Tisztelt Sportbarátok, Szurkolók, Sportolók!

Az MTVA közleménye szerint, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) megállapodása okán az MLSZ versenyrendszereiben üzemelő bajnokságok mérkőzéseinek közvetítési, rögzítési és műsorjogait az MTVA gyakorolja. A felek kölcsönös döntése alapján 2021. augusztus 1-től a mérkőzések rögzítésének, közvetítésének és archiválásának tekintetében az MTVA által megjelölt mérkőzésekre az alábbi eljárásrendet és használati feltételeket határozzuk meg: az MTVA a médiavállalkozások számára közzétett díjszabásában díjtételekkel rendelkező – általánosságban nagypályás felnőtt, megye II. osztály és a feletti, illetve egyes futsal és utánpótlás – mérkőzéseket csak az MTVA írásbeli engedélye birtokában lehet rögzíteni, közvetíteni és részben, vagy egészében a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tenni. Az MTVA az engedélyt csak abban az esetben adja ki, ha az adott mérkőzést a közmédia nem közvetíti. Az engedélyeztetési kötelezettség alapja a mérkőzésen szereplő csapat bajnoki osztálya.

-Hirdetés-

Ilyen tekintetben a térségünkben a megyei I. osztályban szereplő férfi felnőtt csapatokat érinti ez a szabályozás. A forgatási engedély helyszíni meglétét a rendezőknek ellenőrizniük kell. Az engedély nélküli felvételkészítés lehetősége a rendező egyesület felelőssége, így az MTVA fenntartja a jogot, hogy az ilyen felvételek nyilvánosságra kerülése esetén a jogsértők mellett kárigényét a rendező egyesülettel szemben is érvényesítse! Az engedély meglétét továbbá ellenőrizheti az MTVA kirendelt munkatársa is, aki belépéskor „MTVA Press” kártyájával köteles igazolni magát. Az érintett osztályba sorolt csapatok részvételével bonyolódó bajnokságok, versenyek (az ezekben résztvevő csapatok érintettségével bíró egyéb rendezvények – Magyar Kupa, megyei kupa, gálamérkőzések, stb. – esetén is alkalmazandó díjtételek, különböző osztályú résztvevők esetén mindig a magasabb osztályú a díjszámítás alapja.) Fontos megjegyezni, hogy nem szükséges forgatási engedély azok számára, akik a csapatok belső használatára – pl. videós elemző, taktikai elemző – vagy az MLSZ megbízottjaként – pl. videós játékvezető-ellenőrzés, oktatási albizottság, biztonsági szakértő, stb. – készítenek felvételeket. Az ilyen felvételek készítőinek a mérkőzés kezdete előtt igazolniuk kell magukat a rendezők felé, és felvételeiket a nyilvánosság számára a későbbiekben sem lehet az MTVA engedélye nélkül hozzáférhetővé tenni. Az indoklás szerint a jelenlegi szabályozás bevezetésével a jogtulajdonosok elsődleges szándéka, hogy a sportági rendezvények minél szélesebb körben jelenhessenek meg a közmédia felületein annak érdekében, hogy a mérkőzések a regionális lehetőségeken túl, akár országosan is elérhetővé váljanak, és a csapatok nagyobb körben szerezhessenek ismertséget, szimpatizánsokat. Az ellenőrzött keretek bevezetésével törekedünk a mérkőzésközvetítések színvonalának megerősítésére, illetve az azzal kapcsolatos nem kívánt jelenségek – pl. szerencsejátékokkal, sportfogadásokkal kapcsolatos visszaélések – kiszorítására. A klubok a különböző platformjaikon, felületeiken kizárólag a közleményben szereplő feltételek mellett közvetíthetik, jeleníthetik meg a mérkőzéseik fotós vagy videós anyagait. Fontos, hogy a mérkőzésekről a csapatok készíthetnek felvételt, de az így készült felvétel nem hozható nyilvánosságra (pl.: nem lehet feltölteni a youtube-ra, facebookra, nem lehet leadni helyi tv-ben, nem kerülhet fel a csapat honlapjára vagy helyi portálra stb.), kizárólag a mérkőzéssel érintett csapatok és az MLSZ belső sportszakmai céljaira lehet felhasználni.

A fentiek figyelembevételével a különböző médiákban vagy egyéb nyilvános felületeken a továbbiakban sajnos csak jogdíj fizetése ellenében lehet a megyei I. osztályú labdarúgó csapatok mérkőzésein készült fotót vagy videós anyagot közzé tenni. Az MTVA tarifái szerint az engedélyükkel készített fotóért, ami bármilyen módon megjelenik – újság, web oldal, facebook, youtube, stb. – megjelenésenként és darabonként 5.000 Ft+Áfa díjat kell fizetni az országos közszolgálati televíziónak. A televíziós felvételek esetében egy mérkőzés felvételéért 3.000 Ft+Áfa díjat kell fizetni, valamint további 1.000 Ft+Áfa díja van egy összefoglaló – edzői, játékos nyilatkozat vágóképekkel – elkészítésének. A televíziós felvételek díja is megjelenésenként ennyi összeg befizetését vonja maga után az MTVA-nak, tehát a többszöröse is lehet, amennyiben az interneten feltöltésre vagy megosztásra kerül. Fontos megemlíteni még, hogy az anyagokat az MTVA egyik szerverére is fel kell tölteni és a fotót, videót készítő médiának 30 napon belül le kell törölnie megosztásait, híradását az oldalairól. A későbbi felhasználás esetében az MTVA-tól kell elkérni a saját készítésű, szerverre feltöltött anyagot és csak egy újabb hozzájárulással lehet ismét felhasználni.

Az árak ismertében egy megyei I. osztályú mérkőzésről készült fotós összefoglaló elkészítése és a képek galériába való feltöltése mérkőzésenként akár több százezer forintos kiadást vonna maga után és a televíziós jogdíjak kifizetése is több tízezer forintot tehetne ki. Ilyen feltételek mellett sajnos a korábban megszokott fotós galériák feltöltése nem vállalható az internetes platformokon és a televíziós közvetítések, összefoglalók elkészítésérére is csak korlátozott mértékben van mód.

Kérem mindenki megértését, hogy a továbbiakban az összefoglalók, beszámolók a megyei I. osztályú labdarúgó mérkőzésekről szóló képgalériák és fotók nélkül, a televíziós felvételek pedig csökkentett számban fognak majd megjelenni.
MEGOSZTÁS