2020 októberében alakult meg a Kiskőrös Petőfi 200 Emlékbizottság, melynek tagjai január 11-én tartották meg idei elő ülésüket a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum látványtárában. A bizottság feladata a bicentenáriumi év programjainak, fejlesztéseinek kidolgozása és megvalósítása, melyeken már javában dolgoznak.

-Hirdetés-

A szervezési, előkészítési feladatok elvégzéséhez, valamint a rendezvénysorozat végrehajtásához a kulturális területen kívül, számos szakterületen működő kolléga, és külső szervezet összehangolt munkája szükséges, ezért az emlékbizottságnak vannak rendes és tiszteletbeli tagjai. Az emlékbizottság elnöke Domonyi László polgármester, ügyvezető alelnöke Szedmák Tamás alpolgármester, titkára Dr. Filus Erika igazgató, tagjai a település kulturális intézményeinek vezetői és a Petőfi-kultusz civil képviselői, továbbá tiszteletbeli tagjai: ismert irodalmi, történelmi és képzőművészeti szakemberek.

Az elképzelések szerint 2023. január 1-től december 31-ig minden héten tartanak majd valamilyen Petőfi életéhez, munkásságához vagy történelmi korszakához kapcsolódó eseményt, rendezvényt.

A Petőfi-kultuszhoz kapcsolódóan, a tervezett rendezvények között vannak nagyobb szabású események, illetve időszakos kiállítások is. Ezek mellett, olyan egész évben elérhető látnivaló- és programcsomag kínálaton dolgoznak, amellyel egy Kiskőrösre látogató csoport, bőségesen eltölthet egy, vagy akár több napot is.

A bizottsági ülés kapcsán – a rendezvényeken túl – szóba került olyan egyedi termékek létrehozása is, melyek méltó emléket állítanak a Petőfi bicentenáriumnak.

Ezúttal Szedmák Tamás vezette az emlékbizottsági ülést 

További terveikről Szedmák Tamás, az emlékbizottság ügyvezető alelnöke mesélt.

Már javában zajlik a Petőfi 200 Emlékév programjainak, fejlesztéseinek előkészítése

2020. október 17-én kezdte meg működését a Kiskőrös Petőfi 200 Emlékbizottság. A megalakulást követően jött a covid, ami közel fél évig korlátozta a rendezvényeinket, illetve azt is, hogy a bizottság ülésezni tudjon, ezért elektronikusan tartottuk a kapcsolatot. Ennek ellenére nagyon sok fejlemény történt az előző év során. A kormány határozatban döntött arról, hogy Petőfi Sándor szülőházát a történelmi emlékhelyek sorába helyezi. Ehhez kapcsolódóan hamarosan lesz átadási ceremónia is, illetve kapunk egy nagyon szép sztélét, amelyen a szülőház legfontosabb információi szerepelnek majd, ez szép oszlop a szülőház környezetében kerül elhelyezésre. Nagyon sok hasonló elképzelés fogalmazódott meg a bizottság ülésein. Ezek közül már több meg is valósult, mint például a szülőház udvarának a felújítása, hiszen méltó módon szeretnénk fogadni vendégeinket. Továbbá a múzeum irodaépületének energetikai korszerűsítésén keresztül sikerült esztétikailag, városképileg is javítani az épület helyzeten. Nagyon sok tárgyi dologgal, illetve kiállítással is készülünk, melyek előkészületi munkái zajlanak jelenleg. Szabadtéri, továbbá zárhelyi időszakos, valamint állandó kiállításokat is tervezünk az emlékév során. Ezek előkészítése is zajlik már. A korlátozások feloldását követően, 2022. január 12-én, immár negyedik alkalommal ült össze az emlékbizottság, ahol a folyamatban lévő programokat és eseményeket egyeztettük. Sajnos az idei évben is elmaradt a szokásos nagyobb szabású Petőfi Szilveszter kísérőprogramjai közül: a színházi előadás, illetve a rendezvény báli része. Csak a serleges fogadalomtétel és a fáklyás ünnepség került megrendezésre a szülőház előtt. Abban bízunk, hogy ebben az évben már vissza tudunk lépni a régi keretekhez. Nagyon sok ötlet van még a tarsolyunkban, amivel készülünk a kiskőrösieknek, illetve az ide látogatóknak.

A kiskőrösi magángyűjtő: Krámer Iván elképesztő Petőfi- és Kossuth-gyűjteménnyel rendelkezik https://vira.hu/2021/10/11/elkepeszto-petofi-es-kossuth-gyujtemennyel-rendelkezik-a-kiskorosi-magangyujto/

Tárgyak, amelyek Petőfinek állítanak emléket

Ha a főtérrel kapcsolatos dolgokról beszélünk, akkor időszerű az ún. Petőfi vonal rekonstrukciója, melynek mentén elérhető az össze Petőfihez kapcsolódó emlékhely. Az ötlet jó volt, noha a kivitelezés kevésbé volt sikeres. A faelemek cseréjét még ebben az évben szeretnénk elvégezni, ezzel együtt egy kicsit az útvonalat is átalakítani. Elképzeléseink szerint egy térkövezett felület kerül majd kialakításra, mely felhívja az emberek figyelmét erre az érdekességre. Az imént említett átalakítás  szoboráthelyezésekkel is jár majd, melyeket a következő ülések alkalmával fogunk átbeszélni. Terveink vannak arra vonatkozóan is, hogy a Petőfi vonalat kiegészítjük digitális túralehetőséggel is, de ennek megvalósításához még anyagi  forrásra van szükségünk. A beruházásnak köszönhetően egyes emlékhelyeknél, szobroknál megállva digitális leírásokkal, letölthető kis videókkal bővíthetnék ismereteiket az ide látogatók. Kidolgoztunk ezzel kapcsolatban egy ötlethalmazt, illetve a költségvetést is már meghatároztunk, továbbá kértünk árajánlatokat kivitelezőktől is. Bízunk benne, hogy hamarosan megnyílnak olyan források, melyet mi is igénybe tudunk venni ennek az ötletnek a megvalósításához.

A tárgyi beruházások kapcsán több dologról is be tudok számolni. Az egyik folyamatban lévő fejlesztés az úgynevezett versautomata, amit egy információs terminálként kell elképzelni. A szülőház környékén szeretnénk majd elhelyezni. Bő 141 éve látogatható a Petőfi szülőház, melynek vendégkönyvébe több ezer bejegyzés született. A múzeum munkatársai nagyon sok munkaórát áldoztak arra, hogy kijegyzeteljék a legszélesebb körben ismert emberek bejegyzéseit. Ezek megjelentetésére egy úgynevezett emlékfalat tervezünk, mely a múzeum kerítése környékén kap majd helyet. Mivel a szülőház műemléki környezet, ezért a hatóságok jóváhagyása is szükséges ahhoz, hogy egy-egy ilyen változás megvalósulhasson. A kívánt változtatásokat (versautomata, Történelmi emlékhely sztélé, emlékfal) egy csokorba szedve szeretnénk a hatóságok elé terjeszteni. Ezek kidolgozása is folyamatban van már,, csak a megvalósításra várunk.

Közel  10 éve létrehoztam a számítógépemen egy mappát, amibe az interneten talált érdekességeket gyűjtöm össze. Ilyen például a “verspad” ötlete, mely egy kinyitott könyvre hasonlít, melyre Petőfi versek vannak rákasírozva. A tavalyi évben már el is készült ennek egy prototípusa, melyről szeretnénk kikérni a lakosok véleményét is. Úgy gondolom, hogy az emlékévhez kapcsolódóan szintén érdekes lehet majd egy szabadtéri kiállítás is, melynek keretében Petőfi életét szeretnénk bemutatni 3D kiállítás formájában a városközpontban, melyeket éjszaka meg is tudunk világítani. Ez adja majd a különlegességét.

Több ötlet is folyamatban van, melyek tartalmi része kidolgozásra került már

Több rendezvény megszervezését is elkezdte már a Kiskőrös Petőfi 200 Emlékbizottság

Már a második március 15-i rendezvény nem kerülhetett megtartásra. Volt egy olyan tervünk, hogy minden évben egyre nagyobb szabású eseményeket tervezünk. Ezeket sajnos nem tudtuk megszervezni, azonban bízunk benne, hogy idén március 14-én este egy fáklyás felvonulással egybekötött ünnepség kerül megvalósításra a főtéren, míg másnap egy színvonalas koszorúzással, beszédekkel egybekötött ünnepi rendezvényt tudunk megvalósítani, sportcsarnokos ünnepi nagy koncerttel.

2023. március 14-15-én egy nemzetközi ifjúsági ünnepséget tervezünk Kiskőrösre, mely az országos hírnév irányába helyezheti Kiskőröst.

Mindemellett további nagy rendezvényeket is tervezünk. Nagyon bízunk abban, hogy Kiskőrösön lesz majd a Petőfi Emlékév  országos megnyitója. Erre is dolgoztunk már ki programokat, ezért nagyon várjuk az ezzel kapcsolatos újabb, részletesebb kormányzati döntést. Terveink szerint ez egy nagyszabású, kulturális fesztivál jellegű esemény lehet majd a megnyitó ceremóniával egy időben, ahová széles e világból várjuk az érdeklődőket Petőfi Sándor szülővárosába.

A továbbiakban háromhetente ül majd össze és egyeztet elképzeléseiről a Petőfi 200 Emlékbizottság. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (24 db kép)
MEGOSZTÁS