A Kiskőrösi Bem József Általános Iskola Csengődi Általános Iskolájának tagintézmény vezetője, Németh István számolt be hírportálunknak a 2021/2022-es oktatási év első feléről. 
Milyen programok, események valósultak meg a 2021/2022-es oktatási év első felében intézményi szinten?

Kölyökváró program, Nebulóváró program. Az iskola-óvoda, illetve az alsó tagozat-felső tagozat közötti átmeneteket segítő programunkon az elsősök, és az ötödikesek vettek részt. A becsengetést megelőző héten ismerkedtek osztályfőnökeikkel, az új környezettel, az iskola épületével. A becsengetéskor már az iskolaközösség „veterán” tagjainak számítottak.

-Hirdetés-

Covid védőoltás 12-18 éveseknek megszervezése 45 gyereket érintett az iskolánkban, akik közül végül 13 tanuló részesült védőoltásban a szülők választása alapján. A kezdetektől védekeztünk- kézfertőtlenítés, hőmérséklet mérés – és ezek együttes hatásának, és a teljesen átoltott tantestületnek, alkalmazotti körnek is köszönhetően eddig csupán két osztályunk (3.,4. osztály) töltött egy hetet járványügyi megfigyelés alatt, akik számára digitális tanrendet vezettünk be erre az időre. A létszám már december eleje óta teljes.

Szeptember 13-ától a 8. osztályos tanulóink Zánkán, az Erzsébet táborban jártak. Nyár közepén jelentkeztünk a három napos, ottalvós osztálykirándulásra a nyolcadik évfolyamos gyerekekkel. Osztályfőnökük, Kákonyi Anett és a szülői munkaközösség egy tagja, Geigerné Vér Éva kísérte el őket a balatoni ifjúsági táborba. Vonattal utazták át az országot, és sok élményben volt része a végzősöknek, talán az utolsó pillanatban, mielőtt a koronavírus járvány negyedik hulláma elkezdődött volna.

A 8. osztályos tanulók Zánkán, az Erzsébet táborban jártak (Fotó: Kiskőrösi Bem József Általános Iskola Csengődi Általános Iskolája facebook oldal)

Év tanulója ünnepségünket október elsején tartottuk. Nyolc éves komoly iskolai teljesítménye alapján, a júniusi ballagás alkalmával Kovács Viktória vehette át a Csengőd Községért Alapítvány oklevelét, és kitüntető címét. A hagyományok szerint a Falunapok első rendezvénye, hogy az Év tanulója – diáktársainak műsora és gratulációja mellett – egy facsemetét ültet el az iskola udvarában. Idén a huszonnegyedik fa került be a sorba, és táblával állít emléket Viki teljesítményének. 

Kapcsolódó cikk
Kezdetét vette a Csengődi Falunapok rendezvénysorozata
Kezdetét vette a Csengődi Falunapok rendezvénysorozata
Hagyományosan péntek délelőtt az Év tanulója faültetés ünnepélyes rendezvényével kezdődik el Csengődön a háromnapos falunapi programsorozat. A 2020/21-es tanévben tanulmányi...

Az Aradi vértanúk emléknapja alkalmából tartott megemlékezésre iskolai keretek között, az udvaron került sor október 6-án, melyet a DÖK szervezett.

Október 23-ára hagyományosan, és a munkaterv szerint a legnagyobbak műsorával emlékezett az iskola, mely egyben községi ünnepély is volt. A művelődési ház színpadán érzelmeket indító korrajzot állítottak elénk a gyerekek, osztályfőnökük vezetésével. 

November utolsó péntekén lobbant fel az iskola előterében elhelyezett adventi koszorú első gyertyája, amelyet az 5. osztály készített elő. Az adventi hetek péntek reggelein, becsengetés előtt gyújtottuk meg a gyertyákat egy-egy karácsonyi dal kíséretében, vagy egy-egy szavalat, felolvasás mellett. Így kívántunk békés adventi hétvégét egymásnak.

Csilingelő témahét volt december utolsó hetében, amin a 6. és a 8. osztály tagjai vettek részt. Közösen készítették a díszeket, amelyekkel ünneplőbe öltöztették a folyosókat mindannyiunk számára. Karácsonyi kvíz, népek karácsonyi szokásainak megismerése, mézeskalács készítés és egyéb programok sora vezetett a téli szünet előtti utolsó tanítási naphoz, melyet osztályaikkal együtt ünnepeltek a gyerekek, apró ajándékokat megosztva egymással. 

A Lázár Ervin programok keretében, ősszel 3 alkalommal vehettünk részt kulturális eseményeken. A hatodikosok a Fővárosi Nagycirkusz előadásán jártak, a nyolcadikosok színházi darabot tekintettek meg, míg az ötödikesek a kecskeméti színház előadásán jártak. Ezen alkalmak összes költségét a tankerületek szervezésében az oktatás-irányítás biztosította.

A Lázár Ervin program keretében a nyolcadikosok Budapesten jártak egy színházi előadáson. Kákonyi Anett kísérte el őket, több környékbeli iskola tanulóival együtt tekintették meg a műsort (Fotó: Kiskőrösi Bem József Általános Iskola Csengődi Általános Iskolája facebook oldal)
Milyen események, tematikus hetek valósultak meg az első félévben osztály/csoport szinten?

Halloween nap, Mikulás nap, karácsonyi telónap – A diákönkormányzat rendszeresen tart „telónap”-okat a különböző jeles napokhoz kapcsolódóan. Ilyenkor a tanulók –valamilyen tréfás feltétel teljesítésével használhatják a telefonjaikat, nem kell leadni őket a reggeli ügyeleten. Az óraközi szünetekben telefon segítségével megoldható feladványok kerülnek a folyosó falára, és a helyes megfejtők valamilyen apró ajándékot kapnak. A fő jutalom persze az, hogy az órák kivételével, szünetekben használhatják a telefonokat. Alig ér véget az egyik, máris kérdezgetik: Mikor lesz a következő?

Hány diákkal kezdték a 2021-2022-es oktatási évet?

141 tanulóval kezdtük az idei oktatási évet. 1 fő – külföldi tartózkodás miatt – egyéni tanrend szerint tanul.

Intézményükbe érkeztek-e új munkatársak ?

Nem érkeztek új kollégák. Tavalyról két személy határozott idejű szerződése határozatlan idejű kinevezésre módosult szeptembertől. 

Diákjaik milyen kiemelkedő sikereket értek el az idei félévben, amiért büszkék rájuk?

Minden diákunkra büszkék vagyunk, akik járási versenyeken vettek részt. Rajzversenyen minden korcsoportban voltak dobogós helyezettjeink. Akasztón két tanulónk képviselt bennünket a Kiss Benedek szavalóversenyen, Pálfi Éva és Pásztor Gergő személyében. Felkészítő tanáraik Kákonyi Anett és Pivarcsiné Ladányi Bernadett voltak.

Milyen pályázatokat nyertek, és mik valósultak meg annak köszönhetően?

Nyertesek lettünk az Okostanterem pályázaton, a tankerület támogatásával, amelynek előkészítése folyamatban van. 

A Határtalanul pályázat kedvezményezettjei lettünk. A pályázattal Erdélybe utazhatnak 7. osztályos tanulóink tavasszal. A pályázatot a soltszentimrei iskolával közösen nyertük el, szervezője az ottani tagintézmény vezetője.

Az épületet, felszereltséget érintette-e fejlesztés, újítás az idei évben?

A sportcsarnok tetőszerkezetét (lécezés, fóliázás, cserép csere, bádogos munkák) a Kiskőrösi tankerület támogatásával, a helyi önkormányzat segítségével, helyi szakemberek és szülők önkéntes, és önzetlen közreműködésével közel 7 millió forintból felújítottuk.

Milyen terveik vannak az oktatási év második felére ?

A munkaterv szerinti feladatok végrehajtása, továbbtanulás, sikeres évzárás.

Képek: Kiskőrösi Bem József Általános Iskola Csengődi Általános Iskolája facebook oldal

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (32 db kép)
MEGOSZTÁS