A december különleges helyet foglal el a gyermekek szívében. Sokszor még a tinédzsereket, legalábbis a kiskamaszokat is elbűvöli a hóesés, a kellemes, zimankós, hideg idő, és persze… …az ajándékok. Az utóbbi több mint másfél évben rengeteg szempontból változott meg az életünk: többek között a vásárlás és az ajándékozás terén is. Míg egyre többet vásárolunk online, egyre inkább előjött a „való világban” eltölthető aktivitások iránti kereslet. Igaz, hogy a videójátékok iránti érdeklődés is megnőtt, de a társasjátékok iránt valószínűleg még inkább. Nem is gondolnál, hogy milyen sok szempontot lehet figyelembe társasjáték vásárlásnál.
Mik a fő típusok, kategóriák a társasjátékokon belül?

A Gémklub nevű weboldal, amely az egyik legismertebb társasjátékozók körében, Magyarországon, hat különböző kategóriára osztja a társasokat. Ezek a „Társasjátékok felnőtteknek”, a „Családi társasjátékok”, a „Gyerek társasjátékok”, a „Parti társasjátékok”, a „Logikai játékok” és a „Kártyák, könyvek, kiegészítők”.

  • Felnőtt társasjátékok
-Hirdetés-

Bár adná magát, a társasjátékok felnőtteknek nem azt jelenti, hogy 18+os karikákat találunk rajtuk, alkohollal vagy szexualitással kapcsolatos tartalom miatt, ezek a játékok ideális meglepetések lehetnek tizenéveseknek is.

Az alkategóriák szerint találunk itt kooperatív társasokat, kétfős társasokat (ezek ideálisak párok számára), felnőtt partijátékokat, amelyek nagy társaságban működnek jól, taktikai és stratégiai társasjátékokat és történetvezérelteket is.

  • Családi társasok

A családi társasjátékok elve az, hogy mind a szülők, mind az akár kisebb gyerekek tudjanak velük játszani és tudják élvezni is ezeket. Alapvető lényegük az, hogy a kicsiknek és a felnőtteknek (közel) ugyanolyan esélyeik legyenek a játék során.

Találunk itt kooperatív családi társasokat, amely a családi együttműködést erősítheti a való életben is, léteznek társasjátékok kezdőknek, bevezető szintű stratégia játékok és családi partijátékok is nagyobb családoknak vagy nagyobb családi összejövetelekre.

  • Gyerekeknek

A gyerek társasjátékokat ki lehet választani kor szerint (3, 4, 5, 6, 7 éves kor felett), léteznek kooperatív gyerek társasjátékok és tizenhárom különböző készséget fejlesztő társasjáték típust is találunk itt.

  • Partijátékok

Az utóbbi másfél év nem a nagy partikról szólt a legtöbbeknek, de a melegebb időszakokban sokan elengedték magukat, hogy végre újra összejöhessenek. Ezeket az alkalmakat igazán emlékezetessé teheti egy parti társasjáték: léteznek gyorsasági/ügyességi társasok, kommunikációs és extrém partijátékok és léteznek a csapatot közvetlenül jobban összehozó kooperatív társasok is. Elsőre talán nem egyértelmű, mit takar az extrém társasok világa: itt olyan rendkívüli helyzetekben találja magát az ember, mint a robbanó cicák, amikor csak egy cica maradhat életben – felrobbanás nélkül.

  • Logikai játékok

Léteznek logikai társasjátékok és egyszemélyes logikai játékok is. Ez utóbbiak azoknak jó ajándék, akik szeretnek egyedül játszani (vagy mi szeretnénk, hogy egyedül játsszanak) és azoknak is, akiknek nincs testvére / állandó játszótársa.

MEGOSZTÁS
Írta: vira