A „Köszönjük, Magyarország!” program keretében valósult meg a „Mi dolgunk a világon?” című zenés, versszínházi előadás Kiskőrösön, amelynek január 22-én a Petőfi Sándor Művelődési Központ színházterme adott otthont. Az est során a 222 éve született Vörösmarty Mihály műveiből kaptak egy csokrot az érdeklődők, a költőre emlékezve a magyar kultúra napja alkalmából.

A tartalmas műsor során az előadók Tallián Mariann színművész, hegedűs, Lázár Balázs színművész, valamint Csörsz Rumen István régizenész voltak.
Az előadást Rózsássy Barbara József Attila-díjas és Lázár Balázs Bella István-díjas költő, a zenei anyagot pedig Csörsz Rumen István irodalomtörténész szerkesztette.

-Hirdetés-

A „Mi dolgunk a világon?” című versszínházi előadásban elhangzó költemények mintegy egymásnak feleltek egy dramatizált játék, líratörténet keretében, melyhez korabeli dallamok, motívumok felhasználásával megzenésített versek társultak. Az összeállítás gerincét a közismert Vörösmarty költemények adták, miközben a műsor szándéka a géniuszköltő szellemiségének megelevenítése, hogy meglepően aktuális alkotásait értő, élő közelségbe hozzák a ma befogadója számára is. Az előadást egy igazi zenei különlegesség, a Szózat első, mára elfeledett megzenésítése keretezte.

„Mi dolgunk a világon?” Égető kérdés emberként, magyarként, a XXI. század soha nem látott, globális és nemzeti kihívásokkal teli korában. S mivel a tehetség és igazság időtlen, a XIX. század legegyetemesebb és legsokoldalúbb magyar alkotójától, a 222 éve született Vörösmarty Mihálytól érkezhet e kérdés és a válasz is egyben a mának, hiszen prófétai látomással írta le előre a következő két évszázad borzalmait, miközben hitte és vallotta, hogy: ”Lesz még egyszer ünnep a világon…”

A magyar költészet nem lenne Vörösmarty Mihály lírája nélkül az, ami: a bölcsesség és a higgadt végiggondoltság éppúgy jellemzi szerteágazó művészetét, mint a szenvedély és a végletekig szókimondó indulatok. E sokarcú lírából táplálkoztak, tanultak és merítettek erőt a későbbiekben is költő utódai. Kulturális örökségünk közvetítésében Vörösmarty életműve kiemelkedő jelentőséggel bír.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (39 db kép)