A Kiskőrösi Települési Értéktár Bizottsága szervezeti és működési szabályzata értelmében félévente beszámol munkásságáról a kiskőrösi Képviselő-testületi ülésen, így ennek megfelelően a képviselők január 26-án megismerhették az elmúlt időszakban felvett értéket.

-Hirdetés-

Turán István a Kiskőrösi Települési Értéktár Bizottság elnöke az ülésen arról tájékoztatott, hogy az elmúlt félév során egy érték került be a települési értéktárba, mégpedig Prepszent István magángyűjteménye. A magángyűjtőt nem kell senkinek sem bemutatni a városban, hiszen évtizedek óta jelen van a város életében, lelkes lokálpatrióta, emellett régiségkereskedőként tevékenykedik, tette hozzá a bizottság elnöke.

Turán István, a Kiskőrösi Települési Értéktár Bizottságának elnöke (fotó: Boda Zsuzsa)

Kifejtette: egy ilyen munka során óhatatlanul is a keze ügyébe kerülnek olyan dolgok, amelyek Kiskőrös város múltjával kapcsolatos, és különös értékekkel bírnak. Ilyenek például a régi cégérek, dokumentumok vagy éppen a fényképek. A munkásságával kapcsolatban elmondta, hogy a gyűjtő kezei közül „nem csúsznak ki” a tárgyi emlékek, hanem lelkesen és odaadóan kutatja a relikviákat.

Ezért az Értéktár Bizottság úgy gondolta, hogy egyrészről kerüljön be értékként az ő gyűjteménye is, másrészt ez egy gesztus is az ő életművével kapcsolatban.

Ha ő lokálpatriótaként így tevékenykedik a város érdekében, akkor mindenképpen megérdemli, hogy helyet biztosítsunk neki az értéktárban

-tette hozzá Turán István.

Domonyi László polgármester kifejtette, hogy a magángyűjtő elkötelezett kiskőrösiként nagy segítség a helyi hagyományőrzésben, és mindig számíthat a város arra, hogy amennyiben értékeset talál, azt biztosan bemutatja. 

Domonyi László polgármester (középen) örömét fejezte ki, hogy bekerült a gyűjtemény az értéktárba

A polgármester külön megköszönte a bizottságnak, hogy Prepszent István munkásságát a gyűjteménnyel együtt beemelte a helyi értéktárba.

Kiemelt kép forrása: itt
MEGOSZTÁS