A kenyér az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk, a magyar nyelvben gyakran az élet, a jólét szinonimájaként is használjuk: „Megette a kenyere javát.”, „Hiányzik, mint egy falat kenyér”, a nagyon szegények mindennapi „kenyérgondokkal” küzdenek, és így tovább.

Korábbi megbecsültségéhez képest a 2019-ben elvégzett kutatás kimutatta, hogy a kenyér a harmadik legnagyobb mennyiségben elpazarolt élelmiszer Magyarországon, évente fejenként 5,3 kg végzi élelmiszerhulladékként csak a háztartásokban- írják a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül honlapján. Évente tehát egy főre vetítve mintegy 32-33 kilogramm olyan élelmiszerhulladék keletkezik hazánkban (az összesen kidobott 65,5 kilogrammból), ami tudatosabb otthoni élelmiszer-gazdálkodással elkerülhető lett volna. Ráadásul ezzel egy átlagos magyar család évente akár 50 ezer forintot tudna megspórolni.

-Hirdetés-

Ennek egyik oka lehet, hogy olcsó, könnyen, gyorsan elérhető termék lett. Míg a hagyományos kenyérsütés közel egy teljes napot vett igénybe, az ipari, modern gyártás során ehhez elég mindössze 4 óra.

A kenyérpazarlás sajnos a legtöbb nyugati országban is jellemző. Németországban az egész termelés 19%-a (közel 1,7 millió tonna kenyér), az Egyesült Királyságban ennél is több, az előállított kenyerek mintegy 44%-a végzi a szemetesekben (kb. 20 millió szelet!), Belgium flandriai részén 69 millió tonna a kenyérhulladék.
Több kísérlet is zajlik jelenleg a kenyérhulladék újrahasznosítására: az Egyesült Királyságban sört főznek belőle, van, ahol állattakarmányozásra használják, bioüzemanyagot is állítanak elő belőle, de élelmiszerelőállításnál táptalajként való alkalmazhatóságáról is találunk kísérleteket.

Nagyon fontos, hogy a háztartások szintjén is minél jobban csökkentsük a kenyérhulladék mennyiségét, amelyhez most a Nébih Maradék nélkül honlapján összegyűjtötték nektek a legfontosabb tanácsokat, ötleteket.

Próbáljuk meg megtervezni, hogy egy héten mennyi kenyér fogy el, és ehhez mérten vásároljunk tudatosan, inkább többször, kisebb mennyiséget. Ha a tervezés nem sikerült tökéletesen, az alábbi trükkökkel előzhetjük meg, hogy a kukában végezze a pékáru:

  • Ha túl sokat vettünk, és látjuk, hogy ez a mennyiség nem fog elfogyni, (a kenyeret szeletelve) fagyasszuk le! Utána mikrohullámú sütőben kiolvasztva bármikor fel tudjuk használni.
  • A maradék, de még nem penészes pékárut szárítsuk ki teljesen és daráljuk le: kész is van a házi zsemlemorzsa.

  • A szikkadt kenyér ideális pirítós alapanyag. Zöldségkrémmel megkenve (például padlizsánkrém, humusz, ajvár, zakuszka) mennyei vacsora. Izgalmas olasz verziója a bruschetta: felkockázott paradicsom, olívaolaj, só, bors, fokhagyma és oregánó/bazsalikom keverékét halmozzuk rá a pirítósra.
  • Bundáskenyérhez is tökéletes választás a száraz kenyér. Készülhet sós és édes változatban, vagy akár sütőben, sajttal sütve.
A bundáskenyér készülhet sós vagy édes változatban, simán vagy töltve, olajban vagy sütőben sütve
  • Klasszikus hazai felhasználási módja a szikkadt, száraz kenyérnek a vagdalt és fasírt.
  • Vadas mellé el sem tudnánk mást képzelni, mint zsemlegombócot. De a gombóc (ami készülhet kenyérből is) levesbe is kerülhet, amitől igazán ünnepivé válik ez a fogás. A gombócot ízesíthetjük zöldfűszerekkel, vagy adhatunk hozzá például szalonnát.
A zsemlegombócot ízesíthetjük zöldfűszerekkel is
  • A szikkadt pékárut használhatjuk főzelékek, levesek sűrítésére: vízben vagy tejben megáztatva, kicsavarva, pép formájában habarás helyett spenótba, turmixolt krémlevesekbe tehetjük.
  • Salátához, vagy krémlevesekhez adhatunk pirított kenyérkockát: fokhagymás olajon megpirítjuk a szikkadt, kockákra vágott kenyeret, és már használhatjuk is.
  • Ha nassolni támad kedvünk, az élelmiszerboltokban megtalálható népszerű kenyérchipset otthon is könnyen elkészíthetjük. A maradék kiflit vagy zsemlét vékonyan szeleteljük fel. Sütőben óvatosan szikkasszuk meg, süssük félkészre. Utána kenjük meg olívaolajjal (ettől lesz igazán ropogós), amit ízlés szerint fűszerezhetünk, majd süssük aranybarnára.
Házi kenyérchips
  • A panzanella (olasz kenyérsaláta) is egy igazi maradékmentő fogás. Hozzávalók egy főre: 10dkg (tényleg nagyon) szikkadt kenyér, 10dkg paradicsom, 5dkg uborka, 1 szál újhagyma, só, bors, fokhagyma, marék friss bazsalikom, egy evőkanál olívaolaj, kiskanál borecet, mokkáskanál balzsamecet.
    A kenyeret felkockázzuk, a zöldségeket felszeleteljük, daraboljuk. Az olajat az ecettel összekeverjük, majd ráöntjük a kenyérkockákra, kicsit hagyjuk, hogy beszívja a keveréket. A zöldségeket összekeverjük a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a kenyérkockákat is. Kicsit pihentetjük (20 perc) hogy összeérjenek az ízek, és fogyaszthatjuk is.
Panzanella, az olasz kenyérsaláta
  • A végére hagytuk a desszertet. Ha édesszájúak vagytok, akkor egyszerűen nem kerülhet nálatok pékáru a kukába, annyira kreatívan fel lehet használni. Néhány ötlet a teljesség igénye nélkül: mákos guba, máglyarakás, kenyérpuding, kiflifelfújt, túróval töltött zsemle. Valamennyi ezerféleképpen ízesíthető különböző gyümölcsökkel, olajos magvakkal.
Mákos guba vaníliasodóval a legtökéletesebb

Forrás: maradeknelkul.hu
Képek: illusztráció

MEGOSZTÁS