Kecelen a legtöbb közösségi esemény helyszínéül a Városi Könyvtár és Művelődési Ház szolgál. Így történt ez 2021-ben is, ahol a járványhelyzet védelmi intézkedései mellett is számtalan programnak adott otthont az intézmény. Ferróné Mencsik Rita igazgató összegezte az elmúlt esztendő örömeit és nehézségeit – írják a Keceli Hírek újságban.

Ferróné Mencsik Rita, a keceli Városi Könyvtár és Művelődési Ház igazgatója
Melyek voltak a fő események, amelyek meghatározták a Városi Könyvtár és Művelődési Ház életét az elmúlt esztendőben?

Az év első felében a vírushelyzet miatti korlátozások jelentették a legnagyobb kihívást az intézmény életében. Nyitva tartásunkat, programjainkat az előírások szigorú szabályai határozták meg. Elsősorban online felületeinken és kültéren valósulhattak meg rendezvényeink ebben az időszakban. Az innovatív megoldásoknak köszönhetően az év első fele is eredményesnek mondható. A számtalan rendezvényből a legsikeresebb tavaszi programunk a Húsvétoló volt, a hagyományoktól eltérő állatsimogatóval.

-Hirdetés-

Májustól lassan visszatérhettek a csoportok, lehetővé vált néhány szabály betartásával az intézményünk személyes látogatása. A meghatározott feltételek mellett ismét lehetett kiállításokat, előadásokat, táborokat szervezni, olvasóink is újra a megszokott formában vehették igénybe szolgáltatásainkat. 

Számtalan kikapcsolódási, művelődési alkalmat biztosítottunk a városunkban élők számára. Akadt közöttük újdonság is, hagyományteremtő szándékkal. Ilyen volt például az Adventre Hangoló rendezvénysorozat, mely az adventi időszakban segítette az ünnepre hangolódást és a közösségek találkozását. 

Adventre Hangoló rendezvénysorozat Kecelen (Fotó: Városi Könyvtár Művelődési Ház facebook oldal)
Hány fő dolgozó munkája segítette az intézmény életét?

Öt fő szakalkalmazott van nálunk állományban: 1 fő közművelődési szakember, 3 fő könyvtáros, közülük a helyismereti könyvtáros részmunkaidőben dolgozik, és 1 fő vezető. Négy technikai alkalmazott: 2 fő  takarító és 2 fő portás, karbantartó, akik közül egyikük részmunkaidőben foglalkoztatott.

Milyen új fejlesztések, projektek történtek az elmúlt évben, amelyek előre vitték a könyvtár és művelődési ház életét?

Új weboldala lett intézményünknek, a korszerű alapra épülő reszponzív honlap a jelen igényeknek, elvárásoknak jobban megfelel. Az akadálymentes weboldal szinte minden infokommunikációs eszközről elérhetővé vált 2021. március 26-tól. Így az érdeklődők naprakész tájékoztatást kaphatnak az intézmény mindennapi tevékenységéről, kikapcsolódást biztosító kulturális eseményekről, egyszerűen, gyorsan hozzáférhetővé váltak a lakosságot érintő információk.

A Közművelődési érdekeltségnövelő támogatásnak köszönhetően áprilisra befejeződött a kiállító és próbaterem felújítása. A szebb és modernebb környezet jobban megfelel az intézménybe érkező látogatók elvárásainak.

Kapcsolódó cikk
Felújításra kerül a Városi Könyvtár és Művelődési Ház kiállító- és próbaterme
Felújításra kerül a Városi Könyvtár és Művelődési Ház kiállító- és próbaterme
Az intézményben a vírus miatt látogatási tilalom lépett életbe, de ez idő alatt sem tétlenkedik a város és az intézmény...

A vírushelyzet miatti bezárás alatt lehetőségünk nyílt több felújítási, állagmegóvási munkát is elvégezni, többek között az emeleti aula hidegburkolatának javítását.

Hosszú ideje szerettünk volna az intézménynek egységes arculatot adó logót terveztetni, az elmúlt évben ezt is sikerült megvalósítani. 2022-től kiadványainkon és az internetes felületeinken egységes jól beazonosítható arculattal tudunk megjelenni.

Melyek voltak a legnagyobb örömök számotokra, illetve a legnagyobb nehézségek, amelyeket sikerült meghaladni?

Először a nehézségekről szeretnék szólni. A probléma nem egyedi, hiszen mindenkinek sok gondot okozott a járvány, nekünk is. Intézményünk a művelődő közösségek jelenlétével tud a leghatékonyabban működni. Sajnálatos módon a járvány miatt az év első felében szinte lehetetlenné vált a személyes látogatás. Óriási kihívást jelentett, hogy szolgáltatásaink továbbra is elérhetőek legyenek, hogy használóinkkal, olvasóinkkal a korlátozások ellenére elérhető, állandó kapcsolatban maradjunk. 

Örömünkre szolgált, hogy a nehézségek mellett töretlenül számíthatunk a művelődő közösségeinkre, látogatóinkra, együttműködő partnereinkre, civil szervezetekre, a városban működő intézményekre, a lakosságra, hogy továbbra is kitüntetik intézményünket érdeklődő jelenlétükkel, segítő támogatásukkal.

Milyen tervek, víziók vannak a 2022-es évet illetően?

Az elmúlt évben igényfelmérést végeztünk a lakosság és látogatóink körében. Ezúton köszönjük mindenkinek, aki kitöltötte a kérdőívet, megosztotta velünk igényeit, tapasztalatait és új ötleteket adott munkánk minőségének fejlesztéséhez, eredményesebbé tételéhez. Már az elmúlt évben is sikerült több kérésnek megfelelni. Például a könyvtár nyitva tartásának változtatásával, csütörtökönként 8-tól 17 óráig várjuk olvasóinkat. 2022-ben a megfogalmazott elvárások, észrevételek szerint igyekszünk végezni munkánkat, segíteni a Kecelen élő emberek, közösségek kikapcsolódását, művelődését.

Szeretnénk minél több pályázati lehetőséget kihasználva új programokat, fejlesztéseket megvalósítani a mind szélesebb igényeknek megfelelve.

Forrás: Keceli Hírek
Kiemelt kép: Városi Könyvtár Művelődési Ház facebook oldal

MEGOSZTÁS
Írta: vira