2022. február 13-án, vasárnap kezdődik a Házasság hete programsorozat. A szervező egyházak és civil szervezetek egy héten át több mint ötven településen csaknem kétszáz programmal hívják fel a figyelmet a házasság, a család értékeire.

A szervezők az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményükben azt írták: a tizenötödik alkalommal megrendezett programsorozattal idén a kapcsolatok tudatos gondozására, a közös fejlődésre igyekeznek ráirányítani a figyelmet, válaszul a koronavírus-járvány párkapcsolati kihívásaira.

-Hirdetés-

Ma Magyarországon 3,5 millió ember él házasságban, és “az elmúlt időszakban megtapasztalt bezártság, az otthoni munkavégzés, a bizonytalanság egyes kapcsolatokat megerősített, másokat pedig komolyan próbára tett” – idézték Herjeczki Kornélt, a Házasság hete mozgalom országos koordinátorát, a Harmat Kiadó igazgatóját. Herjeczki Kornél hozzátette: a 3,5 millió olyan nagy szám, hogy a kapcsolatok minőségi javításának már komoly tétje van.
A programsorozat országos koordinátora kitért arra is: a családok szétesése nagy veszteség személyes, gazdasági és társadalmi szinten egyaránt. A stabil, egymást támogató kapcsolat ugyanis nemcsak a párok boldogságát segíti elő, hanem kihat a velük élő gyermekeik életére, a munkavégzésük minőségére és komoly gazdasági vonatkozásai is vannak.

Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő videoüzenetben köszöntötte a magyar párokat a Házasság hete alkalmából. Azt mondta: a házasságok vagy épülnek, vagy visszafejlődnek, de soha nem maradnak változatlanok. “Minden egyes nap teszünk vagy mondunk valamit, ami vagy jobbá, vagy rosszabbá teszi a házasságunkat” – vélekedett.

“Ha hajlandóak vagyunk bocsánatot kérni és a múltbeli kudarcokért egymásnak megbocsátani, szebbé tehetjük a közös jövőnket. Megtanulhatjuk egymás szeretetnyelvét beszélni, ami nagyban gazdagítja a házasságunkat”

– fogalmazott Gary Chapman.

A programsorozat idei mottója: Maradjunk együtt!

A Házasság hete mozgalomhoz kapcsolódó 2022-es további programok ide kattintva tekinthetőek meg, a programok listája folyamatosan frissül. A központi programok nincsenek regisztrációhoz kötve.

  • Február 13., vasárnap 10 óra:
    Nyitó istentisztelet a káposztásmegyeri református templomban.
    Igét hirdet Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke.
  • Február 14., hétfő 18 óra:
    Kapcsolódás. Újra és újra… Előadó: dr. Mihalec Gábor pár- és családterapeuta.
    Online előadás a Házasság hete Facebook-oldalán.
  • Február 15., kedd 18 óra:
    Maradjunk együtt! Akkor is, ha…? Előadók: dr. Gorove László és Kriszta párkapcsolati szakértők.
    Online előadás a Házasság hete Facebook-oldalán.
  • Február 16., szerda 18 óra:
    Őszintén a házasságról – Páratlan beszélgetés közismert párokkal
    Résztvevők: Lackfi János költő, író, műfordító és felesége Bárdos JúliaPindroch Csaba színművész és felesége, Verebes LindaKiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó és felesége, Valkay Anna. Moderátor: Mohay Bence sportriporter.
    Élő közvetítés az ELTE ÁJK Aula Magnából a Házasság hete Facebook-oldalán.
  • Február 17., csütörtök 10 óra:
    „Egyensúly családban, munkában” konferencia a házasság hetén a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében.
    Élő közvetítés a Három Királyfi, Három Királylány weboldalán és Facebook-oldalán.
  • Február 18., péntek 18 óra:
    Együtt akarunk maradni! – Ifjú házasok vallomása a hűségről, elköteleződésről sok zenével, a KÖZEL zenekar szolgálatával.
    Online műsor az Evangélikus Női Misszió YouTube-csatornáján.
  • Február 19., szombat 17 óra:
    Maradjunk együtt! A krízisek összekovácsoló ereje, avagy hogyan fogjuk be a szelet a vitorlába.
    Előadók: Kovács Károly pszichológus, családterapeuta és felesége, Kovácsné Ember Katalin mentálhigiénikus.
    Online előadás a Debrecen-Nagyerdei Református Egyházközség YouTube-csatornáján.
  • Február 20., vasárnap, 18 óra: 
    Záró szentmise a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia-templomban. A szentmisét bemutatja és homíliát mond Marton Zsolt váci megyéspüspök.

A központi programok mellett számos magyarországi és határon túli településen, a többi között Győrben, Veszprémben, Szegeden, Kecskeméten, Miskolcon, Szentendrén, Marosvásárhelyen, Pozsonyban várják előadásokkal, vetélkedőkkel, szerelmes kalandtúrákkal, egyházi alkalmakkal és online programokkal az önkéntes szervezők az érdeklődőket.

A Kiskőrösi Római Katolikus Egyház is csatlakozott a programsorozathoz. Február 12-én, szombaton Házaspárok útjának megáldására mennek a jelentkezők Petőfiszállás-Pálosszentkútra.
Február 13-án, vasárnap 9 órakor gitáros, ifjúsági énekes szentmisén vendégük lesz Kerekegyházáról a Kaldenekker házaspár. A Házasság hete alkalmából mindenkit szeretettel hívnak erre az alkalomra.
Az idei évben házassági jubileumot ünneplő testvérekről vasárnap este 5 órakor kezdődő közös hálaadó szentmisén emlékeznek meg, ahol az előzetesen jelentkezettek névre szóló emléklapot kapnak.

A Kiskőrösi Evangélikus Gyülekezetben a Házasság hetéhez csatlakozva február 13-án, vasárnap a 10 órási istentiszteleten szeretettel várják a házaspárokat közös áldásra az oltár elé.

A központi programok fővédnöke Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége.

A házasság hete programsorozat több mint két évtizede indult az Egyesült Királyságból, Magyarország 2008-ban csatlakozott a mozgalomhoz.
A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek.

Kapcsolódó cikk
“Viharálló szerelem” – Dr. Mihalec Gábor előadása Kecelen
“Viharálló szerelem” – Dr. Mihalec Gábor előadása Kecelen
“Viharálló szerelem” címmel tartott előadást február 5-én Kecelen Dr. Mihalec Gábor pár- és családterapeuta. Az országszerte ismert szakember előadására több...

Forrás: MTI, hazassaghete.hu
Kiemelt kép: illusztráció

MEGOSZTÁS