Nem könyvelhető el nagy siker a szőlősgazdák részéről ebben az évben, hiszen a szélsőséges időjárás a termés javarészében nagy kárt okozott Kecelen.

Kornóczi János hegybíró elmondása szerint kevés termelő volt, aki nem részesült a júniusi jégverésből. „Erre nem igazán lehetett felkészülni, és nem tudni, hogy az ilyen hirtelen kialakuló szupercellák ellen tudunk-e, lehet-e egyáltalán védekezni. A szárazság is nagy volt idén, és még a szőlő sem tűrte jól az ekkora mértékű vízhiányt, ez pedig a megmaradt fürtöknél súlyveszteséget okozott. Ennek ellenére a borászoktól úgy hallottam, hogy a termés minősége, cukorfoka jó volt.

-Hirdetés-

Az biztos, hogy ez a jégverés nagy befolyással bír a jövő évre is, hiszen nagyon sok helyen nem is lehet szálvesszőket hagyni, tele vannak sebekkel a vesszők, így könnyen elpattanhatnak lekötözéskor. Aki bejelentette igényét a kárenyhítésre, az november 1. és 30. között nyújthatja be a kifizetési kérelmet. A kártérítés összegét illetően a termény összmennyisége fog számítani, de aki elérte a 30 százalékos terméskiesést, az mindenképpen kap valamennyit. Hozzá kell tenni, rengeteg a káresemény idén, a kárenyhítési keretösszeg pedig fixen adott.

A szőlő értékesítését illetően az volt a pozitívum, hogy idén az összes szőlőt sikerült eladniuk a gazdáknak helyben. A közhangulat egyébként egyre kevésbé szól a megelégedettségről, a természeti károk és az árak miatt idén nem tudtak komoly nyereséget produkálni a gazdák. A költségek folyamatosan nőnek, a bevételek pedig csökkennek, ez igazából egyre kevésbé motiválja a gazdákat.”

Csiszér Erika

MEGOSZTÁS