Izgalmasan indult a hete annak a nyolc keceli kisiskolásnak, akik egy élménynapon vehettek részt Kiskőrösön, amelyet megkoronázott egy sétarepülés is, tájékoztatta portálunkat a program főszervezője Cserni Anetta, a Petőfi Tanya (Volámacser pihenő) tulajdonosa. Az eseményt támogatta a legendás vadászpilóta, Vári Gyula, az Orion Sportrepülő Egyesület elnöke is.   

-Hirdetés-

Cserni Anetta, az esemény főszervezője, és társszervezője Rácz Viktor már egészen korán reggel, 7 óra után friss házi pogácsával várta a közelmúltban teljesen felújított Tanyán az izgatott tanulókat. A falatozás és a közös játék mellett felfedezhették maguknak a helyszínt is.  

Cserni Anetta elmondta, hogy a Petőfi Tanya alapvető célkitűzéséhez szorosan kapcsolódik az ilyen jellegű élménynapok szervezése, ugyanis számára a legfontosabb az esélyegyenlőség biztosítása a hátrányos helyzetben élő gyermekeknek. Az ötletgazda elmondta, hogy a sétarepülés ötletét egészen kis korából „hozta” magával: hatéves korában ugyanis a tanyájuk melletti honvédségi gyakorló lőtéren lehetősége volt helikopterrel megtekinteni Kiskőröst és környezetét. Elmondása szerint az életre szóló esemény olyan hatással volt rá, hogy azóta is arra törekszik, minél több gyermek átélhesse ugyanezt az élményt.

E nemes célkitűzés mellé állt Vári Gyula, magyar repülőtiszt, háromszoros vadászrepülő világbajnok, az Orion Sportrepülő Egyesület elnöke.

A legendás vadászpilóta a programmal kapcsolatban kifejtette, hogy a gyermekek nagyon szeretik az ilyen jellegű eseményeket, mivel a legtöbbjüknek ilyen élményben még nem volt részük korábban. Elmondta, hogy a sétarepülés mellett a pilótavilágba is bevezetik a fiatalokat: biztonságos magasságot elérve a pilóták „odaadják” a botkormányt, így – ha egy rövid ideig is – kipróbálhatják, milyen repülőgépet vezetni.

A program során két tapasztalt pilóta, Horváth Hanna, a légihatóság munkatársa és Winkler Tamás aktív katona vitte külön-külön repülővel a gyermekeket, továbbá segítségükre volt Balla József is, aki szintén katonaként szolgál.

Vári Gyula kérdésünkre elmondta, hogy az Orion SE külön olyan programmal is rendelkezik, amelyben évente 75-100 gyermeket tudnak ingyenes repülésben biztosítani.

A gyermekek meghívásában és kiválasztásában Cserni Anetta segítségére volt a Keceli Roma Nemzetiségi Önkormányzat. Kertész Béla, a roma önkormányzat elnöke kérdésünkre elmondta, hogy több közösségi felületen hirdették az eseményt, ahová a szülők tudták beregisztrálni a gyermekeket.   

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (16 db kép)
MEGOSZTÁS