Szeptember 1-jén, a nevelési év első napján rendhagyó módon egy kis meglepetéssel tudtak készülni a gyermekek számára Szlovákné Mód Erika és Szlovák András kiskőrösi dinnyetermelők felajánlásának jóvoltából. A gyerekek ugyanis számos nagyméretű sárga- és görögdinnyét kaptak, amiket különböző módon tálalva, az udvaron fogyasztottak el.

-Hirdetés-

A dajka nénik segítségével a dinnyedarabokat háromszög formájúra vágva, a nagyok jégkrémpálcákra szúrva, míg a kis- és középső csoportosok kis karikákra vágva fogyasztottak el. A gyerekek nagyon szeretik a gyümölcscukorban és folyadékban gazdag, egészséges dinnyét, így nagy sikert aratott minden csoportban a meglepetés. Fontosnak tartjuk óvodánkban az egészséges táplálkozás és –életmódra nevelést, így nap mint nap kerül az asztalra magyar termesztőtől származó  gyümölcs, zöldség – nyilatkozta Vlcskóné Csatlós Erzsébet intézményvezető. 

Az első napnyitó hangulatát meghatározta a dinnyeparty-n szerzett öröm és a meglepetés varázsa.

Maci csoport

A gyümölcsre és a party-ra való hangolódás gyanánt egész délelőtt a dinnye kapta a központi szerepet. A Katica csoportban (középső csoport) például zöld kislabda segítségével dinnyehordó, -rakodó versenyt játszottak, ahol a zöld labdát vezetve kellett eljutni a célig. A játékot színesítette, hogy katica-zoknibábokkal kézen kellett vezetni a „dinnyelabdákat”. Emellett dinnyés színezővel, és a Dinnyelopás című mese segítségével hangolódhattak a gyerekek a dinnye party-ra.

Katica csoport

A Maci csoport (középső csoport) dinnyét formázott színespapír-ragasztással, emellett megnézték közösen Dörmögék kalandjai közül a Dinnye verseny című részt. A mese után megismerkedtek beszélgetés során a dinnyék különböző fajtáival, színeivel. 

Bagoly csoport

Az Okos bagoly csoport gyermekei (nagy csoport) zöld és piros kartonragasztással, rajzolással egy nagy kerek dinnyét készítettek, emellett „dinnyefagyit” fogyasztottak a jégkrémpálcára szúrt dinnyék elfogyasztásával.

Dominó csoport

A Dominó csoport tagjai (iskola előkészítő csoport) krétafalon rajzolták körbe saját tenyerüket pirossal, majd zöld krétával héjat húztak a kis, háromszög alakú dinnye-rajzokra. Mialatt elkészült a „dinnye mező”, ismerkedtek a dinnye fajtáival, állagával, színeivel, méreteivel. Levezetésként mondogatták az Érik a dinnye című verset, mely végén összeölelkeztek, így erősítve az egységhez tartozást a tanév kezdetén. 

Őzike csoport

A kiscsoportok (Nap csoport és Őzike csoport) is nagy lelkesedéssel ismerkedtek a dinnye –sokak számára ismeretlen- ízével, színével, formáival. Remek folyadékpótlás volt számukra a meleg, napsütéses időben.

Nap csoport

A dinnyeparty-t, a tevékenységeket követő közös dinnyefogyasztás koronázta meg, ahol az óvoda összes csoportja egyszerre fogyasztotta el azt az óriási dinnye mennyiséget. Mindig öröm és remek téma bármilyen egészséges életmódhoz kapcsolódó játék és tevékenység, ami segítségével a gyerekek megismerkedhetnek, megkedvelhetnek, különböző, addig nem kedvelt ételt, gyümölcsöt, zöldséget. Az ilyen játékok során kialakulhat az egészséges életmód iránti igény akár a játékos forma, akár a közös játék varázsa okán. Épp ezért a dinnyeparti remek évindító program volt minden gyermek számára – tette hozzá. 

Ezúton is köszönik a Szlovák család felajánlását és nagy szeretettel fogadják minden kiskőrösi termelő további felajánlását! 

Képek, szöveg: Kiskőrösi Óvodák 

MEGOSZTÁS