A következőkben elmagyarázzuk, hogy a tulajdonosok mely etetési hibákat követik el különösen gyakran kutyáikkal, és miért kellene a jövőben elkerülni őket négylábú barátjával.

Az alapvető etetési hibák elkerülése mellett van még egy fontos pont, amelyre figyelnie kell, amikor a kutya táplálkozásáról van szó. Mert még ha sok kutyatulajdonos sem tud róla, a különböző kutyáknak gyakran nagyon eltérő igényeik vannak az étrendjükről.

Az optimális ellátás érdekében többek között a következő szempontokat kell figyelembe venni:

  • Fajta-specifikus jellemzők (a nagy kutyáknak más igényeik vannak, mint a kicsiknek.)
  • A kutya életkora (például a kölyökkutyáknak teljesen más igényei vannak, mint a régi kutyáknak.)
  • Meglévő betegségek (például egy veseelégtelenségben szenvedő kutyának speciális diétás ételre van szüksége.)
  • Élelmiszerallergia (ételallergiás kutyáknakhipoallergén kutyatápra van szükségük.)
  • Fizikai tevékenységek (a sportkutyáknak speciális igényeik vannak annak érdekében, hogy megbirkózzanak az edzések és versenyek nagy terhelésével.)
-Hirdetés-

Mint látható, nincs általános etetési ajánlás, amely minden kutyára vonatkozna. Ehelyett tulajdonosként foglalkoznia kell kutyája egyéni igényeivel, és a megfelelő étrend segítségével gondoskodnia kell arról, hogy ezeket a lehető legjobban kielégítsék.

Fontos az is, hogy a kutya etetése során kerülje az alábbi hibákat és az ezzel járó problémákat.

Táplálási hiba # 1: Túl sok eledelt ad a kutyának

Természetesen szereti a kutyáját és mindent megadna neki. A túl sok eledel elfogyasztása azonban helytelen módja annak, hogy megmutassa kutyájának a szeretetét. Mert csakúgy, mint Önnél, az állandó túlzott energiabevitel a kutyánál is súlyfelesleghez vezet.

Hiába várja, hogy kutyája abbahagyja az evést, amint megtelt a gyomra. Általában ez nem így van, és négylábú barátja általában mindig annyit eszik, amennyit ad neki. Elméletileg ugyanis lehet, hogy másnap semmit sem kap Öntől.

Az elhízás és a kapcsolódó egészségügyi problémák elkerülése érdekében ezért mindig gondoskodnia kell arról, hogy kutyája táplálékadagja megfeleljen valós szükségleteinek.

Táplálási hiba # 2: Nem ad elegendő eledelt a kutyának

Természetesen nemcsak a túletetés lehet probléma. A túl kevés étel súlyos következményekkel is járhat, hosszú távon pedig alultápláltsághoz és hiánytünetekhez vezethet.

Ezek észrevehetővé válhatnak a kutyánál, például hajtóerő hiánya, fakó szőrzet vagy vedlés miatt. Előbb vagy utóbb négylábú barátja akár súlyosan is megbetegedhet, ha folyamatosan túl kevés ételt ad neki.

Az etetési ajánlások, jó útmutatót nyújtanak a kutya számára megfelelő táplálékmennyiség meghatározásához, valamint a túl- és aluadagolás elkerüléséhez.

Táplálási hiba # 3: Nem veszi figyelembe a kutyasnackek kalóriáit

Természetesen az egészséges kutyás snackek nem hiányozhatnak a négylábú barát mindennapjaiból. Vagy kis jutalomként szolgálnak a főétkezések között, vagy motivációs segítségként szolgálnak az oktatáshoz és a képzéshez.

A kutyatulajdonosok körében azonban gyakori hiba, hogy nem veszik figyelembe ezeknek a harapnivalóknak a kalóriáját a főétkezésekhez szükséges étel mennyiségének kiszámításakor.

Hosszú távon ez elhízáshoz is vezethet, ezért mindig ügyeljen arra, hogy a tényleges táplálék mennyiségéből vonja le a kutyának harapnivalók formájában adott kalóriamennyiséget.

Táplálási hiba # 4: Olyan eledellel táplálja, amely káros az egészségre

A legtöbb tulajdonos számára saját kutyája nemcsak egyszerű háziállat, hanem a család teljes jogú tagja. Bár ez általában nem kifogásolható, minden bizonnyal problémákhoz vezethet, különösen a táplálkozással kapcsolatban.

Mivel számos, számunkra, emberekre teljesen ártalmatlan étel erősen mérgező a kutyák számára, így fogyasztásuk néha akár halálos is lehet. Tehát ne kövesse el azt a hibát, hogy elrontja kutyáját feltételezett finomságokkal a saját tányérjáról.

A kutyákra mérgező ételek közé tartozik például a szőlő és mazsola, csokoládé és kakaó, avokádó, hagyma és fokhagyma.

Táplálási hiba # 5: Olajat ad a kutya ételéhez

Ennek a megközelítésnek a lényege még mindig nem világos számunkra. Ennek ellenére folyamatosan halljuk azokat a kutyatulajdonosokat, akik olajat tesznek a kutyaeledelre, majd csodálkoznak a hasmenésen vagy az észrevehetően nagy mennyiségű ürüléken.

Ezen a ponton biztosítani szeretnénk Önt arról, hogy teljesen felesleges további olajat adnia a kutyájának az ételéhez. A szükségletalapú mennyiségű, kiváló minőségű kutyaeledel biztosítja négylábú barátjának az összes fontos tápanyagot megfelelő mennyiségben. Természetesen ez a zsírra is vonatkozik.

Még abban az esetben is, ha aktívan foglalkozik a kutyasportokkal, egyértelműen vannak jobb módok a kutya megnövekedett energia- és zsírigényének kielégítésére.

Táplálási hiba # 6: Helytelen mennyiségű mikroelemet ad a kutyának

Akárcsak Önnek, a mikroelemek kutyájának is nagyon fontosak. Például négylábú barátjának kalciumra és foszforra van szüksége az egészséges csontokhoz és fogakhoz, valamint szelénhez a pajzsmirigy működéséhez és az immunrendszerhez.

A mikrotápanyagok túl- és alulkínálata egyaránt károsíthatja kutyáját és súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Normális esetben biztos lehet benne, hogy négylábú barátjának étele megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Ha kutyájának további igényei vannak bizonyos helyzetekben, fontos, hogy figyeljen a mikroelemek pontos adagolására.

Táplálási hiba # 7: Romlott eledelt ad a kutyájának

Magától értetődik, hogy van értelme takarékosan használni az ételt. Mindig szem előtt kell azonban tartani, hogy a kutyaeledel nem tart örökké.

Különösen a nyitott nedves eledel nagyon gyorsan romlik. De akár egy nyitott zsák száraz eledelt is, amelyet már több hónapja a kamrában tartottak, lehet, hogy újra kell cserélni.

A megromlott kutyaeledel tartalmazhat többek között táplálék atkákat, melyek emésztési problémákat okozhatnak kutyájánál. Ezért négylábú barátjának csak olyan ételt adjon , amely valójában még ehető.

Táplálási hiba #8: Túl sok étrend-kiegészítőt ad a kutyájának

Mint minden étrend-kiegészítőjének megvan a célja, valójában nem minden készítmény hoz hasznot minden kutya számára. Tehát csak akkor használja étrend-kiegészítőket, ha négylábú barátjának valóban szüksége van a kérdéses termékre.

Következtetés a kutyák etetési hibáival kapcsolatban

Mint látható, jó néhány hibát el kell kerülni, amikor a kutya étrendjéről van szó. Minél jobban tudja ezt megtenni, annál könnyebb elkerülni a felesleges egészségügyi problémákat. Ügyeljen arra is, hogy a választott kutyaeledel jó minőségű legyen!

MEGOSZTÁS