A kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Központ kamaraterme ad helyet 2021. december 14-15-én a budapesti székhelyű Vándorfény Galéria kiállításának, vásárának. Szűcs Balázs kísérte el a műtárgyakat, vele beszélgettem a Galéria történetéről, küldetéséről.

 

-Hirdetés-

A Vándorfény Galéria közel húsz éve jött létre a kortárs művészetek pártfogásáért. Majd száz kortárs magyar vagy Kárpát-medencében élő művész alkotását árusítjuk és propagáljuk. 2008 óta Budapest belvárosában, az V. kerületben nyitottunk egy látványelvű, alapvetően konzervatív képzőművészeti irányultságú, állandó galériát, így – húsvét és karácsony kivételével – egész évben majdnem 600 alkotás érhető el. Jelenleg 2500 műtárgyat forgalmazunk, melyek online is megtekinthetők a vandorfeny.hu oldalon.

Szűcs Balázs jelenlegi kedvenc műtárgyával, Boros Attila alkotásával
A Galéria kiállítás vagy vásár?

Mindkettő. Fontos küldetésünknek tekintjük, hogy a műtárgyakat ne csak gyűjtők érhessék el. Ezt a cél szolgálja a részletfizetési lehetőség, melyben a szerződés megkötése után a vásárló azonnal hazaviheti magával a választott alkotást, és akár 10-12 havi részletben is törlesztheti az árát. Szeretnénk, ha az igényes, kortárs művészet nemcsak luxustermék lenne.

Milyen műtárgyakat lehet megvásárolni?

A tárlat legnagyobb része olajfestmény. Kezd újra divatba jönni, hogy vászonra festett alkotásokat vásárolnak. Kisebb mértékben bemutatunk rézkarcokat, tűzzománcokat, egyedi grafikákat, pasztellképeket, akvarelleket. Széles a repertoár. Hoztunk egy kis válogatást: kisplasztikákból is: kerámia-, és bronzszobrokat.

Honnan ered a név: Vándorfény Galéria?

A rendszeres, kétnapos tárlatokból, melyekkel az ország településeit járjuk.

Van kapcsolatuk a kiskőrösi Ágnes Galériával?

Természetesen. Ágival tanultunk közös kurzusokon, illetve hasonló a két Galéria küldetése. Kiskőrös ebből a szempontból egy különleges státuszú, nagy kulturális igényű város. Hiszen a közelben csak Szegeden van olyan galéria, ahol kereskedelmi céllal lehet a műtárgyakat kiállítani.

Hogyan népszerűsítik a kiállítást?

Szórólapokkal, évente kétszer megjelenő termékkatalógussal, asztali naptárral, melynek minden hetén egy nálunk kiállító művész munkáját ismerhetik meg a vásárlók. Illetve a weboldalunkkal és Facebook oldalunkkal.

Mi a Vándorfény Galéria küldetése?

A lassan presztízsét vesztő kortárs művészetet szeretnénk elérhető közelségbe hozni. Létrehozni és fenntartani egy inspiráló alkotói közösséget a művészeink számára.

Hogyan kerülnek a művészek a Galéria szárnyai alá?

Ma már olyan hírnévre tettünk szert, hogy évente csak 1-2 művész munkáival tudjuk bővíteni a repertoárunkat. De figyelemmel kísérjük például a helyi, ifj. Kunhegyesi Ferenc munkásságát is.

A műtárgyak 2021. december 15-én 10-17 óráig még megtekinthetők, és megvásárolhatók a Petőfi Sándor Művelődési Központ kamaratermében és emeleti folyosóján. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (40 db kép)
MEGOSZTÁS