2021. november 12-én, pénteken tartották a Pályaválasztási Kiállítást Kiskőrösön, a Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium (továbbiakban Wattay) Sárkány utcai  telephelyének tornatermében. Ide várták a pályaválasztási döntés előtt álló általános iskolás tanulókat, szülőket és tanárokat.

A reggel 9 órakor kezdődő ünnepélyes megnyitón Domonyi László, Kiskőrös polgármestere, és Papp Gyula, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Jelenlétével megtisztelte az eseményt Csúzdi Zoltán, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum kancellárja, továbbá Kiskőrös város jegyzője Dr. Turán Csaba, dr. Nagy Gabriella aljegyző asszony, Kollár Péter, a Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője is.

Ünnepélyes megnyitó
-Hirdetés-

Az eseményt rendező iskolának különösen fontos volt ez a nap, amikor bemutathatták a teljes képzési kínálatukat, és ebbe betekintést nyerhettek a végzős általános iskolások, akik egy fontos döntés előtt állnak. A következő tanévtől iskolát, szakmát, pályát kell választaniuk. Ehhez a felelősségteljes döntéshez szeretett volna hozzájárulni a Wattay, és segítséget nyújtani ennek a Pályaválasztási Kiállításnak a megszervezésével.

A rendezvényen a térségi vállalkozások is bemutatkoztak, akik évek óta duális partnerként dolgoznak az intézménnyel, és segítik a tanulók szakmai képzését, mint az Agro-Line és az Eckerle Kft. Továbbá a Kormányhivatal Foglalkoztatási  Főosztálya, Foglalkoztatási Osztálya is jelen volt kiállítóként.

A kiállítással egyidőben a közismereti munkaközösségek oktatói – külön tantermekben – érdekes oktatási módszereket mutattak be, valamint megtekinthetők voltak az iskola egyéb oktatási helyszínei: tanbolt, tanétterem, tankonyha, taniroda, informatika szaktantermek, CNC labor, mérőtermek, Digitális Közösségi Alkotóműhely, fém- és faipari tanműhelyek, stb.

Franczia László, a Wattay igazgatója:

” A Foglalkoztatási Főosztály általában három évente szokott ilyen Pályaválasztási Kiállítást szervezni Kiskőrösön. Viszont mi, a közbenső években is rendszerint szervezünk ilyet a helyi, és környékbeli fiatalok számára. Most nyíltnappal kötöttünk egybe a rendezvényt. Nagyon sok mindennel készültünk a mai napra.

Bemutatókkal és szóróanyagokkal is segítjük az érdeklődőket a különböző szakmák megismerésében. Iskolánkban megtalálhatók a szakképző iskolai, és technikumi képzések is egyaránt. Az utóbbi egy kicsit hosszabb ideig tart, ugyanis összesen öt éves a képzés. 2+3 év. Az első két évben ágazati képzés van, amit egy sikeres ágazati vizsga zár le. Utána lehet szakmát választani. Mivel jelentkezéskor egyelőre csak ágazatot kell választaniuk az általános iskolából ballagóknak, az talán könnyebb, mint egyből egy szakma mellett elköteleződni. A technikumi képzésnél az ötödik év végén érettségi és technikumi oklevéllel lesznek gazdagabbak a diákok. Számos további előnnyel is jár ez a képzési forma. Például az emelt szintű érettségit ki lehet váltani az 5. érettségi tantárgyunkkal, ami szakmai tantárgy. Ezt tanulóink itt helyben meg tudják csinálni. Ahogy a tanulók belépnek a technikumi képzésbe, jár nekik az ösztöndíj egészen az oktatás végéig. Továbbá van egy állásindító támogatás is, ami akár elérheti a 300 ezer forintot, ha valaki szeretne a szakmájában vállalkozást alapítani. Ez nagyon nagy segítség lehet az elindulásban.   

Három fajta ágazatot hirdetünk technikumi képzésben:
  • Gazdálkodás és menedzsment
  • Informatika és távközlés
  • Gépészet

Úgy látom, hogy ezek az ágazatok és szakmák nagy sikernek örvendenek a mai fiatalok körében, és sok jelentkezőnk is szokott lenni.

A technikus képzés a felsőoktatásba lehet egy előszoba. Tehát aki teljesíti itt a követelményeket, és tovább szeretne tanulni, az be is tud jutni oda.

A szakképző iskolánk képzései összesen 3 évig tartanak. 1+2 év. Az első év egy ágazati alapképzés, aminek a végén van egy ágazati alapvizsga. Ezt sikeresen teljesítve lehet már szakmát választani. 
Az intézményünk által szervezett elérhető szakmák:
  • Épület- és szerkezetlakatos
  • Hegesztő
  • Gépi és CNC forgácsoló
  • Kereskedelmi értékesítő
  • Pincér-vendégtéri szakember
  • Asztalos

Ennek a képzésnek a végén is lehet érettségi vizsgát tenni, plusz 2 éves ráképzéssel.

A Wattay nappali szakos létszáma, minden törekvésünk ellenére sem növekszik számottevően, viszont a felnőttképzési létszám nagyon jelentősen emelkedik évről-évre. Nagyon sok szakmát hirdetünk, és amire van jelentkező, mindet el is indítjuk. Akkor is, ha nem a mi képzési kínálatunkba tartozik, azt megoldjuk külsősökkel. Így van például kisgyermekgondozó- nevelő képzésünk, vagy régi-új szakmának a központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő.

A Magyar Állam két szakmát, és egy szakképesítést ad ingyen minden magyar állampolgárnak. Amióta tavaly nyáron a szakmajegyzék leváltotta az OKJ-t, mindenkinek újra indult az élete. Tiszta lappal tudnak szakmát szerezni az emberek. Mindenkit arra bátorítok, hogy jelentkezzen, és gazdagodjon új tudással.

A Pályaválasztási Kiállításon megpróbálunk minden elérhető szakmát bemutatni, hogy tudják az érdeklődők, hogy mi mit takar pontosan. Ha odamennek bármelyik standunkhoz, a kollégáim segítenek, információt adnak. Vannak pályaválasztási felelősök, én is nagyon szívesen segítek, válaszolok a felmerülő kérdésekre. Vannak Wattay-s diákok is, bár tanítás nélküli munkanap van ma, de szorgalmasabb tanulók minden szakmából jöttek. Az ő segítségüket is nagyra értékelem, mert a nyolcadikos tanuló meghallgatja, amit a felnőtt, a szülő mond, még engem is illedelmesen végig hallgat, de amit a kortársa mond, az a tuti. ”

Wattay-s diákok bemutatója a Pályaválasztási Kiállításon
Papp Gyula, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, hogy 2015-től jött létre a Szakképzési Centrum, ahova tartozik az öt intézmény közül a Wattay is.

” Úgy gondolom, hogy az eltelt 6 évben energetikailag teljesen megújultunk. Igaz, hogy van még telephely, amit fel szeretnénk újítani, de összességében nagyon jól állunk. Most már nagy biztonsággal mondhatom, hogy az alapkő letétellel hamarosan elindul az új tornacsarnok építése is. A későbbi tervek között szerepel egy tanműhely rekonstrukció, a képzési kínálat bővítésével megyünk a műanyaggyártók irányába.

Nekünk mindegyik szakág nagyon fontos, de azt látni kell, hogy az informatika már minden területen jelen van. Komoly hangsúlyt szeretnénk fektetni a továbbiakban az informatikai képzésre.

Ami az elhelyezkedést illeti, most olyan magas a munkaerő igény, hogyha valaki egy adott szakterületen képezi magát, én úgy gondolom, hogy 70% a szakmájának megfelelően tud munkát találni. ”

Papp Gyula, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (102 db kép)
MEGOSZTÁS