Tantestületi változások, online versenyek, 2021. évi félévértékelő interjú Lajkó-Németh Andreával, a KT Bem József Általános Iskola Kaskantyúi Telephelyének vezetőjével. 

Lajkó-Németh Andrea és a gyerekek

Hány diákkal kezdtétek meg a 2021-2022-es tanévet?

A 2021/22-es tanévet 19 gyermekkel kezdtük el. A járványügyi előírásoknak megfelelve: minden reggel mértük a gyerekek testhőmérsékletét, s a fertőtlenítésre is maximálisan odafigyeltünk.

-Hirdetés-

 

Történt-e tantestületi változás ebben a félévben?

Ettől a tanévtől főállású pedagógusként vettem át a telephely vezetését. Iskolánkban egy félállásban foglalkoztatott, két nyugdíjas óraadó és két utazó pedagógus látja el az oktató- nevelő munkát. A Kiskőrösi Tankerület pályázatának köszönhetjük, hogy segítőt is kaptunk, aki pedagógiai asszisztensként dolgozik nálunk. Technikai dolgozónk a főállású takarítónő.

Az épületet, annak felszereltségét érintette-e fejlesztés, felújítás az idei évben?

A tárgyi feltételek hasonlóan alakultak, mint az előző években. Tanévkezdésre elkészültünk a kisebb karbantartási munkálatokkal: kicseréltük a régi elavult mosdókagylókat, csaptelepeket a folyosón. Tisztítómeszelést végeztünk, s a kazánházunk is megújult. November végén továbbképzésen vettem részt, melyen elsajátítottam a Lego robotika alapjait. A képzés három beadandó dolgozattal zárult. Az iskolánk 10 doboz ehhez használható lego készlettel és 10 db Lenovo tablettel rendelkezik, a gyermekek nagy örömére.

Milyen programok, események valósultak meg az idei tanév első felében intézményi szinten?

Beneveztük tanulóinkat a kisiskolák anyanyelvi versenyére, a járási versmondó versenyre. Szeptember 24-én részt vettünk az Európai Diáksport Napon. A katolikus egyház pályázatába is bekapcsolódtunk, cserébe kézműves foglalkozásokat, rendezvényeinkhez eszközöket, játékokat kaptunk.

A Kaskantyú Községért Közalapítvány is támogatta iskolánkat, mely összegből benti játékokat vásároltunk. Az Aradi vértanúkról iskolai műsoron emlékeztünk meg. Október 23-án az Önkormányzattal közösen fáklyás felvonulással ünnepeltünk a kopjafánál.

Októberben voltunk a Rádió97 Latte vendégeiként a rádióban, ahol megismerkedhettek, betekintést nyerhettek tanulóink a média ezen világába.

November 18-án intézményünk rendezte meg a Járási Versmondó Versenyt, online formában. Novemberben Márton napot tartottunk, s elvégeztük az első osztályosok DIFER mérését. November 27-én kezdődött az adventi esték rendezvénysorozata a hagyományoknak megfelelően a rendezvényterületen. A második alkalom megszervezése műsorral, vendégvárással iskolánk feladata volt. A szülők lelkesen készültek süteményekkel, a tanulók kisebb karácsonyi díszekkel, ajándékokkal a jótékonysági vásárra. Ott a gyerekek a Falumikulással találkozhattak, s átvehették ajándékaikat. A résztvevőket, vendégeket zsíros kenyérrel, teával, forralt borral kínáltuk.

Kapcsolódó cikk
Nemcsak a Mikulás ajándékának örülhettek
Nemcsak a Mikulás ajándékának örülhettek
December 3-án pénteken délután gyerekkacajtól volt hangos a Rendezvényterület Kaskantyún, hiszen maga a Mikulás látogatott el hozzájuk, aki minden gyermeket...

Decemberi programjainkat sajnos az iskolában a szülők nélkül kellett megrendeznünk. Járt nálunk a Mikulás, elvetettük a Luca búzát, s színvonalas műsorral ünnepeltük meg a karácsonyt.

Az 1-2. osztályosok a „Most már igazán karácsony van” című jelenettel, a 3-4. osztályosok versekkel, betlehemezéssel készültek. Ez utóbbi műsorszámmal a negyedik adventi estén a falubeli embereket is megörvendeztettük.

Kapcsolódó cikk
Adventi Ünnepi Esték rendezvénysorozat Kaskantyún
Adventi Ünnepi Esték rendezvénysorozat Kaskantyún
Az emberiség legszebb, legbensőségesebb ünnepe a karácsony, mely egyben a megújulás és az elcsendesedés időszaka is. Kaskantyú Község Önkormányzatának támogatásával,...

Diákjaitok milyen kiemelkedő sikereket értek el ebben a félévben?

A kisiskolák elmaradt anyanyelvi versenyét az ősz folyamán rendezték meg, ahol Vincze Kinga (jelenleg a Kiskőrösi Bem Iskola 5. osztályos tanulója) I. helyezést ért el. A Kisszálláson megrendezett Tankerületi Versmondó Versenyre korcsoportonként az első három helyezett jutott tovább. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen a járási versenyen három tanulónk ért el helyezést: 1-2.osztályosok közül I. helyezett: Molnár Dávid, III. helyezett: Mezei Iringó, 3-4.osztályosoknál III. helyezett Oroszi Noémi lett. Az igazi meglepetés a tankerületi verseny eredményhirdetése volt számunkra, ahol a járási versenyek legjobbjai között versengtek tanulóink, s az 1-2. osztályos kategóriában Molnár Dávid I. helyen, Mezei Iringó III. helyen végzett, s Oroszi Noémi teljesítményét emléklappal jutalmazták. A zsűri elnöke Alföldi Róbert színész, rendező volt.

Kapcsolódó cikk
Kaskantyúi sikerek a tankerületi szavalóversenyen – elismerését fejezte ki Alföldi Róbert színművész is
Kaskantyúi sikerek a tankerületi szavalóversenyen – elismerését fejezte ki Alföldi Róbert színművész is
Két kaskantyúi tanuló: Molnár Dávid és Mezei Iringó is eredményesen szerepelt a Kisszálláson megrendezett online tankerületi szavalóversenyen, ahol több járás...

Milyen terveitek vannak a tanév második felére?

Örömteli, hogy decemberig bezárólag jelenléti oktatással taníthattunk. Remélem, ez továbbra is így marad, hiszen az alsó tagozatos gyerekeket online oktatásban nem lehet megfelelően felkészíteni a következő évfolyamra. Az előttünk álló időszak nagy kihívása ez: nem csak a tanítás szempontjából, hanem a tervezett programok megvalósítása is ettől függ majd. Mindenki munkáját, segítségét szeretném megköszönni, s erőt, egészséget kívánni feladataihoz, életéhez! 

MEGOSZTÁS