Mély fájdalommal töltötte el szívünket, hogy 2021. december 22-én eltávozott a földi életből Gmoser András önkormányzati képviselő, Kiskőrös város megbecsült tagja.

Gmoser Györgyné és Gmoser György harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot András, aki születése óta Kiskőrösön élt. Őt és családját mindenki jól ismeri: édesanyja, Zsuzsa néni pedagógusként tanított generációkat, valamint hosszú évtizedeken át a kiskőrösi szlovákságot fogta össze. Édesapja, György könyvelőként dolgozott a helyi szövetkezetben. Legidősebb bátyja, György pedagógusként és a kiskőrösi mazsorettcsoportok vezetőjeként tevékenykedik, míg István rézfúvós tanárként oktatja a gyermekeket.

-Hirdetés-
Ebben a cikkben a téma tartalma miatt nem tartjuk etikusnak fizetett hirdetések megjelenítését, ezért a hozzátartozók érzéseit tiszteletben tartva nem jelenítünk meg hirdetéseket.

András korábban egy interjú alkalmával úgy nyilatkozott, hogy szüleitől olyan neveltetést kapott, amely alapjaiban meghatározta az életét. Megtanulta, hogy becsületesen, tisztességesen, de emellett küzdelmesen és kitartóan kell élni és dolgozni: a saját elfoglaltsága mellett szakítani kell időt arra is, hogy meghallgassa, és ha kell, segítse embertársait. Elmondható, hogy András egész életében a családért és a közösségért dolgozott, mellyel sok örömet szerzett mindannyiunknak.

Tanulmányait a kiskőrösi Vasvári Pál Általános Iskolában kezdte meg, majd a Petőfi Sándor Gimnáziumban érettségizett. A kötelező katonai szolgálat után a Kiskőrösi EGYMI-ben dolgozott rendszerinformatikusként, majd a Garden csoportnál helyezkedett el.

A zenélés és az éneklés mindig is nagy szerepet játszott életében: Kiskőrös Város Fúvószenekara mellett több egyéni fellépése is volt. Sok száz barátnak, ismerősnek adott örömteli órákat a szórakoztató zenéléssel, amely mindig is kiemelten fontos volt számára.

A közélet dolgaival már középiskolás korában szoros kapcsolatba került. Számára mindig fontos cél volt, hogy a város és az ország ügyei jól alakuljanak, és elégedettek legyenek a kiskőrösiek. 2002-ben úgy döntött: csatlakozik a helyi Fidesz csoporthoz, emellett a kiskőrösi Fidelitas alelnökeként is tevékenykedett, nagy szerepe volt a Pátria Klub létrehozásában és működtetésében is. E cél lebegett előtte akkor is, mikor 2014-ben elhatározta,  hogy elindul az önkormányzati választásokon képviselő-jelöltként. A lakosság kétszer is meghálálta  fáradhatatlan törekvéseit: 2014-ben és 2019-ben is kimagaslóan támogatták.

Önkormányzati képviselőként gyakran megkeresték őt problémáikkal és ötleteikkel a kiskőrösiek. Munkáját jellemezte, hogy nem csak a körzetében élők fordulhattak hozzá segítségért. Közéleti emberként a lehetőségek keresése mellett célja volt, hogy városunk még szebb és élhetőbb legyen.

Szedmák Tamással, Kiskőrös város alpolgármesterével közösen alapították meg a Kiskőrös Kultúrájáért Egyesületet, amelynek az elnöke lett. Nemes tervük az volt, hogy a helyi kultúrát és a városörökséget támogassák. Neve olyan nagyszerű dolgokkal forrt egybe, mint a Pátria Klub, vagy éppen a határon túli magyar kapcsolatok ápolása. A Kiskőrös történetét feldolgozó könyv ötlete is Andrástól származott.

Az elmúlt évek együttműködésének köszönhetően, vezetésével 2012-ben elnyerte a Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület a Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum címet. A szervezet ma már Civil Közösségi Szolgáltató Központ néven folytatja az általa megkezdett tevékenységet.

2017-ben kötötte össze életét Somogyi Mónikával, amely házasságból egy gyermekük  született, Gréta. A közjó érdekében végzett feladata mellett mindig volt ideje a családjára,  minden szabadidejét velük töltötte.

Gmoser András emlékét, szellemiségét szeretettel őrizzük. 

MEGOSZTÁS