22 éve működik az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány, ami az egyik legnagyobb gyermekonkológiákat támogató civil szervezet. Milyen évet zárt az alapítvány? Takácsné Stalter Judit elnököt kérdeztem.

Hogyan telt számukra a 2021-es év?

Az alapítvány életét sem kímélte a koronavírus-járvány: számos rendezvényünk maradt el. Idén meg tudtuk szervezni a szokásos nyári táborokat, és idén már minden héten voltak a rehabilitációs központban családok. Szerettünk volna egy jótékonysági pókerversenyt is lebonyolítani még decemberben, azonban elhalasztottuk a pandémia miatt. Zártterű események esetében még óvatosabbak vagyunk, így ha lehet, akkor majd márciusban pótoljuk azokat.

Takácsné Stalter Judit, az alapítvány elnöke
-Hirdetés-

Szintén elmaradt az idén a bajnokok versenye, ami egy háromnapos sportrendezvény. Erre az ország valamennyi gyermekonkológiájáról hívunk meg gyerekeket. Sokan is támogatják, és nagyon remélem, hogy jövő tavasszal le tudjuk bonyolítani.

Emellett jól teljesítettünk az 1 százalék gyűjtésében. A támogatóinknak köszönhetően idén decemberben át tudtunk adni a Tűzoltó utcai gyermekklinikára egy lézerkészüléket, ami az érdaganatok műtésére alkalmas. 60 millió forintba került az eszköz, és azt kell, hogy mondjam ilyen drága műszert még nem vásároltunk. A Tűzoltó utcai gyermekklinikán kezelik a daganatos betegek 53 százalékát. A kuratóriumunkban benne van a klinika igazgatója, Dr. Kovács Gábor is. Amilyen igényt ő jelez, azt tudjuk, hogy valóban szükséges. Először említettem a Gábornak, hogy nem biztos, hogy össze fogjuk tudni hozni a szükséges összeget, de azt kell, hogy mondjam, nagyon nyitottak voltak a támogatóink.  

Az adományozás mellett számos szolgáltatása is van az alapítványnak.

Igen, és ki kell emelni, hogy mindegyik térítésmentes. Budapesten van több olyan mama-lakásunk, ahol a vidéki szülőket tudjuk elszállásolni, hiszen a vidékről érkező gyerekek sokszor hetekig vannak a kórházban. Ezek a lakások közvetlenül a klinika mellett helyezkednek el, és nagyon komfortosak. Az édesanyák tudnak itt pihenni, így másnap újult erővel a gyermekük mellett tudnak lenni.

Komfortos mama-lakásokban tudnak pihenni az édesanyák

A betegszállítás is nagyon fontos része a munkánknak. Ennek segítségével a  a gyerekeknek nem kell fél országot végig utazniuk. Az autók segítségével a kórházból visszük haza a gyerekeket, illetve otthonról segítünk nekik a kórházba való eljutásban is. Ezt a tevékenységünket is teljes egészében támogatásból működtetjük.

Kiskőrösön immáron 12. éve működik a rehabilitációs házunk, ami egyedülálló ezen a területen. Családok tudnak eljönni hozzánk, ahol együtt tudnak lenni, hiszen látjuk, hogy a hosszú kórházi kezelések megtépázzák a családok összetartását. Emiatt sok válás van, mivel nincsenek közös élmények. Ezzel próbáljuk meg kárpótolni, illetve közös élményekhez juttatni a családokat. Van egy kis medencénk is, ami szintén egyedülálló: vízi terápiát nyújtunk az ide érkező gyerekeknek, hiszen sokszor ortopéd műtéten átesett gyerekekről beszélünk. 

Kapcsolódó cikk
22 éve a gyógyulás szolgálatában – Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány
22 éve a gyógyulás szolgálatában – Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány
1999-ben alakult az Együtt A Daganatos Gyermekekért Alapítvány, amelyet személyes érintettség révén hozott létre Takácsné Stalter Judit. Elmondása szerint látták...

Emellett egy csomó olyan dologban is segítünk, amiben a nehéz helyzetben lévő család nem igazán tud. Sokáig fogjuk a gyerekeknek a kezét és nagy gondot leveszünk a társadalom, valamint az állam válláról is ezzel a tevékenységünkkel.

Tapasztaltak-e emelkedést az 1 százalékos felajánlások során?

Emelkedett az egy százalékunk úgy, hogy közben a fölajánlók száma nem nőtt szignifikánsan. Véleményem szerint a bérek emelkedtek, és ebből adódik a növekedés. Azonban látható, hogy az emberek már nagyobb bizalmat táplálnak az alapítványok felé. Sokszor említik nekem, hogy  a felajánlások előtt a honlapokat nézegetik, és azt a visszajelzést kapjuk, hogy a mi honlapunk nagyon kommunikatív. Tehát mindenki számára nyilvánvalóvá válik, hogy kézzelfogható dolgokat csinálunk. Így tudjuk fönntartani magunkat ezzel a nyitottsággal, hogy tájékoztatást adunk mindenről. Összesen 64 millió forintot gyűjtöttünk össze.

A betegszállítási tevékenységet is a támogatásokból működtetik

A támogatásban – amellett, hogy jó érzés – benne van az is, hogy én megtehetem azt, hogy segítek. Természetesen jól meg kell gondolni, hogy hova adom az 1 százalékot, de ma már nagyon sok olyan jó alapítvány van, aki megérdemli a támogatást. Többek között ilyen az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány is.

Köszönjük a támogatásokat, a felajánlott 1 %-ot!

MEGOSZTÁS