Mintegy 11000 négyzetméteres csarnok alapkövét tette le András Attila, az Anda Present Group vezérigazgatója és Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője 2022. január 13-án, Kalocsán.

Az ANDA Group cégcsoport 2014 októberében, 17 fővel kezdte meg működését a kalocsai telephelyén. A dinamikusan fejlődő cég mára már összesen 400 főnek biztosít munkát, a kalocsai telephelyen 160 főnek, amivel Kalocsa és térsége legnagyobb munkáltatóinak sorába lépett.

András Attila, az Anda Group vezérigazgatója.
-Hirdetés-

A cég fejlődése töretlen: a kezdeti üzemegységet gyorsan „kinőtte” az egyre bővülő csapat, így a 2017-ben 300 millió forintból felújított, 700 négyzetméteres, új emblémázó gépekkel ellátott gyártócsarnok átadása után 2018-ban az újabb gépbeszerzéseknek köszönhetően tovább bővült az emblémázó egységek sora.

A január 13-i esemény egyik apropóját adó 1.000 négyzetméteres, könnyűszerkezetes csarnok egy 170 millió forintos, teljesen önerőből megvalósított beruházás, mely a saját tervezésű, Kalocsán készülő Be Creative termékcsalád előállításához szükséges alapanyagok raktározását teszi lehetővé. A professzionális állványrendszerrel és targoncával felszerelt csarnokban 1.000 raklap tárolására van lehetőség. A beruházásnak köszönhetően nemcsak a munkafolyamatok, de a vevőkiszolgálás is gyorsul.

Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője.

A fejlődés itt nem áll meg a cég életében: András Attila vezérigazgató az átadáson elmondta, hogy a soron következő beruházás középpontjában egy új, 11.000 négyzetméteres csarnok építése áll, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy a kalocsai telephely összetett logisztikai funkció ellátására is alkalmas legyen. A beruházás megvalósulásával a cég újabb gyártóegységekkel és egy 8.700 négyzetméteres logisztikai raktárral bővül.

A beruházás rendkívül magas költségvetésű, amit elő kellett teremtenie a vállalkozásnak. A pandémia első évében egy olyan piaci lehetőségre találtunk, amivel jelentős pénztartalékot tudtunk képezni,

tájékoztatott a vezérigazgató.

András Attila kifejtette: a tervezés kapcsán több ízben egyeztetett Font Sándor országgyűlési képviselővel, aki heteken belül segítséget is nyújtott. Ennek következtében a mostani 2,2 milliárd forintos fejlesztés megvalósulásához az Anda Group cégcsoport a Pénzügyminisztérium Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program keretében közel 940 millió pályázati támogatást nyert el.

Font Sándor beszédében kiemelte a kormány által létrehozott gazdasági újraindítási alap fontosságát. Mint kifejtette, az alap pontosan ilyen habitusú, a válság ellenére beruházni vállalkozó cégeknek áll a rendelkezésére.

Az Anda Group egy olyan cég, amely mintegy 160 fős munkaerővel dolgozik, tisztességes környezetben, tisztességes fizetéssel. A termékek és a cég kapcsolatrendszere is azt mutatja, hogy még válsághelyzetben is van bátorsága beruházni. Ez örömteli, hiszen egy minőségi munkahelybővítés jön létre, és Kalocsának a vonzereje is tovább fog növekedni

– tette hozzá a honatya.

Font Sándor kifejtette: az ANDA Present fejlesztése legalább akkora hatással lesz a minőségi munkalehetőségek terén, mint az épülő Kalocsa-Paks Duna-hídnak a térség gazdasági lehetőségeire.

A beszédek után ünnepélyes keretek között átadták az új csarnokot, majd elhelyezték az első raklapnyi készletet is.

A két ütemben megvalósuló, összesen 4 milliárd forintos beruházás első üteme a január 13-i alapkőletétellel veszi kezdetét.

A beruházás első üteme során egy 5.300 négyzetméteres csarnok létesül, melyben egy 1.600 négyzetméteres üzem és gyártórész, egy 3.700 négyzetméteres logisztikai raktár, valamint egy 500 négyzetméteres irodarész kerül kialakításra. A kivitelezési munkálatok heteken belül indulnak és terveink szerint 2023 júniusában fejeződnek be.

A második ütemben a létesítmény egy 5.000 négyzetméteres logisztikai raktárral és modern logisztikai berendezésekkel bővül, és ekkor tervezzük az első ütemben szerkezetkészen átadott irodarész végleges befejezését is.

A fejlődés nemcsak az ANDA Groupnak, de Kalocsa városának és a térségnek is javára szolgál majd, hiszen az építkezésben több helyi vállalkozó bevonására is szükség lesz, illetve a beruházás további munkaerő bővítésre is lehetőséget ad. A fejlesztéseknek köszönhetően a kalocsai telephely dolgozói létszáma a jelenlegihez képest további 40-50 fővel 200 fő fölé emelkedik majd, ennek megfelelően raktári munkatársat, targonca jogosítvánnyal rendelkező raktárost, sofőr-gépkocsi vezetőt, betanított gépkezelőket, betanított csomagolókat, karbantartókat és az bővülő szervezet miatt raktári adminisztrációs munkatársakat és csoportvezetőket is keresnek, várnak a csapatba, tette hozzá András Attila vezérigazgató.

A beruházás és az ahhoz kapcsolódó jövőkép előrevetíti, hogy a térség legdinamikusabban fejlődő cége stabil és hosszú távú biztos hátteret ad azoknak, akik dolgozóként szakértelmükkel, kitartó munkájukkal gazdagítják az ANDA Group csapatát.