Ünnepélyes keretek között került átadásra november 13-án, Kiskőrösön az a rekortán borítású futópálya, ami a záportározónál valósult meg. A vízfelületet határoló gát mentén épült meg a futókör egy sikeres pályázati forrás bevonásával.

-Hirdetés-

A helyszínen Domonyi László polgármester köszöntötte a megjelenteket és beszélt a futókör megvalósulásának körülményeiről, annak műszaki tartalmáról. Arra a felvetésre reagálva, hogy miért volt egy ilyen futókör megépítésre szükség a településen megemlítette, hogy van rá igény és most volt erre lehetőség. Elmondta, hogy a 2020. december 7-én kelt felhívás szerint az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége bevonásával a korábbi évekhez hasonlóan 2021. évben is kiírta az Országos Futópálya-építési Programot. A program célja: 800 és 1000 méter közötti vagy legalább 1000 méter hosszúságú rekortán borítású futópálya kialakítása magyarországi városokban.

Dr. Szélpál Tamás, Révész Máriusz, Domonyi László, Nagy László – aki a projekt menedzselésében segített sokat – Schäffer Tamás

A záportározónál megépült futókör ezeknek a kívánalmaknak meglel, melynek futófelülete 120 cm széles. A programra 2021-ben összesen 350 millió forint áll rendelkezésre. Helyszínenként az összköltség legfeljebb 50 %-át finanszírozza a támogató, ami Kiskőrös esetében annyit jelentett, hogy a kivitelezés teljes költségének számító bruttó 63.474.600 forintból az önkormányzat mintegy 33 millió forint önerővel vette ki a részét. A támogatás összege legfeljebb bruttó 30 millió forint lehetett. A beruházás kivitelezője: Kiskőrös Önkormányzat Kommunális Szolgáltató Kft. volt. Fontos megemlíteni, hogy az ilyen jellegű projektek valamennyi esetben 50-50%-os önkormányzati finanszírozással és állami támogatással valósultak meg a Miniszterelnöki Kabinetiroda aktív Magyarországért felelős kormánybiztossága jóvoltából, a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége (SZEOSZ) szakmai felügyelete mellett.

Az átadó ünnepségen jelen volt Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, valamint dr. Szélpál Tamás főtitkár is. A kormánybiztos kiemelte a rendszeres sport fontosságát, megemlítve, hogy a különböző statisztikák szerint heti 2,5 óra rendszeres mozgás 4,2 évvel hosszabbítja meg az életkort. Az ünnepélyes szalagátvágás után a helyi óvodások és szüleik, a város vezetői és a nagy számban megjelent érdeklődők avatták fel a rekortán futókört egy teljes kör lefutásával, közösen.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (109 db kép)
MEGOSZTÁS