Már-már hagyománynak mondható, hogy Fábián Sándor, Tabdi polgármestere is értékeli a mögöttünk álló esztendőt. Az interjúban kitértünk a rendezvényekre, a fejlesztésekre és a jövőbeni tervekre is. 

Hogyan értékeli az évet?

Már örök sláger, de a pandémiás időszaknak köszönhetően nagyon nehéz volt, ami legjobban a közösségeink életére volt nagy hatással. Véleményem szerint talán annyival jobb volt, mint a tavalyi év, hogy a nyár elejétől már jobban tudtunk tervezni a közösségszervezés tekintetében. Megtudtuk tartani a falunapot, aminek nagy sikere volt. Éppen idejében rendeztük meg, mielőtt a közösségek sérültek, vagy jobban eltávolódtak volna egymástól.

Kapcsolódó cikk
A közösségi élet is újraindult Tabdin – beszámoló a Falunapról
A közösségi élet is újraindult Tabdin – beszámoló a Falunapról
Tavaly ünnepelte volna megalakulásának 70. évfordulóját a település, azonban a pandémia okozta korlátozások miatt erre nem volt lehetőség, így idén...
-Hirdetés-

Ősszel megrendeztünk egy kiváló hagyományőrző szüreti napot, amelyben ráadásul jubileumot is ünnepeltünk.  A régi táncosok visszatértek, akik 20-30 évvel ezelőtt részt vettek ezeken a rendezvényeken, és egy nagyon jó hangulatú, nosztalgikus szüreti napot tudtunk megtartani.

A történelmi egyházak részvételével megtartásra kerültek az adventi gyertyagyújtások is.

Milyen fejlesztések valósultak meg idén?

A fejlesztések tekintetében az idei év is hozott jó néhány olyan beruházást, amelyeket már régóta szerettünk volna megvalósítani. Három olyan utunk is aszfaltozásra került, amelyek eddig földesutak voltak. A kivitelezés még decemberben meg is valósult. A fejlesztésre sikeresen pályáztunk a Magyar Falu Program keretében.

Fábián Sándor: „A Petőfi Sándor utcában közel 400 méter hosszan térköves járdát fogunk építeni.”

Idei évben került átadásra az új mini bölcsődénk, amit összevontunk az óvodával, így egy intézményként működtetjük. Az idei év egyfajta próba, hiszen térítési díjat nem kérünk a gyermekek ellátásáért. A jövőben meglátjuk, hogy a normatív támogatásból hogyan fog megállni a saját lábán. Örömömre szolgál, hogy a kezdetektől megfelelő létszámú gyermek jár az új bölcsődébe. Tehát egy jó befektetés volt a település részéről.

A polgármesteri hivatal utcafrontja is megújult. Látszódik, hogy több, mint 100 folyóméternyi új kerítést építettünk. Az óvoda, a templom, az iskola és az orvosi rendelő előtt is megújult az utcafront. Kovácsoltvas kerítés került mindenhova kihelyezésre, ami önerős beruházásként került megvalósításra.

Kapcsolódó cikk
Átadták a felújított Petőfi utcát Tabdin
Átadták a felújított Petőfi utcát Tabdin
20 millió forintos támogatással, 10 millió forintos önerő biztosításával felújításra került a Petőfi utca Tabdin.    „A magyar gazdaság kiemelkedő...

Elkészült a 8 hektáros ipari parkunk is, ahol egyelőre 7 telken tudunk a gazdálkodóknak és vállalkozásoknak lehetőséget kínálni. A bérleti feltételek azok a 2022. év elején kerülnek majd kiírásra. Gyakorlatilag az összes közmű a rendelkezésükre áll: minden egyes telken belül villany, víz, szennyvíz és gáz hozzáférése lesz biztosítva majd a tulajdonosoknak, bérlőknek. Az előzetes felméréseink alapján azt látjuk, hogy komoly érdeklődés van a telkek irányában.

Milyen fejlesztések terveznek a következő időszakban?

Van egy belügyminisztériumi elnyert pályázatunk, amely forrásból a Baross Gábor és a Dankó Pista utcák felújítását fogjuk elvégezni, várhatóan május környékén.

A település központjában található egy félkész (szolgáltató centrumnak épülő) épületünk, amire nagyon szeretnénk az új TOP+ pályázat keretében forrást szerezni, és az épületet rendbe tenni, és funkcióba állítani az itt élők számára.

Kapcsolódó cikk
Vége a zötykölődéseknek: Tabdi és Kaskantyú felé is megújulnak az utak
Vége a zötykölődéseknek: Tabdi és Kaskantyú felé is megújulnak az utak
Mint arról a korábbiakban beszámoltunk, folyamatosak a kiskőrösi térségben lévő útfelújítások. Elkészült az 53-as, Kiskőröst Soltvadkerttel összekötő szakaszának a kivitelezése,...

Járdaépítések is folyamatosak lesznek a következő évben. A Magyar Falu Program keretében már nyertünk a feladathoz szükséges pénzt. A Petőfi Sándor utcában közel 400 méter hosszan térköves járdát fogunk építeni, ahol most jelen pillanatban nincs, vagy nagyon rossz állapotú járdák vannak.

2010 óta gyakorlatilag eltűntek a földesútjaink. Szinte az összes középületünket felújítottuk, új fogorvosi, orvosi rendelőket építettünk. A templomot és a parókiát felújítottuk. Ha megnézzük ezeket a fejlesztéseket, akkor azt gondolom, hogy Font Sándor országgyűlési képviselőnek és Rideg Lászlónak, a megyei közgyűlés elnökének elévülhetetlen munkájuk által lehetett ezeket a fejlesztéseket megvalósítani.  Emellett a hivatali dolgozók is letették mellé a maguk dolgát.

Gazdaságilag is azt gondolom, hogy fenntartható ez a fejlesztés, amit csináltunk az elmúlt tíz évben.

Ha már gazdaság: többször jelezte számunkra korábban, hogy stabil alapokon áll a település. Hogyan fest most Tabdi pénzügyi helyzete?

Év közben is folyamatosan nyomon követjük a pénzügyi helyzetünket, de majd az év végi zárszámadás fogja pontosan megmutatni, hogy milyen tartalékkal tudunk a következő évnek nekivágni. Azt gondolom, hogy a vállalkozóink gazdasági erejének köszönhetően, valamint az önkormányzat és a képviselő-testületnek az átgondolt fejlesztési és fenntartási elgondolásai alapján lesz tartalékunk a következő beruházásainkhoz. Abban bízunk, hogy nem lesz jelentős elvonásunk. A korrekciókat, amiket megígért a kormányzat határidőben megkaptuk. Tehát jó reményekkel vágunk neki a következő évnek is. A településen megjelenő új gazdasági erők tovább fogják erősíteni azt, hogy a település hosszú távon is működőképes legyen, és a fejlesztések se álljanak meg.

MEGOSZTÁS