Január 6-án vízkereszt napjával lezárult a karácsonyi ünnepkör, és elkezdődött a télbúcsúztató-tavaszváró időszak, a húsvét előtti negyvennapos böjt kezdetéig, hamvazószerdáig tartó farsang. Húsvét idén április közepén lesz.

Az ősi tavaszváró ünnephez sok néphagyomány kötődik, így a jelmezes bálok, a táncos mulatságok és a fánksütés is.

-Hirdetés-

“Itt a farsang, áll a bál,
Keringőzik a kanál.
Csárdást jár a habverő,
Bokázik a máktörő.

Dirreg-durrog a mozsár,
Táncosra vár a kosár.
A kávészem int neki,
Míg az őrlő pergeti.

Heje-huja, vigalom!
Habos fánk a jutalom.
Mákos patkó, babkávé,
Értünk van a parádé.”

A farsang hossza változó, attól függően, hogy mikor van húsvétvasárnap. Ettől a naptól számolunk vissza negyven hétköznapot és szombatot, a vasárnapokkal együtt 46 napot, amikor kezdődik a nagyböjti időszak.

Húshagyó kedd a farsang utolsó napja – idén március 1. -, másnap hamvazószerdával kezdődik a keresztények 40 napos nagyböjti időszaka. A számítások alapján hamvazószerda 2022-ben március 2-ára esik.

A húsvét 2022-ben április közepén lesz, hosszú hétvégével, négynapos ünneppel.
  • Nagypéntek 2022: április 15.
  • Nagyszombat 2022: április 16.
  • Húsvétvasárnap 2022: április 17.
  • Húsvéthétfő 2022: április 18.

Temessük el a telet, szeljünk disznósajtot, süssünk palóc pampuskát! Mutatjuk a receptet is.

Ősi hiedelem hívta életre a farsang szokásait, mulatságait

Azt hitték az emberek, hogy a tél végén, amikor rövidek a nappalok és hosszúak az éjszakák és a Nap ereje meggyengül, a gonosz szellemek életre kelnek. Ezért vigassággal, „maszkás” felvonulással, a telet jelképező bábu elégetésével akarták elűzni a gonoszt.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Eleinte azért öltöztek ijesztő jelmezekbe, hogy elűzzék a halált, a rosszat és a hideget. A maskarások halottas menetet utánozva masíroztak, másutt ez lakodalmas menet, esti téltemetés volt.

Régen, farsang idején a fonóban minden este akadt valamilyen vidámság a munka mellett. Táncoltak, énekeltek, játszottak. A fiúk incselkedtek a lányokkal, hiszen a farsang a párválasztás időszaka is volt. Sok megtartották esküvőjüket, mert a húsvéti böjti idején tilos volt a mulatozás.

Lányok és legények báljai

Minden hét végére jutott egy bál, amit a legények szerveztek. A lányok szülői kísérettel mehettek a mulatságba, és ha egy „lyánnak” megtetszett egy legény, kendőt vagy bokrétát adott neki. A farsang végén a fiú –ha tetszett a lány– a kalapjára tűzte a bokrétát, illetve magánál tartotta a kendőt. A báli szezon és táncmulatság lényege az eljegyzés volt, de csak a szülői beleegyezés után!

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Másképpen étkeztek ilyenkor! Megkezdték a disznósajtot, sok kolbászt ettek – már ha karácsony előtt megvolt a disznótor. Ha nem, akkor a farsangi időszak elején igyekeztek ezt „bepótolni”.

A fánknak is ekkor volt a szezonja, sok helyütt ilyenkor főztek kocsonyát. A töltött káposztába füstölt húst, sonkát daráltak. Sok háznál rántott csirkét készítettek, szalonnás lepényt sütöttek.

Pampuska, a palócok farsangi fánkja

A „pampuska” főleg a palóc nyelvterületen használatos kifejezés. Ez a zsírban sült édes kelt tészta a fánk, a vidéki farsang elhagyhatatlan finomsága.

Hozzávalók:
0,5 kg sima liszt, 1 kanál zsír – kb. 7dkg, vagy 10-15 dkg margarin, esetleg olajjal is helyettesíthető, 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 2 ek cukor, 1-2 csipet só

Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, olvadásig elkeverjük, majd az élesztőt ebben a tejben felfuttatjuk.

A lisztet a sóval összekeverjük, elmorzsoljuk a zsiradékkal. Ezt követően hozzáadjuk az élesztős keveréket, és jól összedolgozzuk. Nokedli sűrűségű tésztánk lesz, melyet meleg helyen dupla méretűre kelesztünk.

A tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és köröket szúrunk ki belőle. Forró olajban aranybarnára sütjük.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Porckorral, lekvárral tálalhatjuk, de ezek nélkül magában is finom.

Forrás: sokszinuvidek.24.hu
Kiemelt kép: illusztráció

MEGOSZTÁS