hogy soha sem késő megismerkedni a néptánc és népzene csodás világával, erre pedig mi más lenne jobb alkalom, mint egy néptánctábor?!

Képek: Hatetudnád Tánctanoda, Kutyifa Icu 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (144 db kép)