Írta: vira

A kultúra kortalan, juthat eszünkbe, és ez több szempontból is igaz. Egyrészről egy művet szó szerint akár évezredekig is lehet élvezni (gondoljunk csak az ókori görög vagy egyiptomi művészetre), másrészről pedig egy tizenéves ugyanúgy élvezhet és értéket találhat egy művészeti alkotásban, mint egy nyugdíjas. Ezzel nem állítjuk, hogy egy punk-rock banda és Mozart vagy Beethoven hallgatóságának átlagos életkor között nincs különbség, inkább azt, hogy bizonyos művek minden korosztály számára élvezetesek lehetnek és azt, hogy a művészet és kultúra okozta boldogság akár a halálos ágyig is elkísérhet valakit.

-Hirdetés-

 

Milyen kulturális eseményeket találni a kiskőrösi térségben? 

A december sokak számára várva-várt hónap, hiszen sok, az identitásunkat, gondolkodásunkat is meghatározó esemény történik ekkor. Még azok is, akik nem gyakorolják a keresztény vallást vagy ateisták, is a keresztény kultúrkörben nevelkedtek (igen, még a kommunizmus / államszocializmus időszakában is), és legyen szó télapóról vagy Mikulásról, a december a legtöbbeknek nemcsak az év végét jelenti, hanem több időt (sőt, minőségi időt) is a családjukkal.

Már novembertől sokrétű eseménysorozatot találunk, amelynek tematikája az advent (gyertyagyújtás, ökumenikus adventi esték, adventi lelkigyakorlatok stb.), az ünnepvárás, az adományozás (pl. tartós élelmiszer és adománygyűjtés, amelyben sokszor a Máltai Szeretetszolgálaté a főszerep), de természetesen sok lehetőség van szentmisékre és istentiszteletekre látogatni, Páhin és Csengődön élő adventi kalendáriumot találunk, de a régión belül működnek mozik, színházak, van lehetőség musicalek megnézésére, könyvbemutatók látogatására, találunk rajz- és festőszakkör kiállítást Izsákon, de volt lehetőség idén családi mézeskalács sütésre Akasztón, ahol a Ma van a szülinapom című számáról jól ismert Alma zenekar is koncertezett.

Kiskőrösön pedig egy kicsit búcsút inthetünk a szokásos decemberi / karácsonyi eseményeknek, itt Hüllő és ásvány kiállítás, előadás és vásár megtekintésére van lehetőségünk. És ha nem is pontosan az említett punkrock, de egy fiatalok és felnőttek körében is nagyon kedvelt banda, a Blues Company is játszik Izsákon.

Aki pedig inkább kinti programra vágyik, a decemberi hidegben is, annak érdemes Fülöpszállásra vetni szemeit, egészen pontosan a Tél Strázsa Túrára. Aki pedig kedveli a karácsonyi vásárokat, annak jó hír, hogy Magyarországon nincsenek olyan korlátozásokat, amelyek ezeket tiltaná és Izsák városa is úgy döntött, hogy felül a karácsonyi vásár vonatra: legalábbis egy rövid időre, december 18-án reggeltől délután 1-ig, a Piaccsarnokban találjuk a környék karácsonyi vásárát.

Ha pedig a kicsik – gyerekeket vagy unokákat vinnénk valahová, a keceli karácsonyi játszóház és ajándék készítés lehet egy jó program.

De találunk a térségben, egészen pontosan Soltvadkerten, Mikulás találkozót és versenyt is. És ezzel még csak az egyszeri, szokatlan programokról számoltunk be. Mint tudjuk, az internetnek és a globális összekötöttségnek köszönhetően az év bármelyik hónapjában, többek között Magyarország bármelyik pontjáról élvezhetünk különböző sorozatokat és filmeket is. Sőt, egyre gyakoribb az is, hogy színdarabokat filmesítenek meg, az egyik leghíresebb ilyen az IMDb értékelései szerint a 86. legjobb film helyét elfoglaló Hamilton, amely valójában egy kamerára vett Broadway musical. Amit nagyon jó szívvel ajánlunk.

De sehol sincs kőbe vésve az, hogy a decembert otthon kellene töltenünk. Ha utaznánk a környéken, kiváló karácsonyi vásárokat lehet találni Szegeden, Budapesten és persze külföldön is: idén érdemes lehet például Krakkóba látogatni. Igaz, ott általában valamivel hidegebb van.

Mi érhető el mindebből nyugdíjasként?

Ahogy a programok jellegéből látjuk, legyen szó utazásról, adventi lelkigyakorlatról, szentmiséről vagy zenés programokról, ezek egyike sincs életkorhoz kötve: ezek természetesen elérhetők az idősebb korosztály számára is.

Azonban sok eseményen mégsem találunk nyugdíjasokat, például az utazások tekintetében a magyar nem egy olyan nemzet, amely igazán jeleskedik: főleg az idősebb korosztály. Ennek az okai igen sokrétűek: részei a(z angol) nyelvtudás hiánya, az általános egészségi állapot, de az anyagiak is. És sajnos azt is ki kell jelentenünk, hogy az anyagi helyzet és az egészség sokszor összefügg: az átlagos, 145.000 Ft körüli havi nyugdíjból vagy 130.000 Ft alatti medián nyugdíjból igazán minőségi ételek megvásárlása, fogyasztása finoman szólva is kihívás.

Nem is beszélve arról, hogy kevesek szerint elég abszolút mindenre a társadalombiztosítással ingyen elérhető és igénybe vehető magyar állami egészségügy.

Így nemcsak a kulturális programok, de az egészségünk is lehet annak a függvénye, hogy anyagilag mennyire vagyunk biztonságban a nyugdíjas éveink során.

De a kulturális programok jelentős része is sokkal könnyebben érhető el, ha nem kell a száz vagy ezer forintokat számolni: legyen szó saját autóról, taxi költségről, hotelszoba foglalásról, VIP és utolsó pillanatban vásárolt belépőkről stb.

Mit tehetünk, hogy nyugdíjas korunkban anyagi biztonságban élhessünk?

Természetesen minden megtakarítás és befektetés, bármilyen életkorban hozzásegíthet minket ahhoz, hogy anyagilag ne legyen / kevesebb problémánk legyen nyugdíjas korunkban. Azonban igen ritka az, aki a nyugdíjra készülve, azelőtt akár 10-15 évvel besétál egy kaszinóba és felteszi a feketére, a páratlanra vagy a 16-os számra élete megtakarításait.

És ugyanígy, kevesebben vágnak bele egy kriptovaluta üzletbe vagy kezdenek el részvényekkel kereskedni ebben az életkorban. Persze semmi nem tilos, de az ilyesmi inkább fiatalabb korban jellemző.

Jelenleg Magyarországon létezik egy nyugdíj előtakarékosságnak nevezett, sokszor nyugdíj megtakarítás néven futó, jogilag meghatározott kategória. Ennek három alkategóriája a nyugdíjbiztosítás, az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) és a nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ).

Ezeket a termékeket akkor lehet állami támogatással (egészen pontosan a 2014. évi személyi jövedelem adó [SZJA] törvényben meghatározott módon, SZJA-t visszaigényelve) igénybe venni, ha a nyugdíjba vonulásunk előtt legalább 10 évvel nekikezdünk a megtakarításnak / befektetésnek. De minél hamarabb, annál jobb: különösen azoknak, akik akkor is elköltik a fizetésüket hó végére, amikor az emelkedik. Így egy fix megtakarítás havonta (nyugdíjbiztosítás esetén legalább 10.000 Ft havonta, az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíj előtakarékossági számla már alacsonyabb megtakarítás esetén is igénybe vehető) nagyon jól jöhet.

Főleg, hogy a megtakarítás 20%-kal növelhető évente, ha van befizetett személyi jövedelemadónk. Ha nincs ilyenünk (pl. főállásban KATA adózási formában dolgozunk és nincs más SZJA-köteles keresetünk), akkor is lehetőségünk van igénybe venni ezt, ha a nyugdíjbiztosítást választjuk. Legalábbis, ha van egy olyan ismerősünk (lehet családtag, de ez nem kötelező), aki úgy köt biztosítást, hogy mi legyünk a kedvezményezettek.

Melyik a legjobb nyugdíj előtakarékosság?

Erre sajnos egy szóval vagy egy mondattal nem tudunk válaszolni, hiszen nem ismerjük a kedves olvasó anyagi helyzetét, kockázatvállalási hajlandóságát, pénzügyi képzettségét, esetleges részvény, értékpapír stb. kereskedelmi tapasztalatát, korát és még több tucat apróságot sem.

Érdemes utánaolvasni a nyugdíj előtakarékosságok lehetőségének, a köztük lévő hasonlóságoknak és különbségeknek, de mielőtt választanánk (nem csak termékkategóriát, de egy adott pénzintézet adott termékét), szerintünk érdemes egy független szakértővel konzultálni, aki nemcsak egy, de akár egy tucat különböző biztosító cég és bank ajánlataira lát rá.

Kényelmes módon egy ilyen beszélgetés lehet online és személyesen is, körülbelül egy órát vesz igénybe és ingyenes.

A mi javaslatunk az, hogy gondolkodjunk előre, mert a jövőben valószínűleg az állami öregségi nyugdíj még annyira sem fogja lefedni az igényeinket, mint a jelenben. 

MEGOSZTÁS