Kiskőrös szoros testvérvárosi kapcsolatot ápol a szlovákiai Liptószentmiklóssal. Ez a kapcsolat is azt bizonyítja, hogy a település nyitott a nagyvilág felé, az itt élők szívesen ismerkednek meg más népek életével, szokásaival, hagyományaival. 

-Hirdetés-

A település Kelet-Szlovákia északi részén található, közel a lengyel határhoz. Liptószentmiklós a trianoni békeszerződés előtt Magyarországhoz tartozott, Liptó vármegye székhelye volt. Nevét a helység templomának védőszentjéről kapta, előtagja egykori vármegyei hovatartozásra utal. Innen származik a liptói túró, az azóta is gyártott finom juhtúró, a brindza magyar neve.

Élményeiről így nyilatkozott Pethő Attila önkormányzati képviselő: 

Liptószentmiklós és Kiskőrös kapcsolata közel 20 évre nyúlik vissza. Minden évben nagyrendezvényeket tartanak itt, ahová szeretettel megyünk. Ezúttal a Svábkafeszten jártunk, ami egy nagyon különleges rendezvény, ahol a feleségemmel együtt képviselhettem Kiskőröst. Azt hiszem, hogy ez talán már a hetedik alkalom volt, hogy Liptószentmiklóson jártam, de mindig nagyon szívesen megyek oda vissza, hiszen egy szép környezetben fekvő település, ahol nagyon szeretnivalóak az emberek. 

A híres svábkakolbász

 

A fesztivált a település központjában rendezik meg. Amit a Svábkafesztről mindenképpen érdemes tudni, hogy kolbászt és hurkát (is) sütnek ezen a rendezvényen. Azonban az a különbség, hogy míg mi sertés vagy marhahúsból készítjük ezeket, addig ők a sertésbélbe gyakorlatilag darált krumplit és tepertőt töltenek, amit káposztával és hagymával, valamint fűszerekkel ízesítenek. Ez a svábkakolbász. Szerencsém volt, mert megkínáltak engem is. Azt mondhatom, hogy igazán finom volt, de nem hasonlít a magyar kolbászhoz és hurkához. 

 

 

 

A nagyszínpadon egész nap láthattuk, hallhattuk a fellépőket. Népzenei zenekarok és egyéb zenekarok váltották egymást, míg a tér szélén helyi termékeket árultak.

Náluk még mindig vannak a covid miatt érvényben lévő korlátozások. A rendezvény többek között emiatt volt kétnapos. Ami számomra nagyon emlékezetes volt: találkoztunk egy fiatalemberrel, aki Pozsonyból érkezett erre a rendezvényre, aki a pozsonyi könyvtár munkatársa, illetve cikkeket is ír. Elmesélte nekünk, hogy kevés magyar nyelvű ember él már csak ott, ezért nagyon jól esett neki, hogy magyar hangokat hall. Örültem annak is, hogy találkozhattam Petra Vlhovával, a szlovák alpesi síversenyzővel, aki 2021-ben megynerte a világbajnokságot. Ő volt a Svábkafeszt egyik díszvendége, akit díszpolgárrá avattak. 

Pethő Attila és Petra Vlhová
Petra Vlhová volt a Svábkafeszt egyik díszvendége, akit díszpolgárrá is avattak

Bízom benne, hogy ez a testvérvárosi kapcsolat idővel még tovább fog fejlődni. 

 

Képek: Pethő Attila, Liptószentmiklós Városa

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (61 db kép)
MEGOSZTÁS