Kiskőrösön tartotta az Evangélikus Pedagógiai Intézet az Őszi Országos Óvodai Szakmai Napját, melyre 2021. november 9-én, kedden került sor. Ezt a rendezvényt egy évben kétszer, tavasszal és ősszel szokták megrendezni, mindig más és más helyszínen. A mostani eseményt a Kiskőrösi Evangélikus Középiskola Harangvirág Óvodájával közösen szervezték, mely ezzel a házigazda szerepét is elvállalta. Erről Tiriczné Szabó Szilvia tagintézmény vezető számolt be hírportálunknak.

Elmondta, hogy a szakmai napra az ország összes evangélikus óvodájából érkeztek óvodapedagógusok. Ugyan, a szokásosnál kevesebben, de így is közel 100 fő vett részt az eseményen, míg a korábbi években ez számottevően több volt. Van, ahol ilyenkor bezár az óvoda, és az egész kollektíva részt tud venni, de vannak akik „fél üzemmódban” dolgoznak, és csak néhányan képviselik intézményüket. Az otthon maradtakra ilyenkor lélekben gondolnak.

Tiriczné Szabó Szilvia, a Kiskőrösi Evangélikus Középiskola Harangvirág Óvodájának tagintézmény vezetője
-Hirdetés-

„A budapesti irodából megkerestek engem azzal a kérdéssel, hogy vállalnánk-e a szakmai nap házigazdájának szerepét. A választ az óvodánkban dolgozókkal együtt hoztuk meg, hiszen ez nagy előkészületet igényelt. Örömmel vettem, hogy mindenki igent mondott rá, lelkesek voltak, jól fogadták ezt a nagy felelősséggel járó hírt, és közösen, egy csapatként tudtuk ezt a mai napot megvalósítani a budapesti irodával karöltve. Öt évvel ezelőtt tavasszal Kiskőrösön tartottuk a Szakmai Napot. Akkor az Imaházban, de mivel az jelenleg felújítás alatt van, másik helyszínt kellett keressünk.”

A szakmai előadókat az Evangélikus Pedagógiai Intézet szervezte. Ahogyan ezelőtt, most is olyan szakmabelieket hívtak, akiknek építő jellegű előadásaiból sokat tanulhattak a jelenlévők, hogy a ezeket a mindennapi munkájukba is be tudják építeni, segítve ezzel a fejlődést.

Reggel 9 órakor, az óvodában vendégvárással és regisztrációval vette kezdetét a szakmai nap, ahol minden résztvevőt ajándékkal várta a Kiskőrösi Harangvirág Óvoda. A szülők bébiételes üveg felajánlásából mécsestartót készítettek az intézmény dolgozói. Egy kis üveg méz is került az ajándékcsomagba, melyet Pásztor Szilárd és felesége, Szomor Balázs és családja (Szomor Méhészet), és Gyurján Bea ajánlott fel. A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumtól Kiskőrösről készült képeslapokat kaptak. „Egy édesanyának, Pivarcsi Anikónak köszönhetjük a Garden-es üdítőket.
Úgy gondoltuk, hogy ezek az ajándékok szorosan kapcsolódnak településünkhöz, melyet népszerűsíteni, és egy kicsit be is szerettünk volna mutatni a vendégeknek”-
tette hozzá Tiriczné Szabó Szilvia.

Ajándékcsomaggal fogadták a résztvevő óvodapedagógusokat

Tíz órától a Szarvas Étteremben tartották a délelőtti programokat, ahol Majorosné Lasányi Ágnes, az Evangélikus Pedagógiai Intézet igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően Pethő -Szűcs Mária iskolalelkész tartott áhítatot, mely középpontjában a remény volt.

Pethő -Szűcs Mária iskolalelkész tartott áhítatot
A Kiskőrösi Harangvirág Óvoda katica csoportosai (nagycsoportosok) vidám és kedves énekekkel, versekkel kápráztatták el a vendégeket. Az alkalomra összeállított köszöntőt nagy taps, és mosolygós arcok övezték.
A Kiskőrösi Harangvirág Óvoda katica csoportosai adtak műsort

A gyermekek műsora után komolyabb témáról tartott előadást Dr. Eigner Bernadett pszichopedagógus. „A játék, mint diagnosztikus és terápiás eszköz” – amit az óvónő észre vehet a játékban címmel. Mint elmondta, nagy felelősségük van az óvodapedagógusoknak a gyermekek személyiségfejlődésében, hiszen ez az életkor, amikor életre szóló, maradandó változásokon, fejlődéseken megy át az ember.

Dr. Eigner Bernadett pszichopedagógus tartott előadást

Ebéd után, a délutáni programok már a Kiskőrösi Harangvirág Óvodában voltak megtartva. Három szakmai műhelymunka közül választhattak a jelenlévők. Mindenhol más és más téma került előtérbe. Az interaktív közös munka, ötletelés, feladatmegoldás jó hangulatban telt, miközben egymástól is tanulhattak az ország különböző pontjában dolgozó óvodapedagógusok.

Valentinyi Erika vezetésével a „Környezettudatosság az óvodában” című témát dolgozták fel. Itt megszületett egy, a témának megfelelő tanmese Kuka Kázmérról, akinek nagyon megfájdult a pocakja, de olyan tevékenységeket is összegyűjtöttek a csoport tagjai, amivel a gyermekeket és szülőket meg lehet tanítani, ösztönözni lehet, és megértetni velük a környezettudatos életmód fontosságát.

Valentinyi Erika: „Környezettudatosság az óvodában”
A „Kiemelt figyelmet igénylő gyerekek az óvodában” című műhelymunkát Surapka Borbála vezette. Milyen sokszor mondjuk a gyerekeknek, hogy „már megint csak rád kell várni”, „csak te nem figyelsz”, „csak te nem fogadsz szót”… Nagy fejtörést okozott a csoport tagjainak egy olyan tulajdonságot leírni magukról, ami a teremeben lévők közül csak rájuk igaz.
Surapka Borbála: „Kiemelt figyelmet igénylő gyerekek az óvodában”

Hadházi-Borsos Réka „Anyanyelvi nevelés lehetőségei és módszerei az óvodai nevelés gyakorlatában” rejtelmeibe vezette be az óvodapedagógusokat. Egy kép ihlette feladatsort összeállítani nem egyszerű munka, de ha több, remek szaktudással rendelkező, kreatív óvónő összedugja a fejét, mégsem olyan lehetetlen.

Hadházi-Borsos Réka: „Anyanyelvi nevelés lehetőségei és módszerei az óvodai nevelés gyakorlatában”

Zárásként Arató Lóránd lelkész adott úti áldást az egybegyűlteknek, és Koczkás Mirjam angyali hangja tette még emlékezetesebbé ezt a sikeres, és sok új tudással gyarapított napot. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (302 db kép)
MEGOSZTÁS