A magyar állam alapításának ünnepe egyben a Szüreti napok kezdetét is jelentette Kecelen. Szentmisével és az új kenyér megádásával a Szentháromság-templomban indult augusztus 20-án a kétnapos rendezvénysorozat.

 

-Hirdetés-

A mise keretében Fekete Szabolcs plébános méltatta és megköszönte, hogy javaslata alapján Pap József diakónust díszpolgári kitüntetésben részesítette a városvezetés, majd Bobek Boldizsár főministráns átadta a plébánia ajándékát. Továbbá Szabolcs atya felhívására párperces csendes tiszteletadással a posztumusz kitüntetett dr. Fikker Ferencről is megemlékeztek a jelenlévők. Végül az új kenyeret az oltár előtt ünnepélyesen megszegte Haszilló Ferenc polgármester és Fekete Szabolcs atya, majd a hagyományhoz híven, a kijáratnál mindenki részesülhetett egy-egy szeletéből.

A mise keretében Fekete Szabolcs plébános méltatta és megköszönte, hogy javaslata alapján Pap József diakónust díszpolgári kitüntetésben részesítette a városvezetés

A templomból épp csak a múzeumig vonult az ünneplő lakosság, ahol a parkban a Szent István-szobor átadására és megáldására került sor. Beszédében Haszilló Ferenc polgármester elmondta, hogy a képviselő-testület kezdeményezésére, 20 magánszemély adakozásából, valamint Csörgő Zoltán és Lakatos Gábor közreműködésével valósulhatott meg Kecel újabb ékessége. Ezt követően Fekete Szabolcs plébános egy 12. századi Szent Istvánhoz szóló imádsággal kezdte beszédét, majd megáldotta a remekművet.

Fekete Szabolcs plébános megáldotta a Szent István-szobrot

Az ünnepi testületi üléssel, az általában tavasszal megtartott városi kitüntetések átadásával folytatódott az ünnep a művelődési ház nagytermében. Az ünnepséget a Központi óvoda csemetéi – Herczeg Máté, Varga Csenge, Vén Dávid Gergő, Grúber Dorka, László Luca, Agócs Júlia, Fejes Mira és Haszilló Zalán – versekkel és dalokkal nyitották meg. Felkészítőjük Csizovszkiné Vén Szilvia óvónő volt.

Ezt követően Haszilló Ferenc polgármester beszédében összefoglalta az elmúlt év fontosabb mérföldköveit a város életében. Majd Patachich Gábor városalapító ikonikus szavait idézve, megköszönte azok szolgálatát, akik az elmúlt nehéz időszakban is munkájukkal, támogatásukkal a város fejlődését segítették.

„Ha senki sem kezdi el, senki sem fogja befejezni”

(Patachich Gábor)

A díjazottak

A testület által adományozott kitüntetések átadása a díszpolgárok érdemeinek, közösségért végzett munkájuknak méltatásával vette kezdetét. A díjakat Haszilló Ferenc polgármester adta át. Idén „Kecel díszpolgára” címben Pap József diakónus részesült a település fejlődése, valamint a lakosság érdekében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként. Pap József 25 esztendei diakónusi és 35 esztendei lelkipásztori kisegítői szolgálata keretében megszámlálhatatlan mennyiségben és módon segítette a keceli közösséget. A katolikus hívek körében hitoktatói, szervezői, lelkipásztori munkájával állandó szolgálatot teljesít, továbbá a Máltai Szeretetszolgálat keceli csoportjának alapítójaként a szükséget szenvedőkért tevékenykedik.

Kecel Város Önkormányzata dr. Fikker Ferenc részére „Kecel városáért” kitüntetést adományozott a város fejlődése érdekében végzett kimagasló szakmai munkája elismeréseként. Az egykori keceli fogorvos 40 éven keresztül nagy szakértelemmel, alázattal, végtelen szeretettel és türelemmel szolgálta Kecel lakosságát. Isten akaratát keresve, megpróbáltatásokkal tűzdelt életét türelemmel és békével viselve mutatott példát családjában és tágabb környezetében. Kitüntetését felesége, dr. Pataky Éva vette át.

„Kecel város fejlődéséért ” kitüntetésben részesült a Városgazdálkodási csoport a város fejlődését elősegítő szakmai és közösségi munkája elismeréseként. A 16 fős csapat Radva Zoltán vezetésével az Önkormányzat megbízásából  Kecel területén végez beruházási, karbantartási, kivitelezési és kertészeti feladatokat. A 27 hektáros területen végzett munkájuk gyümölcse a rendezett városkép és szemet gyönyörködtető közterületek.

Idén a Pro Cultura kitüntetést Szentgyörgyi Erika kapta a város kulturális fejlődése érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként. Erika festő, képzőművész és művésztanárként is folyamatosan aratja a babérokat helyi és nemzetközi szinten egyaránt. Alkotásai helyet kapnak egyéni és csoportos kiállításokon, szerepelnek magán és közgyűjteményekben külföldön és hazánkban egyaránt. Emellett diákjait is sikerre ösztönzi, gondozása alatt ugyanis számtalan díjat és elismerést gyűjtöttek be a grafika és festészet szakos keceli gyerekek.

Az „Év vállalkozója” elismerést Rózsa Attila érdemelte ebben az évben sikeres vállalkozói munkásságáért, Kecel város jó hírének öregbítéséért.

Vállalkozóként fő tevékenységi köre autóvillamosság- és autószerelés, részegységek ellenőrzése és javítása. Nemcsak Kecelről, de vidékről is érkeznek hozzá szolgáltatásai igénybevételére. Attila jelenleg 5 fő alkalmazott segítségével javítja a hozzá fordulók gépjárműveit magas felszereltségű műhelyében. A vállalkozás vezetése, irányítása mellett Kecel város támogatójaként önzetlen ül segített beruházásoknál, fejlesztéseknél, és hozzájárult a település járvány elleni védekezéshez is. A javaslattevők Attilát mint vállalkozót, mint családapát és mint embert is méltónak találták a kitüntető cím viselésére.

A kitüntetettek köszöntésére a Bogárzó Citeraegyüttes játszott dalcsokrot

A kitüntetettek köszöntésére a Bogárzó Citeraegyüttes játszott dalcsokrot, majd folytatódott az ünnepség a polgárőrök kitüntetésével. Hagyomány, hogy minden évben elismerésben részesülnek az előző év legeredményesebb munkát végző polgárőrei.

A Keceli Polgárőr Egyesület Flaisz Sándor és Mácsai István részére Kecel város közrendje és közbiztonsága érdekében végzett kimagasló társadalmi tevékenysége elismeréseként az „Év polgárőre 2020” kitüntetést adományozta. Pintér Csaba, az egyesület tiszteletbeli tagja és támogatója, Orcsik István, a Keceli Polgárőr Egyesület elnöke, valamint Haszilló Ferenc polgármester adta át az „Év polgárőre” elismeréseket.

Árvai Andrásné Edit, Matos Maja és Farkasné Tóth Nóra munkái szeptember 5-ig megtekinthetőek a művelődési ház kiállítótermében

A nap utolsó programja a „Pillanat szépsége” című képzőművészeti kiállítás megnyitója volt a művelődési ház kiállítótermében, amely zsúfolásig megtelt az érdeklődőkkel. A tárlatban helyi művészek: Árvai Andrásné Edit, Farkasné Tóth Nóra és Matos Maja alkotásai tekinthetők meg. Festményeiket keceli séták, pillanatok, benyomások ihlették. A megnyitón Haszilló Ferenc polgármester méltatta a többszörösen keceli vonatkozású műveket, melyekről a helyi művészek tehetsége mellett a város szépsége is visszaköszön. Az esemény ünnepélyes hangulatát Grúber Noémi és Gyalog Lilla, a Musical Stúdió növendékeinek előadása tette igazán bensőségessé. Felkészítőjük Illésné Márin Éva tanárnő volt. A kiállítás szeptember 5-ig látogatható.

A szöveget írta: Csiszér Erika

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (151 db kép)
MEGOSZTÁS