Év végi visszatekintő sorozatunkban Pivarcsi Csaba is a mikrofonunk elé állt, és válaszolt a kérdéseinkre. A beszélgetésünk során szóba kerültek a fejlesztések, a jövőbeni tervek és a közösségi programok is.

Több interjúban már említette, hogy nehéz pénzügyi helyzetben vannak. Ha visszatekintünk a mögöttünk álló évre, hogyan ítéli meg a település gazdasági helyzetét?

Sok újdonság volt az önkormányzati gazdálkodás területén. Azt mondhatom, hogy hosszú idő után eljutottunk oda, hogy már nem a folyószámlahitelből finanszírozzuk a működésünket. Nagyon jól gazdálkodott az önkormányzat az idei évben, már az utolsó hónapokban is csekély mértékben, illetve decemberben sem nyúltunk hozzá a hitelkerethez. Ettől függetlenül a jövőben is kérni fogjuk a rendelkezésre tartást, mert olyan beruházásokban vagyunk és leszünk, amelyek likviditását fedeznünk kell. E takarékoskodás nyilván azzal is járt, hogy adott esetben olyan feladatok is háttérbe szorultak, amelyek nem voltak olyan szinten szükségszerűek, hogy kötelező lett volna megoldani. Arra különösen figyeltünk, hogy mindent úgy végezzünk el, hogy közben a szolgáltatásokban színvonalcsökkenés ne legyen.

-Hirdetés-

Összességében nehéz, de jó évnek tartom az ideit, főleg azért, mert az első szempont az volt, hogy pénzügyileg stabilizálódjon az önkormányzat.

Milyen fejlesztések valósultak meg a településen?

Nagyon örülünk annak, hogy a pályázatok terén is sikeresek voltunk. Sikerült olyan forrásokhoz jutni, ezáltal olyan beruházásokat is elvégezni, amelyekre önerőből nem lett volna esélyünk sem. Át tudtuk venni azt a közterület fenntartásra és városgazdálkodásra alkalmas kis multifunkciós rakodógépet, ami azt gondolom, hogy sok területen segítségünkre lesz.

Elindultak a tárgyalások, az árajánlatkérések és már szerződéskötés előtt állunk a belterületi útfejlesztés kapcsán. Emellett igyekszünk minél rövidebb idő alatt megvalósítani az orvosi rendelő felújítására irányuló pályázatunkat is. Nagyon jó volt használni azokat az faházakat, amit korábban nyertünk Magyar Falu Programban.

Kapcsolódó cikk
Közel 115 millió forintos fejlesztési keret nyílt meg Csengőd előtt
Közel 115 millió forintos fejlesztési keret nyílt meg Csengőd előtt
Az örömteli hírt Csengőd Község Önkormányzata jelentette be a Facebookon. A témában megkerestük a település polgármesterét, Pivarcsi Csabát, hogy mutassa...

Ami nagy öröm, hogy át tudtuk adni technikailag a közbiztonsági kamerarendszert is, így már üzemel a 21 kamerából álló profi rendszerünk.

Milyen prioritásokat fogalmaznak meg e tekintetben a jövő évre?

Elsődleges lesz a már meglévő pályázatoknak a megvalósítása. Látszik, hogy a jelenleg meglévő pályázatunkkal a kivitelezői oldalról nézve csúszásokban vagyunk. Ilyen például a mini bölcsőde, vagy éppen a konyhafejlesztéses pályázat. Az utóbbi a közbeszerzési eljárás előtt áll, de az előzetes terveinkhez képest is csúszik az eljárás kiírása is.

Az iskola hátsó udvarán tavaly készült el a rekortán sportpályánk, ahol lehet például kézilabdázni, kosarazni, teniszezni, vagy éppen focizni. Ezt szeretnénk tovább fejleszteni. Egyfajta szabadidőparkot tervezünk, ahová szeretnénk kialakítani még egy rekortán futókört is. A fiatalokat megcélozva szeretnénk még egy gördeszkapályát is megépíteni.

A tervek szerint pályázatot nyújtunk be egy szabadtéri színpad kialakítására is. A rendezvényeink rávilágítottak arra, hogy erre nagy igény van a településen. Az új helyszínt szereti a közösség, lát benne fantáziát. Az országfásítási programban sikeresen pályáztunk, így teljesen körbe tudtuk ültetni a területet nagynövésű fákkal. Ez még otthonosabbá, kényelmesebbé és családiasabbá fogja varázsolni a helyszínt. Ezért pályáztunk faházakra is, amelyek a rendezvényeinken tudnak nagy segítségünkre lenni.

Kapcsolódó cikk
Kőrisfákkal gazdagodott a csengődi közösségi tér az Országfásítási Programnak köszönhetően
Kőrisfákkal gazdagodott a csengődi közösségi tér az Országfásítási Programnak köszönhetően
Magyarországon egy évszázada folyamatosan nő az erdőterületek nagysága, aminek az utóbbi két évben az Országfásítási Programmal adott új lendületet az...

A játszóteres pályázatunkra megérkeztek az érvényes ajánlatok, kiválasztásra került a kivitelező, és szerződést is kötöttünk már vele. Tavaszra meg fog épülni az új kis közösségi játszóterünk, tehát látszik, hogy egy kidolgozott koncepció mentén haladunk.

Jól sikerült a járdaépítéses projektünk, amiről pozitív visszajelzések vannak. Szeretnénk kialakítani egy központi parkot: a templom előtti parkot idővel szeretnénk rendezni. Idős fák vannak ott, tehát nem fogjuk megúszni sajnos, hogy ne kelljen kiszedni azokat. Ez arra fog ösztönözni bennünket, hogy újra gondoljuk a térkialakítást is. Tehát biztosan lesz feladatunk.

Át kell rakjuk a hangsúlyt a megvalósításra, hogy a meglévő pályázataink határidőben tudjanak haladni. Évtizedes problémánk a helyi építési szabályzat rendezési terv módosítása, és az olyan háttérmunkák, amelyek a településfejlesztéshez, fejlődéshez elengedhetetlenek. E módosítás pénzügyi forrás hiányában eddig mindig elmaradt. Erre is adtunk be egy pályázatot, hogy ezt a tervet elkészíthessük.

Csengődön fog megvalósulni az új szennyvíztisztító telep három település összefogásával. A közbeszerzés a tervezők kiválasztásával végbement, akik már dolgoznak rajta és a jövő évben már meg kell látszódnia a munkálatoknak. 

Font Sándor országgyűlési képviselő nagyon fontosnak tartja a pályázataink menedzselését, azt gondolom, hogy mindig támaszkodhattunk a segítségére.

Portálunk is többször beszámolt arról, hogy sok sikeres rendezvényt valósítottak meg idén. Hogyan tervezik e tekintetben a következő évet?

Azokkal a rendezvényekkel tervezünk első körben, amelyek a településen már hagyományosak. Ezeken kívül a Kiskőrössel konzorciumban lévő pályázatból megvalósuló programokkal fog kiegészülni a rendezvénynaptárunk. Így véleményem szerint lesz rendezvény bőven.

Kapcsolódó cikk
Együtt hangolódott az ünnepre Csengőd
Együtt hangolódott az ünnepre Csengőd
December 18-án tartották a hagyományos falukarácsonyt Csengődön. Mivel a település egyik legkedveltebb rendezvényére tavaly a járványhelyzet miatt nem kerülhetett sor,...
MEGOSZTÁS