2021. augusztus 20-án 9 órakor kenyérszentelő szentmisét mutattak be Soltvadkerten, amelyet dr. Jeney Gábor celebrált. A szentmise előtt Temerini Ferenc polgármester köszöntötte a jelenlévőket. A szentmise végén Gábor atya megáldotta az új kenyeret. Az eseményen dr. Varga Judit igazságügyi miniszter mondott ünnepi beszédet. 

dr. Varga Judit, Magyarország igazságügyi minisztere 

Dr. Varga Judit igazságügyi miniszter asszony ünnepi beszédét Emese álmának bemutatásával kezdte:

 
Őstörténetünk szerint közel tizenkét évszázaddal ezelőtt Emesének, a magyarok ősanyjának volt egy álma: fiút szül, aki népét nyugatra vezetve új hazára lel. S valóban fia született, akit a rejtélyes látomás után Álmosnak nevezett el. A jóslat majd’ kétszáz év alatt teljesedett be.
Álmos, Árpád, Géza, végül István voltak azok, akik mindig egy lépéssel közelebb vitték a kalandozó magyarságot ahhoz, hogy megtalálja lakhelyét a világban, letelepedjen, és egységes nemzetté váljon.
Nemzedékek bátorsága, eltökéltsége, jó helyzetfelismerő képessége kellett ahhoz, hogy Emese álma valóra váljon.
 
 
István király döntése ma is meghatározza Magyarország szerepét, helyét a világban. Két lehetőség közül kellett a döntést meghoznia: népét a keresztény kultúrkör részéve teszi vagy a keleti pogányság zűrzavara sodorja el.
Büszkén tekintsünk arra, hogy Magyarország biztos keresztény alapokon áll, amelyet első királyunk határozottságának köszönhetünk.
 
 
Miniszter asszony elmondta, ha végignézzük a történelmünket, akkor láthatjuk, hogy mi magyarok az önkény helyett mindig is a szabad akaratot választottuk. Hiába akarják többen a “külön utas”, “fekete bárány” jelzőket ránk aggatni, mi szeretünk a saját sorsunk felett saját magunk dönteni. Meghallgatjuk a másik felet, tiszteletben tartjuk álláspontját, de azt nem fogadjuk el, hogy akaratunkat elnyomják vagy idegen eszméket erőltessenek ránk. Fontosnak tartjuk keresztény tradíciónk és kultúránk megtartását!
Kiemelte: büszke európaiként hisszük, hogy nemzeti kultúránk gazdag hozzájárulás az európai egység sokszínűségéhez. Ez Szent István hagyatéka, ami lehetővé tette számukra, hogy egy évezreden keresztül fennmaradjunk.
 
Isten éltessen Magyarország!
 
 
 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (62 db kép)
-Hirdetés-
MEGOSZTÁS