November 26-án ülésezett a képviselő-testület, mely során öt napirendi pont került az asztalra.

-Hirdetés-

Szó esett többek között arról a pályázatról, melyet a Keceli Helytörténeti Gyűjtemény nyújt be, hogy új távlatokat nyithasson a Városi Múzeum életében. A Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program nyílt pályázati felhívást tett közzé állandó és ideiglenes kiállítás elkészítésére és létrehozására. Ehhez a helyi gyűjtemény vezetője, Benyák Ferenc állította össze a múzeumpedagógiai programot, emellett Kiss Csaba helytörténeti gyűjtő az új kiállítás tervezetét, tárgyi meghatározását és az arculati elemeket tervezte meg.  A képviselők egyhangúan megszavazták, hogy az állandó és időszaki kiállítás létrehozására 33,8 és 5,9 millió forint összegekre nyújtanak be pályázatot.

Haszilló Ferenc polgármester arról tájékoztatott, hogy a beadvány előkészítésében dr. Agócs Ákos önkormányzati képviselőnek és Pásztor Gyulának rendkívül sok munkája volt. Ehhez támogatói nyilatkozatott nyújtott be az óvoda részéről Galántai Katalin intézményvezető és az iskola részéről Berger József igazgató is.

Dr. Agócs Ákos önkormányzati képviselő elmondta, hogy a pályázat megvalósulása esetén egy olyan muzeális intézmény kerülhet kialakításra, amely egyedülálló lesz a város környezetében. Ezáltal az is kilátásba kerülhet, hogy Kecel felkerüljön a turisztikai térképre. Emellett örömét fejezte ki, hogy egy nagy, széleskörű összefogás keretében valósulhat meg a múzeum projektje. A kiállítás széles idősávot átölelve tartalmazni fogja Kecel helytörténeti emlékeit, összegyűjtve a jelenleg más múzeumoknál lévő anyagokat, valamint új gondolatként a Kinderfigura-kiállítás bemutatását is.

Elsődleges cél, hogy a Kecelről származó régészeti anyagokat helyben állítsák ki. Az interaktív kiállítást egy 3D-nyomtató segítségével tennék kézzelfoghatóvá, ugyanis a régészeti anyagok nyomtatással készíthető másolatával szeretnének múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartani. Ezáltal kerülhet közelebb a gyermekekhez a saját történelmük, ezzel együtt erősítheti a helyi identitást, a Kecelhez-tartozás élményét – tette hozzá dr. Agócs Ákos.

A képviselő tájékoztatása szerint, dr. Mák Kornél, a megyei közgyűlés alelnöke egy szóbeli ígéretet terjesztett elő arra vonatkozóan, hogy a megyei pedagógiai tervbe is bekerülhet a projekt. A polgármester kifejtette, hogy már Bányai Gábor országgyűlési képviselővel is egyeztettek ez ügyben, így a honatya is figyelemmel fogja kísérni a pályázat sikerét. Ennek elbírálása legkésőbb 2021. december 31-ig fog megtörténni.

Az utolsó napirendi pont szerint új bizottsági tag erősíti majd a testület munkáját, ugyanis októberben lemondott pénzügyi bizottsági külsős tagságáról Benedeczki Tamás, aki személyes okra hivatkozva hozta meg döntését. Haszilló Ferenc polgármester elmondta, hogy Tóth Zoltán helyi vállalkozót keresték meg jelöltként, aki a felkérést elfogadta. Mivel a képviselőknek lehetősége van az ülés keretein belül is jelölni személyeket a pozícióra, így Sendula Anita a szintén képviselő Berger Józsefet jelölte.

A titkos szavazáson a testület tagjai 6-3 arányban Tóth Zoltán mellett döntöttek, aki az eskü letételével szentesítette tagságát.

Tóth Zoltán elmondta, hogy már 17 éve vezeti társával a vállalkozásukat, amelynek működése során nagyon sok tapasztalatot szerzett, ezt szeretné most a város javára is fordítani.

Kapcsolódó cikk
Új bizottsági tagot választottak a keceli képviselők
Új bizottsági tagot választottak a keceli képviselők
2021.októberében lemondott külsős bizottsági tagságáról Benedeczki Tamás, aki személyes okra hivatkozva hozta meg döntését. Így a legutóbbi testületi ülésen –...

Egyre több közlekedéssel kapcsolatos probléma lát napvilágot a településen, melyekkel kapcsolatosan folyamatosan érkeznek be lakossági panaszok a hivatalhoz. Ilyenek többek között a parkolási gondok, vagy éppen a gyalogosátkelőre történő parkolások az iskolai napokon. E problémák megszüntetésére döntöttek úgy a képviselők, hogy előkészítik a később létrehozandó közterület-felügyelet működési feltételeit.

Kapcsolódó cikk
Közterület-felügyelet előkészítéséről döntöttek Kecelen
Közterület-felügyelet előkészítéséről döntöttek Kecelen
Egyre több közlekedéssel kapcsolatos probléma lát napvilágot a településen, melyekkel kapcsolatosan folyamatosan érkeznek be lakossági panaszok a hivatalhoz. Ilyenek többek...
MEGOSZTÁS