2018 novemberében abból a célból alapították meg a G3D Print Kft.-t, hogy a teljesen újnak számító 3D nyomtatással a lakosság gondolkodásmódját megváltoztassák. Bemutatják a világnak, hogy az általuk képviselt technológia mennyi mindenre jó, milyen széles körben képes lefedni az igények sorát, melyekre még ma gondolni sem merünk.

-Hirdetés-

Udvardi János ügyvezető kérdésünkre elmondta, hogy egy olyan vállalkozás beindítása volt a cél, amely olyan technológiát képvisel, amely hosszú távra maradandót alkot. Az általuk képviselt technika csupán a jéghegy csúcsa, a folyamatos fejlődési irányvonal azonban megkérdőjelezhetetlen.

Udvardi János, a G3D-Print Kft. ügyvezetője

A G3D Print Kft. nagy előnye, hogy külön kérésre egy darabos elemeket is gyártanak, nincs minimális megkötésük a nyomtatásban. Európa szinten az egyik legfejlettebb gépparkkal rendelkeznek, így a kontinens számos országába gyártanak termékeket, de tengerentúli motorversenycsapatoknak, gyógyszergyáraknak, informatikai cégnek és a hadászatnak is bedolgoztak már.

A G3D Print Kft. csapata

A 3D nyomtatás mellett foglalkoznak ipari 3D szkenneléssel is, ami egyben az ékköve is a vállalkozásnak: olyan rajz nélküli, szabad geometriájú alkatrészeket tudnak beszkennelni akár ötszázad milliméter pontossággal, ami semmilyen más mérőeszközzel nem kivitelezhető. Gondoljunk a gombostűfejtől a 33 láb hosszú hajóig bármire. Emellett szkennereiket használják a rendőrségi nyomozások esetében is, ahol például lábmintákat vesznek egy bűncselekmény helyszínéről.

A G3D-Print Kft. akár “egydarabos szériát” is gyárt, nincs megkötés

A harmadik terület és egyben legnagyobb víziójuk az oktatás. Látják, hogy hol tart jelenleg a technológia, és hol fog tartani a közeljövőben. Ehhez viszont szükséges a megfelelő szakember, hiszen egy teljesen más szemléletmódot kell követni a rajzolás, illetve tervezés során. A cég által kitűzött kihívás, hogy a megszerzett tapasztalatokat, tudásanyagot szeretnék továbbadni a gyerekeknek.

Az oktatáshoz nem csak lexikális tudást adnak, hanem biztosítják az eszközöket is. Ennek segítségével megtanulnak tervezni a gyerekek már az általános iskola felső tagozatában. A következő lépcsőfok a középiskola lesz, ahol már kifejezetten szakirányú, háromdimenziós tervezést fognak oktatni szakkörjelleggel. Ennek eredményeként, amikor középiskolások elmennek főiskolára, egyetemre, akkor olyan tapasztalati tudásuk lesz, ami rendkívül megkönnyíti az életüket.

Következő nagy projektjük az épületnyomtatás lesz, ami külföldön egyáltalán nem idegen. 5-8 emeletes társasházakat is kiviteleznek már ilyen formában. Az újítás legnagyobb előnye, hogy igen kevés emberierőforrás kell hozzá, másrészt pedig egy 100 nm2 épületet akár két nap alatt tudnak elkészíteni. Ez hatalmas léptéket jelent a jövőre tekintettel, tájékoztatott Udvardi János ügyvezető. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (7 db kép)
MEGOSZTÁS