Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésre 1975-ben emelte október 1jét A ZENE VILÁGNAPJA rangjára. Ebből az alkalomból a SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és tanárai több koncertet is adnak a napokban. Szeptember 30-án, csütörtökön délelőtt a KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolájában muzsikáltak, ahol az alsó tagozatos diákok kíváncsian hallgatták őket. Külön érdekessége volt az eseménynek, hogy a gyermek fellépők szinte mindegyike a KEVI diákja.

-Hirdetés-

“A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő. Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik.” vallotta Kodály Zoltán. Mert a zene végig kíséri az életünket. Az édesanyák már az első napoktól dúdolnak, énekelnek újszülött babájuknak, és a zene kísér el bennünket az utolsó úton is.
Zenéje van a természetnek. A szél zúgása, eső kopogása, a madarak szárnysuhogása, az állatok hangjai, énekei. De zenéje van a tárgyaknak is. Akár a vonat zakatolása, az edények csörömpölése, az ajtó nyikorgása, vagy a poharak csengése.

Megállapíthatjuk tehát, hogy életünket keresztül-kasul szövi a zene, a bölcsőtől a sírig. A zene, ami az ember legősibb kifejezési formája, eszköze, amely ősibb, mint a nyelv. Még írni se tudott az emberiség, amikor a hang és a szó hatalmába kerítette. Az ősember is zenélt a maga módján. A zene első megnyilvánulása az ember életében a nevetés és a sírás, majd különböző eszközöket használt a ritmus kifejezésére. Később már nemcsak a ritmushangszerek voltak jelen, hanem sípok és kezdetleges furulyák is. Így kezdődött a zene és a hangszerek fejlődése, ami napjainkig tart.

Fuvola-trió
A csütörtök délelőtti hangversenyt a Csengettyű zenekar nyitotta, név szerint Tóth Alexandra, Virág Liliána, Hajdú Zoé, Hajdú Virág, Dely Elena és Pelsőci Ákos. Fuvola-triót hallhattunk Harsányi Rozina, Kis Hanna és Sáfár Andrea előadásában. Suba Dániel és Juhász Áron trombitán, Juhász Zalán tubán, Pöschl Dávid szaxofonon játszott. A zongorát Katona Lídia és Torgyik Eszter szólaltatta meg, és Knébelspisz Eszter is megcsillogtatta énekhangját.

A koncertsorozat október elsején délelőtt 10 órakor a SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola hangversenytermében folytatódik, ismét gyermekközönség előtt, majd este 18 órától ugyanott várnak minden érdeklődőt az intézmény zene világnapi ünnepi hangversenyére. 

Írta, képek: KEVI Petőfi Sándor Általános Iskola

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (21 db kép)
MEGOSZTÁS