A Vadkerti-tó vagy más néven Büdös-tó régóta népszerű turisztikai célpont. 1908 nyarán Fekete Adolf, budapesti lakos a Büdös-tó megvételére és fürdőtelep létesítésére tett ajánlatott a vadkerti képviselő-testületnek. A testület a tavat nem adta el, viszont 50 évre ingyenes használatot engedélyezett azzal a feltétellel, hogy a fürdőtelepet a vadkerti oldalon kell kialakítani. A létesített épületek a községre szálltak volna a szerződés lejárta után. A tervek sajnos nem valósultak meg.

Légrády Andor helytörténész írása. 

-Hirdetés-

Az 1920-as években felépült egy tornyos épület, melyet az építtető család után „Fekete-villa” néven emlegetnek mind a mai napig. Az épület egy 4033 kataszteri hold nagyságú birtokon állt. 1925-ben vásárolta meg a villát Katzenbach Imre soltvadkerti lakos.

Fekete Villa 1926

Az 1930-as években is magányosan árválkodott a tópart mellett. Az épület mellett a vadkertiek egy kabinsort húztak fel a fürdőzők részére. Az 1941-es árvíz és a II. világháború miatt a Büdös-tó látogatottsága visszaesett.

1945 előtt

Az 1953-as államosítás során kerül a soltvadkerti községi tanács tulajdonába. A „Fekete-villában” úttörőtábor létesült.

1950-es évek
Fekete Villa az 1950-es években

1963-ban tanácsi üdülővé alakítják át. Kivezették a telefont és az első bitumenes műút is a villához vezetett. Később zárt területi tanácsi üdülő lett a járási hivatal kezelésében.
Szép, rendezett park vette körül.

1973

A rendszerváltás után önkormányzati tulajdonba került. 1999-ben adták át a Vadkerti Komszolg Kft.-nek, mely azóta is üzemeltetője. Akkoriban az üdülőként működő épületben 6 szoba volt 14 férőhellyel és 2 közös fürdőszobával.

Napjainkban

2019-ben megtörtént az épület felújítása, így 9 szoba 18 férőhellyel várja vendégeit. A szolgáltatások között szerepel többek között wifi, mini bár, klíma stb.

 

Forrás(ok):
Nagy-Pál István: Soltvadkert 1376-1976
feketevillapanzio.hu
Helytörténeti fotótár

MEGOSZTÁS