Csizovszki László rendőr alezredes tájékoztatást adott a Kiskőrösi Rendőrkapitányság előző évi tevékenységéről.  2022. február 24-én, Pethő Attila képviselő lakossági fórumán pozitív és negatív eredményekről számolt be a rendőrkapitány. 

Az alezredes arról tájékoztatott, hogy a kapitányság illetékességi területén – ami a Kiskőrösi járást öleli fel – a közrend és a közbiztonság szilárd. A bűnügyi mutatók tekintetében elhangzott, hogy az összes bűncselekmény száma 774 volt a járás területén, ami picivel több, mint az előző évben. A városok tekintetében a közrend és a közbiztonság szempontjából kiderült, hogy Kiskőrösön az előző évben 223 bűncselekmény következett be. (Ez a szám a megelőző évben 262 volt.) Kiskőröshöz hasonlóan Izsákon is csökkenést mutatnak az adatok, azonban Csizovszki László rámutatott, hogy Soltvadkerten és Kecelen megnőtt az elkövetett bűncselekmények száma.

Csizoszki László rendőrkapitány (középen) elmondta, Kiskőrösön nagymértékben csökkent a bűncselekmények száma.
-Hirdetés-

A rendőrség nyomozáseredményességi mutatója 78.1 százalék volt 2021-ben, ami az azt megelőző évben 78.9 volt. Így elmondható, hogy e tekintetben körülbelül egyforma éveket zárt a kapitányság. 

Lopások tekintetében elhangzott, hogy összességében 180 bűncselekmény valósult meg a járás városaiban: ebből Kiskőrösön 36 volt, ami nagy csökkenést jelent 2020-as 68 esethez képest. Mint kiderült, a többi városban (Izsák, Kecel, Soltvadkert) mindenhol emelkedett a lopások száma.

A garázdaság közterületen elkövetett bűncselekmény, mely irritálja az állampolgárokat, félelmet kelt bennük és megbotránkoztatja a lakosokat. Ezért lényeges, hogy a rendőrség fellépjen ezen bűncselekmények ellen is. Az ilyen jellegű bűncselekmények száma a járásban összesen 40 volt, az előző évi 56-hoz képest. Kiskőrösön is növekedett: 2020-ban 17, míg 2021-ben 18 volt. A tendencia tekintetében elmondta, hogy Izsákon növekedett, Soltvadkerten nagyon sokat növekedett, azonban Kecelen csökkent a garázdaságok száma.

A balesetek tekintetében a rendőrkapitány kifejtette, hogy 10 halálos baleset következett be a járás területén. (Ez a szám magasabb a kecskeméti kapitányság illetékességi területéhez képest). E tekintetben növekedésről beszélhetünk, mivel 2020-ban 6 esemény volt. Kiskőrösön 1 halálos baleset következett be, ami a járási városok közül a legkisebb adat, emellett 6 súlyos baleset és 13 könnyűsérüléses baleset volt az előző évben. Izsákon 2, Soltvadkerten 3, Kecelen 2 halálos baleset volt.

Csizovszki László kiemelte, hogy az ittas járművezetés elleni fellépés továbbra is rendkívül fontos, amiben a lakosság segítségét is kérte: „kérem azt, hogy senki ne vezessen ittasan! Amennyiben ilyet tapasztalnak baráti körben, ismeretségi körben, rokonok között, akkor kérjék meg az illetőt, hogy ne vezessen.” Elhangzott, hogy amennyiben sikerül a közös erővel a fellépést végrehajtani az ittas vezetéssel szemben, akkor megvan a remény arra, hogy a következő időszakban kevesebb alkalommal kelljen a rendőröknek kimenni a halálos balesetek  helyszínére a szemléket végrehajtani, majd ezt követően kiértesíteni a hozzátartozókat. Csizovszki László rámutatott, hogy az összes sérüléses baleset 95 volt, amelyekből 13 esetben ittas volt az okozó. Elhangzott, hogy az országos átlaghoz képest a Kiskőrösi Rendőrkapitányság rendkívül rossz eredményt produkál ezen a téren.

Kiemelt képünk: vira.hu archív (Fának csapódott egy részeg sofőr az 53-as főúton)

MEGOSZTÁS