Írta: vira

Idén (is) megvalósulhatott a közkedvelt, gyermekek által legjobban áhított néptáncos program: a Mikulás-váró és táncház, ezúttal kizárólag a Hétszínvirág Alapítvány rendezésében.

2002ben  Dr. Szeitz Klára, kalocsai gyermekorvos alapította –Horváth Katalin kezdeményezésére-  a „Hétszínvirág” Oktatási és Kulturális Alapítványt azzal a fő céllal, hogy a Kalocsai Hétszínvirág Alapfokú Művészeti Iskolát működtesse. A kuratórium kizárólag szülőkből állt, munkájukat a közös cél érdekében ellenszolgáltatás nélkül látták el. Az iskola 2013-ban megszűnt, s az alapítvány a Kalocsai Liszt Ferenc AMI grafika tanszak, valamint a Kiskőrösi SZÓLAM AMI néptánc tanszak növendékeinek szakmai munkáját kiegészíti és anyagilag jelentősen támogatja. 2016. szeptemberétől az alapítvány székhelyét Kiskőrösre helyezte, s innentől a  kalocsai grafika tanszak, a Kiskőrös Néptáncegyüttes  – Négykézláb, Palánta, Töpörtyűk, Tökmagok, az Ifjúsági csoport, valamint a felnőtt csoport – munkájához nyújt támogatást tárgyi eszközökkel, adományokból, szülői támogatásból és pályázati bevételeiből. A Kiskőrös Néptáncegyüttes  felmenőrendszerben, öt korcsoportban működik az alapítvány támogatásával. Nagy értéket képviselő –magyarországi, erdélyi, szlovák tájegység eredeti és után gyártott népviseleteit tartalmazó jelmeztárt- hozott létre, amit őriz, gondoz, s a mai napig is fejleszt. Kiskőrös város kulturális életébe a Kiskőrös Néptáncegyüttes csoportjainak műsoraival aktívan bekapcsolódik. 2016-tól a kiskőrösi óvodákban vállal szerepet a néptánc, – a magyar és szlovák nemzetiségi népi játékok megismertetésében. Kiskőrösön helyi táncházakat tart ünnepekhez kötődően. Rendszeresen szervez és finanszíroz a néptáncosok munkájához népzenekari kíséretet.

Horváth Katalin alapítványi elnök, nyugdíjas táncpedagógus lelkes munkájának, illetve kiváló kollégái, valamint tanítványai közreműködésének köszönhetően egy hihetetlen jó hangulatú hétvégi élményben lehetett része a Kiskőrös Néptáncegyüttes táncosainak és családtagjaiknak 2021. december 11-én, szombaton a kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Központban.

A rendezvény házigazdái 
-Hirdetés-

„A kisebb gyerekek már izgatottan számolták hányat kell még aludni, hogy megérkezzen a táncos Mikulás” – mesélte Horváth Katalin.
A művelődési központ kamaratermét ünnepi fénybe öltöztették, melyet a zsibongó, boldog gyermekek és nagyon lelkes szüleik töltöttek meg élettel. A pandémiás helyzetre való tekintettel két turnusban várták az érdeklődőket, így: a Nyégykézláb, a Palánta, valamint a Töpörtyűk csoport apróbbjai a 15 órakor kezdődő kézműves-zenés-táncos program boldog részesei lehettek. A táncházat: Kürtösi Lilla, Bőtös Barnabás és Horváth Katalin tánctanárok vezették. 

A Sodrás Banda tagjai: Vén Miklós-brácsa, Kerekes Kornél-nagybőgő, Kiss Alfréd-cimbalom, Pogrányi Miklós-hegedű, zenekari vezető

A Sodrás Banda élő népzenekari kíséretének köszönhetően igazi örömtáncot és játékot élhettek át közösen, hiszen a lelkes tánctanárok szárnyai alatt felnövő gyermekek között egy felszabadult, szüleikkel is együtt táncoló családias légkör alakult ki. A nagyobbak -Töpörtyűk nagyobbjai, a Tökmagok és Ifjúsági csoport– már komolyabb tánctudásukat is fitoktathatták a zenekar előtt. A rendezvény fénypontja a Mikulás érkezése volt, akit krampuszai is elkísértek. Értékes ajándékokat vehettek át tőlük.
A nyári izményi szakmai tábor után ismét egy családias közösségi élményben lehetett része a Kiskőrös Néptáncegyüttesnek.

A rendezvény fénypontja a Mikulás érkezése volt, akit krampuszai is elkísértek

A program fő támogatója: a  Hétszínvirág Alapítvány volt. A szervezők ezúton is köszönik a további támogatók segítségét a rendezvény sikeres megvalósításában: a Kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Központnak és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek. 

Köszönet illeti a segítségért: Kaponya László tánctanárt és segítőit: Rádi Tamást, Viczián Marcellt, Váradi Kirát és Monostori Noémit. Továbbá Kiss Katalint, Szűcs Antóniát, Ferenczi Beátát, Fónyi Petrát, Madácsi Dorinát, Csővári Grétát és Fábián Gábort. 

A képeket: az eseményen résztvevő szülők készítették. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (12 db kép)
MEGOSZTÁS