A februárban induló munkálatok során egy kilométer hosszan fognak új csőhálózatot lefektetni Kiskőrösön. A munkálatok a Holló, a Vízmű, a Szendrey és a Kassai utcát fogják érinteni. Azok pontos megkezdéséről időben fogják tájékoztatni az érintett utcák lakosait. 

-Hirdetés-

Kiskőrösön a vízellátást 100-160 méter mélységű kutakból biztosítják, melyek jellemzően 50-60 évesek. Ezek a műszaki egységek az idő folyamán elkezdtek tönkremenni. 

Ezt úgy kell elképzelni, hogy egy csővel lemegyünk a nagyon mélybe, és ott, ahol vízadó rétegeket látunk, vagy tapasztalnak, ott ezeket a csöveket beszűrőzik, majd utána ezt mi búvárszivattyúval kitermeljük. Ezek a kutak, ha meghibásodnak, a szűrők esetleg  kiszakadnak, homokolni kezdenek. Ez azt jelenti, hogy lent a mélységben az apró szemcsék beáramolnak ezekbe a kutakba és addig telnek, míg gyakorlatilag megszűnik a kút működése – mondta el Mátyus Zoltán, a Kiskunsági Víziközmű Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója. 

A szakemberek szerint az elmúlt évben több kút is rohamosan veszíti el a vizét Kiskőrösön, ezért a város nyári vízellátásának zavartalan biztosítása érdekében új kutakat kell bevonni a hálózatba. Az önkormányzattal egyeztetve a cég vezetősége úgy döntött, hogy a vízmű Dózsa György úti telephelye védműterületén lévő három kutat újraélesztik és összekötik a Kassai úti gépházzal. 

Azt kell megoldanunk, hogy a Dózsa György utcai vízműtelepről a Kassai utcáig egy csővezetékkel, ennek a három kútnak a vizét elvigyük. Ezek a munkálatok valamikor februárban fognak elkezdődni. Az érintett utcák lakosságát fel kell készítenünk  – tette hozzá. 

A beruházáshoz kapcsolódó munkálatok érinteni fogják a Holló, a Vízmű, a Szendrey Júlia és a Kassai utcát. 

A vízminőség javító programban is más utcákon ezt már megcsinálták. Mindenféleképpen azon leszünk, hogy zökkenőmentesen történjen meg ez a kivitelezés. Arra számítunk, hogy április-májusra, amikor a nagy nyári melegek jönnek, ismét  biztonsággal tudjuk bevonni a szolgáltatásba az új kutakat.  

A munkálatok pontos megkezdéséről időben fogják tájékoztatni az érintett utcák lakosait. 

 

Kiemelt kép: https://www.kbautoteam.hu/ 
Forrás: Kiskőrös TV 

MEGOSZTÁS