2022. február 18-án jógás nyílt napon vehettünk részt a kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Központban, amelynek célja egy hosszú távú szombati program a jógát kedvelőknek. Szép számmal gyűltünk össze és mindannyian egy relaxáló, mindent átmozgató másfél órán vehettünk részt.

-Hirdetés-

A nyílt nap vezetője és a leendő oktató személyében most a csengődi származású – és épp költözés elején járó – Bódi-Földi Gabriellát mutatom be, aki a terveiről mesélt a VIRA.hu-nak.

Bódi-Földi Gabriella jógaoktató várja szombatonként az érdeklődőket (előzetes egyeztetés alapján)

VIRA: Mesélj kérlek magadról! Hol, hogyan találkoztál a jógával?

GABRIELLA: 26 éves vagyok, egy csodálatos férfi felesége és egy imádnivaló 3 éves gyerkőc büszke édesanyjaként élem életem. Azt a 3 évet, amíg otthon voltam a fiammal, önfejlesztéssel töltöttem, rengeteg könyvet elolvastam és hanganyagot meghallgattam, számtalan példaképem lett így, akiket követek a közösségi oldalakon. Egy ilyen nagyon különleges nő- akire felnézek- osztotta meg gyakran az oldalain, hogy milyen bámulatos hatással van rá testileg és lelkileg a jóga, ezért elkezdtem keresgélni jógás videókat az interneten. Ekkor bukkantam rá Egyed Brigi budapesti jógaoktató óráira, amikre naponta gyakoroltam. Az első perctől kezdve beleszerettem ebbe a mozgásformába és abba, ahogyan megélhettem általa a spiritualitást is, így 2 hónap elteltével eldöntöttem, én is jógaoktató szeretnék lenni, ugyanis a rendszeres gyakorlás nagyon gyorsan elkezdett pozitívan hatni az életem minden területére. Olyan tökéletesen alakult minden, hogy szeptember közepén elkezdhettem egy 3in1 Hatha-,gerinc-,női jóga oktatói képzést Budapesten az Asram jógastúdióban. A férjem a legnagyobb támogatóm, ha ő nem segített volna olyan sokat, hogy legyen időm tanulni, most biztosan nem tartanék itt.

Iskoláimat tekintve érettségim van, egészen idáig nem érdekelt ennyire még semmi, nem is tudtam mi az, amivel szívesen foglalkoznék, hiszen ilyen jellegű dolgokkal az iskolákban sajnos nem találkoztam. Azt viszont tudtam, hogy kell lennie valamilyen útnak, ami igazán illik hozzám, ahol felszínre hozhatom azt, ami én vagyok, ami bennem van, ezért is indultam el évekkel ezelőtt az önfejlesztés irányába, ami elvezetett idáig. Amióta rátaláltam a jógára, elképesztő erővel húz magához, érzem hogy ez az az út, amit kerestem.

VIRA: Kik jelentkezhetnek jógára? Milyen eszközöket kell hozni a vendégeknek? Mennyi idő egy alkalom?

GABRIELLA:  Bárki jelentkezhet jógára, nők, férfiak, fiatalok, régebb óta fiatalok, semmi sem számít, mindenkit várok szeretettel! Gyerekekkel azonban még nem foglalkozhatok, ahhoz először el kell végeznem a megfelelő képzést, így ők az egyedüli kivételek. Teljesen kezdők és haladók is megtalálhatják azt, amire szükségük van az óra típusától függően, hiszen minden ászanának vannak könnyített és nehezített variációi. A gyakorlóknak szüksége lesz jógaszőnyegre, és aki tudja, hogy fázós, vagy fájós a térde, annak érdemes egy pokrócot is hoznia (térdelős gyakorlatokhoz, és a relaxációhoz), a későbbiekben pedig tervezek eszközöket is beszerezni. Egy alkalom általában 60 vagy 90 perces, ebben a kérdésben a gyakorlók igényeihez tervezek igazodni.

VIRA: Melyik jógát oktatod? Mesélj róla kérlek a teljesen kezdőknek is!

GABRIELLA: Az én szívemhez a legközelebb a női jóga áll. Nagyobb hangsúlyt kapnak benne azok a pózok és mozgások, melyek a legjótékonyabban hatnak a női szervekre, a hormonrendszerre, a termékenységre, a női betegségekre. Tarthatok hatha jógát is, ez az alap, ahol minden ászanát elsajátíthatunk és rengeteg variációt begyakorolhatunk. A gerinc jóga a gerincre fókuszál. Minden póz gerincterápiás variációját vesszük fel, így azok is lehetőséget kapnak a gyakorlásra, akik sérülések, kopások, ferdülések miatt nem tudnák felvenni az alaphelyzetet. Egyébként bármely órán a legfontosabb cél, hogy a gerincünket minden irányba alaposan átmozgassuk. Annyi jótékony hatása van a jógának, válasszuk bármelyik fajtáját, hogy elképzelni sem tudja az, aki most ismerkedik a témával, de azt fontosnak tartom kiemelni, hogy ezek a pozitív hatások csak rendszeresen gyakorlás esetén tapasztalhatók meg. Az, hogy milyen jógát fogok tartani, függ attól, mi érdekli a gyakorlóimat.

VIRA: Hogyan jött ötletnek, hogy Kiskőrösön is fogsz jógát oktatni? Csengődön is most kezded?

GABRIELLA: Csengődön is tartok órákat és most Kiskőrösre is megérkeztem.  Egy ismerősöm összehozott engem a művelődési központ egyik kedves dolgozójával, aki elmondta, hogy már gondolkodtak azon, hogy érdemes lenne jógát tartani fiataloknak is, és már felmerült, hogy oktatót is keresnek, ekkor kerültem a képbe én. Nagyon-nagy reményeket fűzök a kiskőrösi órákhoz, úgy látom, hogy az itt élők sokan érdeklődnek a jóga iránt.

VIRA: Úgy tudom, épp költözködni fogtok, ráadásul nem is a közelbe. Hogyan tervezed megoldani a jóga miatti ingázást?

GABRIELLA: Mivel már nem hobbiként tekintek a jógára, és szeretnék főállásban ezzel foglalkozni, illetve a férjem helyzete a dekorációs falfestéssel teljesen ugyanolyan, mint az enyém, el kellett gondolkodnunk a lehetőségeinken. Ő már élt Mosonmagyaróváron, és határozottan úgy gondolja, itt nagy esélye van annak, hogy a szenvedélyünknek éljünk, ezért úgy döntöttünk, ide költözünk. Nekem egyébként már szépen alakul is a helyzetem, két jógastúdiót is felkerestem, mindkét helyen elképesztően kedvesen fogadtak, és várnak szeretettel akár heti több alkalommal is. Terv szerint vagy kéthetente, vagy egy hónapban háromszor haza megyünk Csengődre, és szombatonként megtartom az órákat itt és Kiskőrösön is, ez szintén a gyakorlóktól függ, de egy hétvégét mindenképpen szeretnénk megtartani csak magunknak, családi programokra, pihenésre.

VIRA: Van-e terv, hogy pontosan hogyan fog alakulni a kiskőrösi és csengődi jóga?

GABRIELLA: Maximálisan az érdeklődés határozza majd meg. A művelődési házakban tervezem Csengődön és Kiskőrösön is, előbbit 10:00-kor, utóbbit valamikor délután, de ez megbeszélés kérdése. Persze mindez erősen függ a létszámtól és a jógázók idejétől is. Az első pár hétvége valószínűleg teljesen ingyenes lesz. Egyelőre ismerkedem a lehetőségeimmel, de minden változásról tájékoztatom majd az érdeklődőket a facebook oldalamon (Bódi-Földi Gabriella jógaoktató) és instagramon (joga_gabriellaval).

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (25 db kép)
MEGOSZTÁS