Az ősz, a szeptember a szüret időszaka. A hagyományokhoz híven, Kiskőrös képviselő-testületének tagjai, és a külsős bizottsági tagok 2021. szeptember 22-én, a délutáni ülés után leszüretelte a város szőlőjét, mely a Béke-Petőfi utca találkozásánál lévő körforgalomban található. Erről a helyszínen Domonyi László, Kiskőrös polgármestere nyilatkozott.

– Számoltuk, hogy most már több mint 10 éve van ez a körforgalom, és több mint 10 éve szüretelünk erről, az egyébként szenzációs minőségű szőlőről. Ez a körforgalom valahol üzenet is. Aki Kiskőrösre érkezik, láthatja, hogy ez egy szőlőtermesztő vidék, és a szőlő a mezőgazdaságban dolgozók fő megélhetése. Ezzel a körforgalom közepén elültetett szőlőtőkékkel ezt szerettük volna szimbolizálni.

-Hirdetés-

Mindig a képviselőtestület szüreteli. Bár, az eddigi években az itt leszüretelt szőlőből bort készítettünk, tavaly viszont már pálinka lett belőle, ahogy idén is az lesz. Kiskőrös Város Pálinkája. Számunkra meglepő módon, és teljesen váratlanul, egy szenzációs szőlőpálinka lett belőle. Kiskőrösön a pálinka is legalább olyan jelentőségű, mint a bor.

Somogyi Zoltánnal, aki hozta számunkra a körforgalomban lévő szőlőfajtát azt beszéltük, hogy vesszőt szedünk az idén, hogy megújítsuk ezt az ültetvényt. Hiszen ez a város szőlőültetvénye, ezt nem hanyagolhatjuk el. Ez a fajta az évek alatt bizonyított, és tényleg kitűnően alkalmazkodik a körülményekhez. Tehát a vesszőszedést követően szaporítóanyag készítése lesz, és utána, én nagyon bízom abban, hogy tavasszal újra tudjuk telepíteni. Ez azt jelenti, hogy meghagyjuk a régi szőlősorokat, amik közé új sorokat telepítünk le. Nem kordonos szőlőként fogjuk az újat felnevelni, hanem hagyományos tőkés fejművelésű szőlő lesz.  

Képek: Kiskőrös város/Boda Zsuzsa

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (29 db kép)
MEGOSZTÁS