A Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend, Kiskőrös Város Hegyközsége és a Kiskőrösi Kadarka Kör idén is megszervezte a nagy sikerű „KÓSTOLD MEG AZ ÚJ BOROMAT” hagyományos Márton-napi újbor kóstolót a Mediterrán Borászatban.

-Hirdetés-

Az újbor mustrára 66 különböző borminta érkezett. A borokat sorszámokkal ellátottan tették a kóstoló asztalra, így tényleg fajtánként, érzelmi befolyásolás mentesen tudták megízlelni a jobbnál jobb borokat.

Az újbor kóstoló kezdetén Kecskeméti Pál evangélikus lelkész, Csóka Efraim pünkösdi lelkész és Győri Gábor baptista lelkipásztor az Úr áldását kérte az újborokra.

Font Magdolna, borászati laborvezető értékeléséből kiderült, hogy a 2021-es év rendkívül különleges volt, hiszen a szőlő virágzásától a szüretig bekövetkezett természeti hatások okozta negatívumok ellenére nagyon szép borokkal találkoznak a laborokban. Meglepő volt még számára is az a hatalmas alkoholtartalom (nem ritka a 13 – 13,5 alkoholfok), amit mérnek egy-egy vizsgálat során. Ellenben nem égtek el a savak, megfelelő savakkal is rendelkeznek a borok, annak ellenére, hogy milyen rögös évjáratról beszélhetünk. Ha a sav összetételeket is nézzük, akkor azt látjuk, hogy idén több a borkősav. A laborvezető felhívta a figyelmet arra, hogy azok a borászok, akiknél magas az alkohol tartalom, azok különösképp figyeljenek az öregedési folyamatokra, hiszen hamarabb bekövetkezhet.

Filus János, Kaskantyú Hegyközség elnöke és kertészmérnök-tanár folytatta az újborok értékelésének sorát. Az értékelését a szőlőtermesztés értékelésével kezdte: a legnagyobb probléma a szőlő árával van, hiszen a szőlő eladási ára nem követi a termesztés során felmerülő növekvő kiadásokat. Szomorú, hogy a Cserszegi fűszeres borok közül kevés minta érkezett, ez vezethető arra is, hogy ez a fajta ültetvény évről évre egyre inkább csökken a térségben, azonban megjelent önálló mintaként az aletta és a bianca is. Elmondta, hogy nagyon szép kövidinka borokat kóstolt. A rosé borok közül kiemelte a kékfrankos rosé borokat, az üdeségüket, a frissességüket, a ropogósságukat, amely kifejezetten erre a környékre jellemző. 

Az értékelések további részében kiemelésre kerültek a nero rosék, a királyleánykák, az ezerjók, a traminik, az irsai olivérek.

Összességében elmondható, hogy a 2021-es év valóban egy nagyon jó évjárat, hiszen nagyon szép gömbölyű borok készültek és készülnek még most is.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (29 db kép)
MEGOSZTÁS