2021. november 5-én pénteken, római katolikus érseki szentmise volt az imrehegyi Szent Imre-templomban, ahol a megjelentek Szent Imre-napi misén vehettek részt dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek vezetésével.

A misét a helyi iskolás és óvodás gyermekek köszöntőműsorával nyitották meg, mellyel templomunk és településünk védőszentjét Szent Imre herceget és dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek urat köszöntötték és tisztelték meg.
A gyermekek műsora után Lavati Gabriella polgármester és Dr. Beros András jegyző úr köszöntötték érsek urat településünk nevében.
Helyi plébánosunk, Fekete Szabolcs atya köszönetét és örömét fejezte ki, hogy e jeles napon együtt ünnepel velünk érsek úr is.

Lavati Gabriella polgármester és Dr. Beros András jegyző úr köszöntötték érsek urat
-Hirdetés-

Ezután vette kezdetét a mise, ahol dr. Bábel Balázs szintén elmondta, hogy ezen a napon Szent Imrét, Szent István király fiát, templomunk és településünk névadóját ünnepeljük, s hozzátette: hálát adhatunk, hogy az elmúlt időszakban – a település és a katolikus egyház összefogásának köszönhetően – megújult a helyi iskola és óvoda. Érsek úr a szentmisét felajánlotta a jelenlévőkért.

Következő szavai főként a gyermekekhez szóltak. Kedves történetet mesélt el, miszerint, amikor megtanult olvasni, kapott egy Benedek Elek mesekönyvet, amelynek a címe Több sincs királyfi volt. Elbeszélte a népmese történetét és a mese tanulságait, valamint hogyan kapcsolódik a mese Szent Imre herceghez. Ezek után megismerhették a gyerekek Szent Imre herceg élettörténetét, valamint azt is, hogy hogyan és miért lett szent, és miért ünnepeljük őt ezen a napon.

A szentmisét követően koszorúzás következett a templom előtti Szent Imre-szobornál. Tiszteletüket tették egy-egy koszorúval elsőként dr. Bábel Balázs érsek úr vezetésével a papság és az Imrehegyi Egyházközség munkatársai nevében, őket követően a település nevében Lavati Gabriella polgármester és Dr. Beros András jegyző, végezetül pedig az iskola és az óvoda közös koszorúját Vancsura Lászlóné és Ledenyák Orsolya Klára intézményvezetők helyezték el a szobor előtt.
Koszorúzás a templom előtti Szent Imre-szobornál

Az érsek úr a misét követően intézménybejáráson vett részt. Először a helyi katolikus általános iskolában tett látogatást, ahol Vancsura Lászlóné intézményvezető fogadta és mutatta be neki az intézményt. A gyerekek nagy örömére egy kis ajándékkal is készült az érsek úr. Az iskolabejárást követően a helyi katolikus óvodába vitte útja, ahol Ledenyák Orsolya Klára intézményvezető vezetésével járta be az intézményt, ahova szintén nem üres kézzel érkezett. Mindkét intézményben kötetlen beszélgetésbe is elegyedett a gyermekekkel.

Az érsek úr a misét követően intézménybejáráson vett részt

A nap utolsó intézménye a könyvtár volt. Helyi könyvtárosunk, Molnár Ferenc vezette körbe és mesélt a könyvtárhoz kapcsolódó történeteket, ismertette a statisztikákat, érdekességeket, helyi sajátosságokat.

A bejárást követően szintén a könyvtárban láttuk vendégül az érsek urat és az eseményre meghívott vendégeket.

 

Összeállította:
Fekete Szabolcs atya és Molnár Ferenc

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (8 db kép)
MEGOSZTÁS