November 11. az Erdőtelki Óvodában egyike azon kedvelt napoknak, amit a gyermekek, szülők egyaránt minden évben nagyon várnak. Sötétedés után meggyújtották lámpásaikat és a gyerekekkel együtt énekelve, Márton-napi fénymenetet tartottak.

-Hirdetés-

 

Lámpa, lámpa fényes lámpa,
fényed szívemet bejárja,
viszlek ünnepelve,
víg énekre kelve.

Szent Márton fényei így ismét beragyogták az Erdőtelki Óvoda udvarát. A fény a lámpások meggyújtásával egyre növekedett, mígnem egy hosszú fényfűzérré állt össze. Kicsik és nagyok énekelve, mondókázva vonultak végig a Zahora főutcáján Szent Márton ünnepének örömét hirdetve városunk polgárainak. E hagyomány felelevenítésével remélik sikerült a szívében is fényt, melegséget gyújtani.

Immár hagyománnyá vált az óvodában a Márton nap megünneplése. Nem lenne teljes az ünnep előkészülete az alkotás öröme nélkül. Ennek keretében a kreatív délelőttök során együtt ragasztottak, vágtak, varrtak, fontak, elkészítve a felvonulás kellékeit.

Hosszú egy hetes előkészület előzte meg ezt a sikeres napot. A szülők „sütit” készítettek otthon. Az óvodában az előző napokban a gyermekek már ráhangolódtak az ünnepre, libás játékokkal, Márton történetének megismerésével. Papírlibás lámpást díszítettek fel, melyben egy led izzó utánozta a gyertya lángját, a Márton napi libát vattapamacsok ragasztásával egy előre megrajzolt liba formára készítették el a kicsik, majd kukoricaszemekből is kirakták, ami a csoportszobák falára kiállításra is kerültek.

A barkács délelőttök során a csoport nem csak a gyerekek hangjától volt hangos, az apró székeken szorgos kezek serényen készítették vattából a csudásnál csudásabb libákat, melyet a gyerekek büszkén mutattak meg egymásnak.

Az óvodai vidám délelőtt tánccal, énekléssel folytatódott, elhangzott például a Száz liba egy sorban…, Egyél libám, egyél már…, Hatan vannak a mi ludaink…, Nincs szebb állat mint a lúd… , majd Szent Márton története elevenedett meg a nagycsoportosok dramatikus előadása során. Az egész héten tanultakat örömmel elevenítették fel csütörtök délután a szülőknek.

Az Eatrend Kft.-nek köszönhetően meleg citromos teával és libazsíros kenyérrel vendégelték meg egymást, hiszen „Aki libát nem eszik, egész évben éhezik! Napjainkban a köpeny kettévágását egy kenyér kettétörése jelképezi, amit megosztunk valakivel, ezzel is jelképezve a felebaráti szeretetet.” A hagyományhoz híven ők is megfelezték egymással a kenyerünket, süteményeiket, példát mutatva ezzel gyerekeknek. Sötétedés után bekapcsolták lámpásaikat és Márton-napi fénymenettel zárták a délutánt „Szent Mártonnak ünnepén, égő lámpást viszek én, világítson mindig nékünk, ahol járunk, ahol élünk…”

A kis fények, az énekhang hangulatosan járta át Zahora főutcáját, az óvoda udvarát. A Márton napi lámpás felvonulás a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt hivatottak hirdetni. Tábortűz pedig a szeretet tüzét, melegségét vitte szívükbe. A jó hangulatú hosszú, tartalmas délután végeztével mosolygós arcú kis pöttömök, kezükben a lámpások imbolygó fényével köszöntek el, vitték haza a lángot otthonaikba.

A jeles napon, a hagyomány tiszteletén túl a szülői ház és az óvoda jó kapcsolatának erősítése is cél volt. Régi pedagógusaikat, óvodásaikat, a szülőket és  az Erdőtelekért Alapítvány tagjait is meghívták,ünnepelni. Az óvoda és a családok jó kapcsolata mindig pozitívan hat az óvodapedagógusok és gyerekek közötti kapcsolatokra is. Ez az ünnep nem csak arra jó, hogy a gyerekek tudását bővítsék, hanem arra is megfelelő alkalom, hogy összehozza egy délutánra a közösséget. A közös programok ereje mindig hatásos, értékközvetítő.

A Kiskőrösi Óvodák ma folytatják Márton-napi libadalom rendezvényüket! Minden érdeklődőt szeretettel várnak Kiskőrös főterén.

 

Szöveg, képek: Kiskőrösi Óvodák – Erdőtelki Óvoda 

MEGOSZTÁS