Újabb véradást szerveznek Kiskőrösön a Petőfi Sándor Művelődési Központban, ugyanis nagyon nagy szükség van most is a vérre. A donorokat augusztus 25-26-án 9-13 óra között várják.

A véradás életeket ment! Erre szeretné felhívni az emberek figyelmét az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt, Kiskőrösön és a térségben is. Mint azt Sutus Etelka elmondta, egy véradó három ember életét is meg tudja menteni. Kiskőrösön évente négyszer van véradás.

-Hirdetés-

Vért adhat, aki elmúlt 18 éves, de még nincs 65. Testsúlya eléri az 50 kg-ot és egészségesnek érzi magát. Nem kizáró ok, ha valaki nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal és az sem, ha a donor a véradás előtti napokban kapja meg az oltást. Kizáró ok azonban, ha az illető olyan külföldi országban tartózkodott, ami jelenleg vörös zónás! 


Az eseményen irányított véradásra is lesz lehetőség abban az esetben, ha valakinek családtagja, rokona műtétre szorul, vagy onkológiai kezelés alatt áll és sürgősen vérre van szüksége. 

Ebben az esetben a beteg nevére és TAJ számára is szükség van, valamint annak születési adataira és vércsoportjának pontos meghatározására – tette hozzá Sutus Etelka


Egy ember – naptári éven belül – 56 nap elteltével adhat vért. A nők évente négyszer, a férfiak ötször. A regisztrált donorok közül mindenki kap egy behívólevelet az augusztusi véradásra, továbbá Kiskőrösön és vonzáskörzetében 1200 sms-t küldenek ki a szervezők. 

Minden véradó kap egy 1000 Ft-os élelmezési utalványt, egy jegyet a kiskunmajsai fürdőbe, valamint vizet és csokit, a többi ajándék pedig meglepetés. 

Fontos, hogy aki részt szeretne venni a véradáson, mindenképpen hozza magával személyi igazolványát, lakcím- és TAJ kártyáját! 

 

Kiemelt kép: VIRA.HU/ archív fotó 

MEGOSZTÁS