Két év után újra megtartják a tavaszi szóbeli érettségi vizsgákat – ez derül ki abból a szűkszavú válaszból, amelyet az Oktatási Hivatal küldött az Eduline kérdésére. 2021-ben és 2020-ban a koronavírus-járvány miatt csak írásban vizsgáztak a végzős középiskolások, idén azonban – omikron ide vagy oda – visszaállhat a korábbi vizsgarend. Közben egy végzős osztály petíciót indított a szóbelik törléséért, eddig 12 ezren csatlakoztak hozzájuk.

“Jelenleg nincsenek érvényben rendkívüli szabályok az érettségi vizsgákra”

– ezt a választ küldte az Eduline kérdésére az Oktatási Hivatal (OH). Arra voltak kíváncsiak, a koronavírus-járvány miatt idén is elmaradnak-e a tavaszi szóbeli érettségi vizsgák, vagy két év után ismét érettségizhetnek majd szóban a végzős középiskolások.

-Hirdetés-

A válasz elég szűkszavú, de az azért kiderül: az oktatási kormányzat egyelőre azzal számol, hogy kétéves kihagyás után újra megtartják majd a szóbeli vizsgákat júniusban. Erre utal az is, hogy az OH néhány napja közzétette a tavaszi érettségi járványügyi szabályait, és ebben a rövid dokumentumban külön kitérnek a szóbelikre: az írásbeliken marad a 1,5 méteres távolság és a tízfős létszámkorlát termenként, és a szóbelin is tartani kell majd a távolságot. A maszkviselést központilag nem teszik kötelezővé, erről az iskolák dönthetnek majd.

Két éve nincs szóbeli

Az előző két évfolyamnak nem kellett szóbelire készülnie. A 2020-as érettségi szezon kezdete előtt pár héttel jelentette be a kormány, hogy az írásbeli vizsgákat – szigorú szabályok mellett – megtartják, a szóbeli vizsgák viszont elmaradnak. Egy évvel később, 2021 áprilisában ugyanígy döntöttek.

2020-ban a döntést a járványhelyzettel indokolta a kormány, hiszen a 12. évfolyamosok pont a felkészülés időszakának kellős közepén kényszerültek átállni online oktatásra, amely eléggé döcögött. A 2020/2021-es tanévben már novembertől digitálisan tanultak a középiskolások, így nem okozott nagy meglepetést, hogy ismét elmaradnak a szóbelik – a kormány azt is hozzátette, hogy így lesz “fair” a rendszer. Az őszi érettségi időszakban egyébként megtartották a szóbeliket is – igaz, az őszi szezonban jóval kevesebben vizsgáznak, mint tavasszal.

© MTI/Mónus Márton

Bár az elmúlt két évben nem a korábban megszokott rendben tartották a vizsgákat, az egyetemre, főiskolára felvételizőket nem érte hátrány (vagyis de, bár nem az érettségi “felezése”, hanem a hónapokig tartó online oktatás miatt), a 2020-ban és a 2021-ben megszerzett “fél” vizsgák is teljes értékűnek számítanak, ugyanannyi pont jár értük a felvételin, mint a korábbi, teljes vizsgákért.

Petíció indult a 2022-es szóbelik törléséért

A 2020-as és a 2021-es döntés vegyes reakciókat váltott ki, a diákok egy része örült annak, hogy csak írásbeliznie kell, mások viszont ragaszkodtak volna a szóbelihez, az ugyanis jó javítási lehetőség azoknak, akik az írásbeli vizsgán nem szereztek elég magas pontszámot. Nemrég az ADOM Diákmozgalom is feltette a kérdést a diákoknak: jó ötlet lenne-e, ha idén is eltörölnék a szóbeli érettségiket? A diákszervezet rengeteg – vegyes – reakciót kapott.

Pedig közben petíció indult azért, hogy idén se tartsák meg a szóbeli érettségiket. Az aláírásgyűjtést az év elején indította egy végzős osztály, eddig 12 ezer aláírást gyűjtöttek. 

A petíciót jegyző diákok azzal érvelnek, hogy a tavaly érettségizők pont annyi ideig tanultak otthonról, online, mint az idei végzősök, mégsem kellett szóban is vizsgázniuk.

“A 2019/20-as tanévben érettségizők pedig majdnem a teljes 4 vagy 5 tanulmányi évüket jelenléti oktatásban folytatták, csak 3 hónapot töltöttek online oktatásban, mégis az akkori járványhelyzet mellett a másik ok, ami miatt megkapták az általunk is javasolt kedvezményt, a szóbelik eltörlését, az az volt, hogy nem volt lehetőségük a teljeskörű felkészülésre”

– írják.

Hozzáteszik azt is: 2021 szeptembere óta papíron ugyan jelenléti oktatás van a középiskolákban, de az elmúlt hónapokban sokan kerültek karanténba, sok diák és tanár fertőződött meg koronavírussal. A petíció szövegéből azt is kiderül, mindez milyen problémát okozhat: az aláírásgyűjtés elindításakor a kérelem szövegét író osztály összes olyan tanára koronavírusos volt, aki kötelező érettségi tárgyat tanít. “De számos más választható érettségi tantárgy esetében is ez a helyzet áll fenn” – írják, kiemelve: rengeteg tanár hiányzik, így a helyettesítéseket sem lehet megoldani, így az otthon maradó tanárok online próbálják őket tanítani. Ami persze nem a leghatékonyabb megoldás.

egeszsegvedelmi_intezkedesek_2022

Forrás: eduline.hu
Kiemelt kép: illusztráció

MEGOSZTÁS